Bitnomial klaagt SEC aan voor claim dat XRP een security is

661 totale weergaven
John Deaton wil dat SEC betaalt voor miljardenverlies XRP holders |

Cryptobeurs Bitnomial is het gedrag van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zat, en klaagt ze aan voor “het overschrijden van hun machtsgebied” wat betreft digitale assets. Zo claimt Bitnomial onder andere dat de SEC zijn boekje te buiten ging door XRP als effect (security) te bestempelen.

SEC ging boekje te buiten

Bitnomial beweerde in een aanklacht van 10 oktober bij een federale rechtbank in Amerika dat XRP al is gereguleerd als een grondstof door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Om die reden oefent de SEC volgens hen jurisdictie uit over een product dat al gereguleerd en onderworpen is aan de exclusieve jurisdictie van de CFTC.

“Door dit te doen, verdubbelt en verzwaart de SEC op ongepaste wijze de regelgevingslast voor Bitnomial”, zo lezen we in de aanklacht.

In augustus diende Bitnomial – dat in 2020 door de CFTC werd goedgekeurd om cryptofutures te verhandelen – een zelfcertificering in bij de CFTC om XRP-futurescontracten op haar beurs te noteren.

De beurs zei dat de SEC contact met haar opnam en beweerde dat XRP futures effecten zijn en eiste dat Bitnomial zich registreerde als effectenbeurs voordat het de producten opnam.

Bitnomial zei dat het “onmogelijk kan voldoen” aan de wettelijke vereisten om XRP futures te noteren omdat de uitgever van het token, Ripple Labs, het moet registreren als een effect, wat het niet heeft gedaan.

“De SEC heeft Bitnomial effectief geblokkeerd om XRP futures te noteren”, beweerde het bedrijf.

Ripple, SEC, XRP

Gedeelte uit de aanklacht van Bitnomial. Bron: PACER

De problemen zetten door

Ondertussen beginnen de conflicten rondom XRP vooral de belangen van investeerders te schaden. Zij zitten immers al jaren in onzekerheid over de juridische status van XRP binnen het financiële systeem van de Verenigde Staten, wat mogelijk grote consequenties kan hebben voor de toekomst van de asset.

Het ironische is dat de SEC bestaat om de belangen van investeerders te beschermen. Door de huidige manier van optreden lijken ze echter het tegenovergestelde voor elkaar te krijgen.

Dat neemt niet weg dat het logisch is dat de SEC een mening kan hebben over bepaalde investeringsproducten. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat iedereen aandelen of andere vormen van effecten op de markt mag brengen, en dat de SEC niet meer kan ingrijpen als mensen reeds in dat effect investeerden.

Wat dat betreft zijn dit hele lastige kwesties. We kunnen immers ook niet ontkennen dat er heel veel financiële ellende op de markt is gebracht vanuit de cryptowereld. Ook dat moet niet zomaar kunnen gebeuren.

 

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....