FBI verdiende winst met Ethereum-token ontworpen om fraudeurs te vangen

501 totale weergaven
|

 

De FBI heeft een Ethereum-token, NexFundAI, gecreëerd om cryptofraudeurs op te sporen. Verrassend genoeg leverde deze operatie de FBI ook een winst van $14.500 op, voordat het token uit de handel werd gehaald.

Hoe de FBI winst maakte met een zelfgemaakt crypto-token

De FBI heeft een ongebruikelijke en innovatieve methode toegepast om cryptofraude aan te pakken. Ze creëerden NexFundAI, een Ethereum-token dat werd gebruikt om marktfraudeurs te misleiden en hun activiteiten te monitoren.
Dit token, dat onderdeel was van de undercoveroperatie “Operation Token Mirrors”, werd gelanceerd om fraudeurs te lokken die zich bezighielden met marktmanipulatie zoals “wash trading” en “pump and dump”-schema’s. Maar wat deze operatie extra opmerkelijk maakt, is dat de FBI zelf ook winst maakte met het token.

Uit on-chain gegevens blijkt dat de FBI rond $14.500 winst behaalde voordat ze de handel in het token stopzetten. De winst werd gerealiseerd via een liquiditeitspool die werd opgezet op de gedecentraliseerde beurs Uniswap.
De FBI begon met het inbrengen van 5 ETH (ongeveer $12.000) en 50 miljard NexF in de pool. Na enkele maanden trok de FBI 43 miljard NexF terug, wat resulteerde in een opbrengst van 11 ETH, ter waarde van $26.500, wat hen een winst opleverde van $14.500.

Doel van het NexFundAI-token

Het NexFundAI-token was niet bedoeld om winstgevend te zijn, maar om marktfraudeurs te betrappen. Het token werd opgezet om te fungeren als lokaas voor kwaadwillende handelaren en bedrijven die zich bezighouden met marktmanipulatie, zoals “wash trading”.
Deze frauduleuze activiteit houdt in dat handelaren hetzelfde activum kopen en verkopen om de indruk te wekken dat er veel vraag is, wat vaak de prijs kunstmatig opdrijft.

Het ministerie van Justitie (DoJ) onthulde dat het onderzoek naar NexFundAI leidde tot aanklachten tegen 14 individuen en vier cryptobedrijven, waaronder Gotbit, ZM Quant, CLS Global en MyTrade. Deze bedrijven werden beschuldigd van het manipuleren van de waarde van tientallen cryptovaluta door middel van bots en valse handelsactiviteit.

De website van het FBI NextFunAI token. Bron: FBI

Arrestaties en resultaten van de operatie

“Operation Token Mirrors” leidde tot aanzienlijke resultaten. Naast de winst die de FBI maakte, werden er arrestaties verricht in verband met de fraude. De FBI en het DoJ ontdekten dat ongeveer 60 cryptovaluta waren gemanipuleerd met behulp van “wash trading”-bots.
De aanklachten tegen de betrokkenen omvatten onder andere marktmanipulatie en misleiding van investeerders.

In een persbericht beschreef Jodi Cohen, special agent van de FBI’s Boston Division, de operatie als “ongekend” en een nieuwe benadering in de strijd tegen financiële criminaliteit.
De zaak benadrukt hoe zelfs in de dynamische en soms ongereguleerde cryptomarkt traditionele methoden van fraude nog steeds wijdverbreid zijn.

Gevolgen voor de cryptomarkt en de rol van de FBI

Hoewel de winst van $14.500 voor de FBI vergeleken met de schaal van de markt klein lijkt, toont het aan hoe effectief de FBI was in het blootleggen van de praktijken van marktmanipulators. De betrokken bedrijven en handelaren waren zich er niet van bewust dat NexFundAI een door de overheid gecreëerd project was, ontworpen om hun activiteiten te monitoren en te stoppen.

Deze operatie benadrukt de risico’s voor investeerders in de cryptomarkt, waar marktmanipulatie nog steeds een aanzienlijk probleem vormt. Met de snelle groei van deze markt en de vaak afwezige regulering, is het duidelijk dat overheden zoals de FBI steeds vaker ingrijpen om frauduleuze activiteiten tegen te gaan.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
FBI

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...