Bitcoin gevangen tussen 50- en 200-daags gemiddelde: Wat betekent dit voor beleggers?

829 totale weergaven
|

De Bitcoin koers beweegt al sinds het einde van september tussen de 50-daagse en 200-daagse SMA’s, wat duidt op onzekerheid onder de beleggers op de middellange termijn.

Bitcoin gevangen tussen 50-daagse en 200-daagse SMA’s

Als we kijken naar de huidige Bitcoin koers tegen de 50-daagse en 200-daagse Simple Moving Averages (SMA’s), kunnen we zien dat de koers hiertussen is gevangen. Dit is duidelijk te zien op de onderstaande grafiek van BGeometrics:

Moving Averages zijn over het algemeen een manier om te laten zien hoe de huidige trend zich vormgeeft. Daarbij spreekt de 50-daagse SMA voor de middellange termijn en de 200-daagse SMA voor de lange termijn. Doordat de koers tussen deze twee technische indicatoren beweegt, lijkt het erop dat investeerders onzeker zijn over wat ze kunnen verwachten van de Bitcoin koers op de middellange termijn.

Waar komt de onzekerheid vandaan?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij deze onzekerheid. Hierbij zijn er drie factoren die het meeste naar voren komen: volatiliteit op de Amerikaanse obligatiemarkt, dalende aandelen in China en onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volatiliteit op de Amerikaanse obligatiemarkt

Doorgaans worden obligaties gezien als een laag-volatiel effect om in te investeren, maar recent is de Amerikaanse obligatiemarkt aanzienlijk volatiel geworden. Dit heeft naast onzekerheid op de aandelen- en obligatiemarkt ook gezorgd voor onzekerheid op de cryptomarkt.

Deze onzekerheid wordt vooral veroorzaakt door onzekerheid over bezuinigingen door de Federal Reserve. Veel beleggers hebben in september gewacht tot de Fed de rente zou verlagen tot ze weer zijn gaan investeren. Doordat er onzekerheid is over de toekomstige acties van de Fed hebben een deel van de beleggers besloten eerst aan de zijlijn te wachten, wat een aanzienlijke hoeveelheid liquiditeit van de obligatiemarkt heeft gehaald.

Dalende aandelen in China

Ook in China gaat het niet geweldig met de aandelenmarkt. Veel aandelen zijn aanzienlijk gedaald. Dit is vooral het effect van mislukte plannen van de Chinese regering om de economie verder op te leven. Deze plannen hebben volgens veel investeerders niet voldoende gewerkt, waardoor velen liever kiezen voor buitenlandse aandelen.

De aandelenmarkt in Hong Kong heeft hier hetzelfde effect van gehad als de cryptomarkt, aangezien deze blijft fluctueren tussen winsten en verliezen.

Onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Ook is er veel onzekerheid over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Zo wordt er veel gespeculeerd over wat de markt gaat doen als Trump of Harris aan de macht komt. In ieder geval is het op het moment erg onzeker wie er gaat winnen, aangezien dit afhangt van de ‘swing states’.

Uiteindelijk kan er één staat overblijven die de beslissing hierin moet maken. Het kan dus nog erg spannend worden, wat terug te zien is in de onzekerheid op de cryptomarkt.

Welke impact heeft dit op handelaars en investeerders?

De onzekerheid op de cryptomarkt heeft een aanzienlijke impact op beleggers en handelaars. De horizontale bewegingen van Bitcoin in combinatie met onzekerheid op de markt zorgen ervoor dat handelaren lastig in kunnen schatten wat ze moeten verwachten van Bitcoin. De technische indicatoren laten horizontale koersbewegingen zien, die het doorgaans lastig maken om te handelen.

Op de lange termijn heeft dit een minder grote invloed, aangezien veel investeerders gewoon wachten op verdere marktbewegingen voordat ze in actie komen. Echter, de onzekerheid kan toekomstige acties wel onzekerder maken.

Wat kunnen we van Bitcoin verwachten?

Het is onduidelijk wat we precies van bitcoin kunnen verwachten. In principe zijn er drie scenario’s die zich af kunnen spelen. Als eerste kan de koers, als de onzekerheid aanhoudt, horizontaal blijven bewegen tussen de SMA’s, totdat er een belangrijke invloed op de markt opspeelt.

Het tweede scenario is een uitbraak van Bitcoin naar boven. Als handelaars BTC boven de 200-daagse SMA van $63.500 weten te duwen, kan dit de 50-daagse SMA van $60.790 ook in beweging zetten. Als deze de 200-daagse SMA kruist, kan dit een bullish teken zijn en kan de BTC prijs naar hogere niveaus stijgen.

Het derde scenario zou betekenen dat Bitcoin onder de 50-daagse SMA uitkomt, waarbij een bearish trend kan komen.

Lees meer over:

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...