Willem Middelkoop: ‘Bitcoin gaat de wereld niet overnemen’

793 totale weergaven
Willem Middelkoop: 'Bitcoin gaat de wereld niet overnemen' |

Tijdens de Future of Bitcoin-conferentie in Antwerpen sprak Willem Middelkoop, oprichter en bestuursvoorzitter van het Commodity Discovery Fund, met bitcoinmagazine.nl over de toekomst van Bitcoin.

Middelkoop staat bekend om zijn expertise op het gebied van monetaire systemen en investeringen in grondstoffen. Hij is echter voorzichtig als het gaat om de toekomst van Bitcoin.

De positie van Bitcoin versus goud

Middelkoop erkent dat Bitcoin een belangrijke rol speelt in de moderne financiële wereld, maar hij waarschuwt tegen overschatting. “Denk nu niet dat Bitcoin de wereld zal gaan overnemen”, zegt hij. Hij legt uit dat er mensen aan de macht zijn, degenen die de wetten maken en controle hebben over het financiële systeem, die niet zullen toestaan dat Bitcoin groter wordt dan goud. Volgens hem is het naïef te denken dat Bitcoin de dominante wereldmunt zal worden.

Scenario’s voor een Bitcoin-dominantie

Hoewel Middelkoop erkent dat Bitcoin voorbij goud is gestegen in bepaalde aspecten, gelooft hij niet dat het goud zal vervangen als de dominante vorm van waardeopslag. Hij noemt het ‘Madrigario-scenario’ waarin alle centrale banken en het financiële systeem zouden instorten. “Dat is het enige scenario waarin Bitcoin de wereld zou kunnen overnemen”, zegt hij, maar hij waarschuwt dat dit zou betekenen dat we in een wereld zouden leven waarin het recht van de sterkste geldt. Zo’n situatie is volgens hem niet wenselijk en ook onwaarschijnlijk.

De kracht van de gevestigde orde

Middelkoop benadrukt de macht van de huidige financiële elite, die sterk afhankelijk is van goud en traditionele valuta’s. Hij gelooft dat ze alles in het werk zullen stellen om te voorkomen dat Bitcoin een bedreiging vormt. “Ze hebben ingezet op goud”, zegt Middelkoop, en zij zullen niet zomaar toestaan dat Bitcoin hen van hun machtspositie berooft.

Bitcoin als onderdeel van een breder financieel systeem

Toch ziet Middelkoop een belangrijke rol voor Bitcoin in de toekomst. Hij is van mening dat het een waardevolle toevoeging is aan het bredere financiële systeem, maar hij benadrukt dat het niet de enige oplossing is. “Bitcoin zal niet de wereld redden”, zegt hij, maar het kan wel een deel van de oplossing zijn voor de problemen in ons huidige monetaire systeem.

Vooruitzicht

Willem Middelkoop biedt een realistische kijk op de rol van Bitcoin. Terwijl sommigen hopen dat Bitcoin goud zal overtreffen en de dominante valuta van de wereld wordt, waarschuwt Middelkoop dat de gevestigde orde alles zal doen om dit te voorkomen.

Bitcoin heeft een plek in het financiële systeem, maar het is geen wondermiddel dat alle problemen oplost.

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...