Toenemende Amerikaanse schuld: hoeveel voegen Harris en Trump toe?

437 totale weergaven

Een nieuw rapport van de CRFB toont aan dat zowel Kamala Harris als Donald Trump de Amerikaanse staatsschuld de komende 10 jaar drastisch kunnen verhogen.
Trump lijkt echter aanzienlijk meer schuld toe te voegen dan Harris.
Wat betekent dit voor de economie en de wereld van crypto?

Kamala Harris: investeringen met fiscale verantwoordelijkheid?

Volgens de analyse van de onafhankelijke organisatie Committee for a Responsible Federal Budget (CRFB) zouden de plannen van Kamala Harris de Amerikaanse staatsschuld met $3,5 biljoen kunnen laten stijgen in de komende 10 jaar.
Hoewel Harris belooft dat haar investeringen in de middenklasse en huisvesting volledig worden gecompenseerd door hogere belastingen op bedrijven en vermogende individuen, blijft er onzekerheid over de uiteindelijke kosten.
Harris streeft naar “fiscale verantwoordelijkheid,” maar afhankelijk van economische omstandigheden kan de schuldtoename variëren van neutraal (geen toename) tot $8,1 biljoen.
In de context van crypto kan Harris’ aanpak op belastinggebied betekenen dat de focus op hogere belastinginkomsten zorgt voor stabiliteit op de lange termijn.
Dit kan positieve effecten hebben op crypto-activa, die vaak volatiel reageren op onzekerheden binnen het overheidsbeleid.

Trump’s economische plan: belastingen, tarieven en groei

De plannen van voormalig president Donald Trump daarentegen, kunnen de staatsschuld met maar liefst $7,5 tot $15,2 biljoen doen toenemen.
Trump heeft eerder verklaard dat zijn economische groei de hogere schuld zou compenseren, maar de CRFB betwijfelt of dit realistisch is.
De belastingverlagingen die Trump voorstelt, zoals het verlengen van de Tax Cuts & Jobs Act (TCJA) van 2017, zouden al $5,4 biljoen kosten.
Daarnaast stelt Trump voor om belastingvrijstellingen te bieden voor overuren, fooien en sociale zekerheid.
Voor crypto zou de impact van Trumps beleid afhankelijk zijn van de uitwerking van deze belastingplannen.
Minder belastingen kunnen mogelijk een gunstig investeringsklimaat creëren voor crypto-investeerders.
Aan de andere kant kan een fors toenemende staatsschuld leiden tot marktinstabiliteit en volatiliteit voor crypto-activa, waardoor de prijzen onvoorspelbaar blijven.

Belastingen, tarieven en hun gevolgen voor consumenten

Beide kandidaten willen een manier vinden om hun uitgaven te financieren.
Harris zou $4,3 biljoen aan inkomsten genereren door belastingverhogingen voor bedrijven en de rijkste inkomens.
Trump daarentegen zou $3,7 biljoen verwachten binnen te halen via importtarieven en olieboringen op beschermde gronden.
Echter, volgens de CRFB-rapporten zou de uitvoerbaarheid en effectiviteit van deze maatregelen onzeker blijven.

Schuldreductie blijft onderbelicht in beide plannen

Het rapport van de CRFB maakt duidelijk dat zowel Harris als Trump niet de nadruk leggen op schuldreductie, maar op belastingverlagingen en nieuwe uitgavenplannen.
De stijgende staatsschuld, die momenteel $36 biljoen nadert, heeft al geleid tot hogere rentebetalingen dan de uitgaven voor defensie en sociale vangnetprogramma’s.
Voor de cryptomarkt betekent dit dat de fiscale keuzes van beide kandidaten tot onzekerheid kunnen leiden, met potentieel grote effecten op prijzen en marktstabiliteit.
Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, kunnen profiteren van economische onzekerheden en inflatie die worden veroorzaakt door overheidsbeleid.
Terwijl beleggers op zoek zijn naar alternatieven voor traditionele investeringen en een stabielere opslag van waarde, zou crypto kunnen fungeren als een veilige haven tegen het monetaire beleid van beide partijen.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...