Voormalig Chinese functionaris vraagt China crypto-verbod te heroverwegen

386 totale weergaven

Een voormalige Chinese financiële functionaris dringt er bij de regering op aan om haar strikte crypto-verbod te heroverwegen naarmate de VS een gunstiger beleid ten aanzien van digitale activa aannemen.

China heroverweegt crypto-verbod

China zou zijn strikte verbod op cryptocurrencies moeten heroverwegen, zegt een voormalige hoge financiële functionaris, Zhu Guangyao. Hij benadrukte het belang van digitale activa voor de Chinese digitale economie tijdens een recent forum in Peking, aldus de South China Morning Post.

De opmerkingen van Zhu komen op een moment dat de VS een gunstiger standpunt inneemt ten opzichte van crypto, wat aanleiding geeft tot discussie in China. Hij erkende dat, hoewel digitale activa risico’s met zich meebrengen, zoals volatiliteit en misbruik, voor illegale activiteiten, ze kunnen worden beheerd door middel van regelgeving in plaats van regelrechte verboden.

Het verbod in China

China trad in 2017 voor het eerst hard op tegen cryptovaluta, waarbij het Initial Coin Offers (ICO’s) verbood en crypto-exchanges sloot. In 2021 werden de beperkingen verder aangescherpt door het minen van Bitcoin te verbieden en crypto-gerelateerde activiteiten illegaal te verklaren. Zhu beweert echter dat het bestaande verbod de handel ondergronds heeft geduwd, waardoor deze ongereguleerd blijft.

Ondertussen volgt Hong Kong haar eigen cryptostrategie, met als doel een mondiale digitale activahub te worden met stilzwijgende steun van Bejing. De regio keurde eerder dit jaar crypto Exchange-Traded Funds (ETF’s) goed, wat een contrasterende aanpak binnen China weerspiegelt.

Verschuiving blijft niet onopgemerkt

De verschuiving in het mondiale beleid is ook in de VS niet onopgemerkt gebleven. Voormalig president Donald Trump heeft opgeroepen tot het omarmen van digitale activa om de invloed van China tegen te gaan, terwijl Kamala Harris onlangs zijn steun uitsprak voor innovatieve technologieën, waaronder cryptocurrencies.

Kritiek op Chinees crypto-verbod

De prominente Chinese econoom Wang Yang bekritiseerde eerder al het mijnbouwverbod en noemde het ‘onverstandig’ omdat het kansen naar het buitenland heeft verschoven, vooral naar de VS. Hij waarschuwde dat als Trump zou terugkeren als president, China met een groter financieel isolement te maken zou kunnen krijgen.

Huang Yiping, voormalig beleidsmaker bij de People’s Bank of China, trok ook de duurzaamheid van het verbod in twijfel en waarschuwde dat het China’s vermogen om blockchain-technologie en digitale innovatie te benutten zou kunnen ondermijnen.

China staat nu voor een cruciale keuze: heroverweeg zijn restrictieve houding en sluit zich aan bij de race om digitale activa te reguleren, of loop het risico achterop te raken naarmate cryptocurrencies mondiaal belang winnen. Als China ervoor kiest het verbod achter zich te laten, opent dit een grote markt voor crypto, wat enorme stijgingen op de markt kan veroorzaken.

Lees meer over:
China

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...