NVIDIA wordt geconfronteerd met crypto rechtszaak, gesteund door SEC en DOJ

537 totale weergaven
nvidia-logo

Nvidia wordt geconfronteerd met class action rechtszaak die nieuw leven in is geblazen, gesteund door de SEC, waarin het bedrijf wordt beschuldigd van het misleiden van investeerders over haar crypto-gerelateerde inkomsten.

Rechtszaak tegen NVIDIA

Nvidia wordt geconfronteerd met meer toezicht nu de SEC en DOJ een nieuw leven ingeblazen class action rechtszaak tegen het bedrijf steunen. Hierbij wordt het bedrijf beschuldigd van het misleiden van investeerders over haar inkomsten uit crypto mining.

De betrokkenheid van de Amerikaanse overheid heeft tot doel de rechtszaak uit 2018 te herstellen en Nvidia verantwoordelijk te houden voor het naar verluidt bagatelliseren van haar crypto-gerelateerde inkomsten.

Inhoud van de zaak

In een amicusbrief die op 2 oktober werd ingediend, voerden advocaat-generaal Elizabeth Prelogar en SEC-advocaat Theodore Weiman aan dat de zaak voldoende bewijsmateriaal bevat om verder te gaan. Ze beweerden dat de leidinggevenden van Nvidia, waaronder CEO Jensen Huang, de afhankelijkheid van het bedrijf van de verkoop van crypto mining onderschatten, vooral in een tijd waarin de vraag naar GPU’s in de mijnbouw enorm groeide.

Ze benadrukten dat particuliere rechtszaken van cruciaal belang zijn voor het afdwingen van de effectenregelgeving, waardoor deze zaak van belang is voor de bredere markt.

Investeerders tegen NVIDIA

Het Ninth Circuit Court of Appeals had de rechtszaak in 2021 afgewezen wegens gebrek aan bewijs. Een gesplitste beslissing in augustus 2023 bracht de zaak echter na verdere beoordeling nieuw leven in. Beleggers beweren dat Nvidia vóór de crypto crash van 2018 een verkeerde voorstelling van zaken gaf van haar afhankelijkheid van inkomsten uit mining, waardoor de openbare verklaringen van Huang misleidend en mogelijk frauduleus werden.

De investeerders beweren dat Nvidia ze heeft misleid over haar financiële gezondheid door niet openbaar te maken hoeveel van haar inkomsten afhankelijk waren van de volatiele cryptomarkt. Na de marktcrash van 2018 daalden de inkomsten van het bedrijf sterk, wat het gebrek aan transparantie blootlegde. Ze beweren dat Huang hiervan op de hoogte was, maar het publiekelijk bagatelliseerde.

In hun verdediging verklaarde Nvidia dat de investeerders verkeerd waren geïnformeerd over hun inkomstenbronnen, maar uit getuigenissen van voormalige werknemers blijkt dat Huang direct betrokken was bij discussies over de afhankelijkheid van het bedrijf van de verkoop van cryptovaluta.

Rechtszaak met grote gevolgen

De betrokkenheid van het DOJ en de SEC versterkt de rechtszaak en voegt geloofwaardigheid toe aan de claims van de investeerders. Zij stellen dat het gepresenteerde bewijs voldoende is om oneerlijkheid of opzet af te leiden. Dit kan ernstige gevolgen hebben op grond van de Private Securities Litigation Reform Act (PSLRA).

Om hun betrokkenheid te tonen, vroegen de agentschappen om 10 minuten om pleidooi te houden wanneer het Hooggerechtshof de zaak in november behandelt.

Deze rechtszaak zou grote juridische gevolgen kunnen hebben voor Nvidia en een precedent kunnen scheppen voor de manier waarop crypto-gerelateerde inkomsten door andere bedrijven worden gerapporteerd. Hierdoor kan het een mijlpaal worden voor de bescherming van investeerders.

Lees meer over:
NNvidiaSEC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...