Tether aangeklaagd voor diefstal van bitcoin miner ter waarde van $1 miljard

528 totale weergaven

Swan heeft een rechtszaak aangespannen tegen zijn voormalige medewerkers. Het bedrijf beschuldigt hen van het stelen van hun bitcoin miningtak, ter waarde van zo’n $1 miljard. Swan is een prominente partij in met name de Amerikaanse industrie. Ook Tether wordt genoemd als dader. Tether is dan weer de grootste stablecoinuitgever ter wereld.

Uit online gepubliceerde documenten, waaronder op de website PacerMonitor, blijkt dat de aanklacht zich richt op een groep voormalige consultants en leidinggevenden van Swan. Volgens de aanklacht zouden zij, in samenwerking met investeerder en joint venture-partner Tether, een plan hebben opgezet om het mijnbouwbedrijf van Swan over te nemen.

Achtergrond van Swan Mining

Swan Mining werd in de zomer van 2023 opgericht. Het idee voor mining ontstond tijdens bijeenkomsten op het Pacific Bitcoin-evenement in de voorafgaande maanden en jaren. Het team begon met de aanschaf van ASIC-apparatuur onder de naam Alpha Morbius, waarbij voornamelijk werd geïnvesteerd in S19-modellen. Door de gunstige prijzen tijdens de bearmarkt van 2023 konden deze machines met flinke kortingen worden ingekocht.

De rol van Tether

Tether, bekend van de USDT-stablecoin, speelde een cruciale rol in de financiering van Swan Mining. Het bedrijf verschafte mogelijk kapitaal voor de aanschaf van machines, infrastructuur en personeel. Deze investering paste binnen Tether’s strategie om actief te investeren in Bitcoin-mijnbouw, vergelijkbaar met hun betrokkenheid bij andere bedrijven zoals Bitdeer en Northern Data Group.

De betrokkenheid van Tether in de rechtszaak bevestigt eerdere speculaties binnen de cryptosector dat Tether, ondanks het feit dat hun eigen product niet op Bitcoin is gebaseerd, stevig investeert in Bitcoin-mijnbouwactiviteiten.

Interne conflicten en massaal vertrek

In januari 2024 kwam Swan Mining uit de schaduw en maakte bekend dat het ongeveer 5 EH/s (exahashes per seconde) aan operationele capaciteit had. Rapha Zagury, de Chief Investment Officer van Swan, nam een prominente rol in dit proces en wordt in de rechtszaak genoemd als een van de personen die vermeend eigendomsinformatie en gegevens van Swan Mining zouden hebben gestolen.

Tijdens de zomer van 2024 ontstonden er geruchten over interne onrust binnen Swan. In juli kondigde CEO Cory Klippsten aan dat het bedrijf waarschijnlijk zou stoppen met bitcoin mining en trok het bedrijf haar beursgangplannen in. Dit leidde tot een ontslagronde van zo’n 45% van al het personeel.

Er gaan geruchten dat voormalige medewerkers van Swan Mining zijn overgestapt naar een joint venture met Tether en daarbij vertrouwelijke bedrijfsinformatie hebben meegenomen.

Toekomstige ontwikkelingen

De exacte redenen achter deze gebeurtenissen zijn nog onduidelijk. Mogelijke vragen die rijzen, zijn of de mijnbouwactiviteiten economisch onhoudbaar bleken voor Swan of dat Tether een aantrekkelijkere optie bood voor de medewerkers. De komende weken zal mogelijk meer duidelijkheid brengen, wellicht in de vorm van een tegenaanklacht.

Meer informatie is te vinden in de officiële gerechtelijke documenten en toekomstige aankondigingen van zowel Swan als Tether. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees meer over:
miners

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...