BRICS streeft naar financiële onafhankelijkheid met nieuw betaalsysteem

566 totale weergaven

De BRICS-alliantie, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuw onafhankelijk betalingssysteem.
Dit initiatief is bedoeld om internationale betalingen te vergemakkelijken en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.
Met een groeiend aantal landen dat interesse toont in het BRICS-lidmaatschap, zou deze stap een potentiële invloed kunnen hebben op de wereldwijde financiële markten en handel.

 

BRICS’ onafhankelijke betaalsysteem in de maak

Tijdens verschillende fora, waaronder de Russian Energy Week, heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd dat de BRICS-landen werken aan een eigen betaal- en afwikkelingssysteem voor buitenlandse handel.Dit zou het gebruik van nationale valuta’s, zoals de roebel en de yuan, moeten bevorderen en de afhankelijkheid van de dollar moeten verminderen.
Hoewel de intentie duidelijk is, bevindt dit systeem zich nog in de ontwikkelingsfase, en het is nog onduidelijk wanneer of hoe het daadwerkelijk zal worden geïmplementeerd.
Deze stap maakt deel uit van de bredere inspanningen van BRICS om hun economische autonomie te versterken te midden van mondiale financiële veranderingen.

 

De-dollarization en interesse van potentiële nieuwe leden

Het streven van BRICS naar de-dollarization, ofwel het verminderen van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar, heeft de aandacht getrokken van diverse landen wereldwijd.
Tot nu toe hebben naar schatting ongeveer 23 landen officieel hun interesse getoond in het BRICS-lidmaatschap, terwijl nog eens 24 landen informeel geïnteresseerd zijn.
Deze aantallen kunnen per bron variëren.
De alliantie richt zich op het bevorderen van handel in lokale valuta, wat wordt gezien als een manier om economische onafhankelijkheid te bevorderen en regionale markten te versterken.
Deze groeiende belangstelling kan leiden tot een aanzienlijke uitbreiding van BRICS, wat hun invloed in de internationale financiële wereld zou vergroten.

 

Discussies over uitbreiding binnen BRICS

Er zijn binnen de BRICS-alliantie debatten over de toekomstige uitbreiding. Rusland en China zijn voorstander van een snelle groei van de alliantie, terwijl India pleit voor een meer voorzichtige benadering en een pauze van vijf jaar in de uitbreiding van BRICS suggereert.
De exacte data van de volgende BRICS-top moeten nog bevestigd worden, maar in 2024 zal deze naar verwachting plaatsvinden in Kazan, Rusland. Naast het bespreken van uitbreiding, zal de top zich waarschijnlijk richten op het versterken van handelsafspraken en het gebruik van lokale valuta voor internationale betalingen.

 

De mogelijkheid van een blockchain-gebaseerd betalingssysteem

BRICS onderzoekt ook de mogelijkheid om blockchain-technologie in te zetten voor internationale betalingen. Deze stap zou grensoverschrijdende transacties efficiënter en veiliger kunnen maken, met minder afhankelijkheid van de dollar.
Hoewel er enige speculatie was over 159 landen die zich zouden hebben aangemeld om deel te nemen aan BRICS, zijn dergelijke claims niet op feiten gebaseerd en zijn ze ontkracht.
Toch blijft het blockchain-initiatief een belangrijk aspect van de bredere strategie van BRICS om de traditionele financiële infrastructuur te moderniseren en de rol van lokale valuta in de internationale handel te versterken.

 

BRICS’ focus op de-dollarization en de ontwikkeling van alternatieve betalingen, waaronder mogelijk blockchain-technologie, kan een verschuiving teweegbrengen in de manier waarop wereldwijde handel en financiële transacties worden uitgevoerd.
Het nieuwe betalingssysteem van de BRICS-landen is echter nog in ontwikkeling, en het daadwerkelijke effect ervan op de mondiale financiële relaties zal afhangen van de uitwerking en implementatie van deze plannen.

Lees meer over:
BRICSPutinRusland

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...