Trading 101: Wat zijn support en resistance in crypto?

503 totale weergaven

Support en resistance vormen de basis van technische analyse in de cryptomarkt.
Deze begrippen geven inzicht in prijstrends en koersbewegingen, waardoor je als trader slimmere beslissingen kunt nemen.
Leer hoe deze niveaus invloed hebben op prijstrends en hoe je ze kunt toepassen in jouw tradingstrategie.

Wat zijn support en resistance?

Support (ondersteuning) en resistance (weerstand) zijn niveaus op een prijsgrafiek die traders helpen koersbewegingen te begrijpen.
Deze niveaus fungeren als barrières in de markt die de prijs tegenhouden of juist laten doorbreken, wat een direct effect heeft op de marktactie.

Een supportniveau ontstaat wanneer de prijs van een cryptomunt begint te dalen, maar dan stagneert of omkeert door toegenomen koopinteresse.
Dit creëert een soort ‘vloer’ onder de prijs, omdat kopers deze prijs aantrekkelijk vinden om in te stappen.
De steun van de kopers op dit punt voorkomt verdere prijsdalingen.
Vaak zie je dat een munt keer op keer steun vindt op hetzelfde prijsniveau, waardoor dit een duidelijk herkenbaar supportniveau wordt.

Aan de andere kant is een resistance (of weerstandsniveau) het prijsniveau waar een opwaartse trend stopt of vertraagt.
Zodra de prijs dit niveau bereikt, komen verkopers de markt in, waardoor de prijs daalt of stabiliseert.
Dit werkt als een soort ‘plafond’ dat de prijs tegenhoudt.
Resistance ontstaat omdat veel handelaren de prijs van de cryptomunt op dit punt overgewaardeerd vinden.
Hierdoor worden er grote verkooporders geplaatst, waardoor de opwaartse trend afzwakt of stopt.

 

Waarom zijn support en resistance zo belangrijk?

Support- en resistance niveaus zijn essentiële hulpmiddelen voor handelaren en beleggers.
Ze geven inzicht in het marktsentiment en helpen bij het identificeren van koop- en verkoopmomenten.
Het begrijpen van deze niveaus kan helpen om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen en betere beslissingen te nemen bij het handelen van cryptocurrencies.

Handelaren beschouwen supportniveaus vaak als een goed moment om te kopen, omdat de prijs daar eerder steun heeft gevonden.
Aan de andere kant beschouwen ze resistance-niveaus als een moment om te verkopen, omdat de kans groot is dat de prijs vanaf dat punt daalt of vertraagt.
Deze niveaus zijn ook belangrijke indicatoren van het gedrag van andere handelaren.
Support toont waar kopers klaarstaan om te kopen, terwijl resistance laat zien waar verkopers geneigd zijn te verkopen.

De marktpsychologie speelt ook een grote rol bij support en resistance.
Emoties zoals angst en hebzucht, evenals verwachtingen over toekomstige prijzen, kunnen allemaal van invloed zijn op hoe deze niveaus zich ontwikkelen.
Daarom worden deze niveaus soms ook wel “psychologische barrières” genoemd die de gedachten en intenties van de marktdeelnemers weerspiegelen.

Het belang van breakouts en breakdowns

Koersbewegingen rondom support en resistance kunnen leiden tot significante prijsverschuivingen, zoals crypto pumps (snelle stijgingen) en crashes (snelle dalingen).
Het doorbreken van een support- of resistance-niveau kan een belangrijk signaal zijn voor handelaren over de toekomstige richting van de prijs.
Dit wordt aangeduid als een “breakout” of “breakdown”, afhankelijk van de richting van de prijsbeweging.

Een breakout vindt plaats wanneer de prijs boven een resistance-niveau uitstijgt.
Dit wordt gezien als een teken van een opwaartse (bullish) trend, omdat het aangeeft dat kopers erin slagen de weerstand van verkopers te doorbreken.
Breakouts gaan vaak gepaard met een plotselinge stijging van de handelsactiviteit en het volume, wat de kans vergroot dat de opwaartse trend doorzet.

Een breakdown gebeurt wanneer de prijs door een supportniveau zakt.
Dit duidt meestal op een neerwaartse (bearish) trend en kan leiden tot paniekverkopen.
Wanneer een supportniveau doorbroken wordt, verliezen veel kopers het vertrouwen en besluiten ze hun posities te verkopen, wat leidt tot een verdere daling van de prijs.
Om de betekenis van een breakout of breakdown te bevestigen, kijken traders vaak naar het handelsvolume.
Een grote prijsbeweging met veel handelsvolume wijst meestal op een houdbare doorbraak, terwijl een beweging met laag volume minder betrouwbaar is.

Samenvatting

Support en resistance zijn essentiële begrippen in de technische analyse van de cryptomarkt en fungeren als barrières die prijstrends beïnvloeden.
Een supportniveau is een ‘vloer’ waar de prijs stopt met dalen, terwijl resistance als een ‘plafond’ werkt dat verdere prijsstijging tegenhoudt.
Breakouts (prijs boven resistance) en breakdowns (prijs onder support) zijn belangrijke signalen voor handelaren om potentiële trendveranderingen te herkennen.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
Trading 101

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...