BlackRock is tevreden met ethereum ETF, ondanks veel kritiek

375 totale weergaven
blackrock-bitcoin-etf

De ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) zijn inmiddels al meer dan twee maanden verhandelbaar op de Amerikaanse beurzen.

De interesse richting de kersverse fondsen is echter een stuk lager uitgevallen dan men had gehoopt en misschien wel verwacht. BlackRock heeft het best presterende fonds in handen en is meer dan tevreden met de lancering tot dusver.

ETHA-fonds bereikt mijlpaal van $ 1 miljard

BlackRock’s iShares Ethereum Trust (ETHA) bereikte vorige week de indrukwekkende mijlpaal van $ 1 miljard aan activa onder beheer. Het is de allereerste ethereum ETF die deze magische grens heeft gepasseerd, als we Grayscale’s mini-ethereum ETF buiten beschouwing laten. Deze werd gelanceerd met een startkapitaal van meer dan $ 1 miljard vanuit het bestaande ETHE-fonds.

“Het is zeer zeldzaam dat een ETF binnen zeven weken een miljard aan beheerd vermogen (AUM) bereikt, zoals ETHA deed,” zei BlackRock’s hoofd digitale activa Robert Mitchnick tijdens de Messari Mainnet-conferentie in New York deze week. “In de meeste gevallen duurt het meerdere jaren, of gebeurt het zelfs nooit dat een nieuwe ETF een miljard bereikt.”

Desalniettemin heerst er veel ontevredenheid over de prestaties van de ethereum-fondsen tot dusver. De tien fondsen hebben gezamenlijk namelijk een netto-uitstroom van meer dan een half miljard dollar gezien, zo laten gegevens van Farside Investors zien. Grayscale’s ETHE-fonds is al bijna $ 3 miljard kwijtgeraakt, terwijl de meeste andere fondsen niet voldoen aan de verwachtingen.

Voor BlackRock’s fonds lijkt het negatieve sentiment echter niet terecht te zijn gezien de recente mijlpaal van $ 1 miljard. Een groot deel van de teleurstelling komt waarschijnlijk door de vergelijking met zijn ‘IBIT’ bitcoin ETF. Deze trok namelijk al $ 2 miljard aan in slechts twee weken tijd. 

De stagnerende prestaties komen niet als een verrassing voor BlackRock en andere ETF-experts. Volgens Mitchnick is het investeringsverhaal rond Ethereum moeilijker te “begrijpen” voor beleggers, waardoor het minder toegankelijk is.

“Daarom zijn we zo toegewijd aan het educatieve traject dat we met veel van onze klanten doorlopen”, legde hij uit.

‘Veelbelovende start’ volgens BlackRock-topman

Hoewel BlackRock’s hoofd van digitale activa niet verwacht dat ETHA ooit hetzelfde niveau van instromen en beheerd vermogen zal bereiken als zijn IBIT-fonds, beschouwt hij de huidige prestaties als een “veelbelovende start.”

Bovendien moet niet vergeten worden dat de ethereum-fondsen niet op een gunstig moment zijn gelanceerd. Deze zomer was het sentiment op de markt niet bepaald positief, wat historisch gezien wel vaker het geval is. Als de voorspellingen over een aankomende bullmarkt in dit kwartaal uitkomen, kunnen ook de ethereum-fondsen betere prestaties vertonen.

Lees meer over:
BlackrockBTC ETFETH ETF

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...