Zuid-Afrika pakt crypto aan met nieuwe belasting regelgeving

396 totale weergaven
|

De Zuid-Afrikaanse belastingautoriteiten verplichten burgers om crypto activa aan te geven onder nieuwe regels, met als doel de transparantie te vergroten en belastingontwijking te voorkomen.

Zuid-Afrika verwacht meer transparantie

De South African Revenue Service (SARS) heeft aangekondigd dat belastingbetalers hun crypto activa moeten aangeven via haar Voluntary Disclosure Program (VDP). Deze roep om transparantie komt omdat digitale valuta zoals Bitcoin en Ripple’s XRP in populariteit blijven groeien onder Zuid-Afrikanen.

Gezien de toename van het gebruik van cryptovaluta is de beslissing van SARS niet onverwacht. Velen anticipeerden op deze belastingregels nadat de Financial Sector Conduct Authority (FSCA) crypto als een financieel instrument had erkend.

Snelle groei in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is getuige van een snelle groei in cryptotransacties, vergelijkbaar met trends in andere landen. Uit een media enquête blijkt dat 40% van de bevolking XRP of andere cryptocurrencies heeft gebruikt voor online betalingen. Volgens SARS-gegevens bezitten ongeveer 5,8 miljoen Zuid-Afrikanen cryptocurrencies en zijn ze betrokken bij een aanzienlijk aantal Bitcoin transacties.

Ondanks de groeiende acceptatie van crypto waarschuwt SARS voor risico’s zoals belastingontwijking. Sommige belastingbetalers slagen er naar verluidt niet in om hun crypto bezit op belastingformulieren openbaar te maken.

Om dit aan te pakken benadrukt SARS de noodzaak van transparantie via zijn Voluntary Disclosure Program, waarbij burgers worden aangemoedigd om alle bezittingen te melden, inclusief digitale valuta. In een officiële verklaring van 9 oktober riep SARS handelaren en cryptohouders op om transparant te zijn.

Samenwerking met exchanges

Om deze inspanningen te bevorderen, werkt SARS samen met crypto exchanges om informatie over transacties te verzamelen. Het bureau werkt ook samen met andere organisaties, zoals de FSCA, om gegevens van dienstverleners op het gebied van digitale valuta te verzamelen. Zowel lokale als internationale exchanges werken samen om de transparantie en naleving te verbeteren.

SARS heeft een vereenvoudigd proces beloofd voor het rapporteren van crypto activa, met als doel het voor belastingbetalers gemakkelijker te maken om hieraan te voldoen. Het bureau breidt het aantal auditteams uit en gebruikt machine learning en AI om de naleving te verbeteren. SARS-commissaris Edward Kieswetter heeft burgers opgeroepen mee te werken aan de nieuwe regels.

Gevolgen van niet-naleving

SARS heeft echter gewaarschuwd dat niet-naleving gevolgen zal hebben. Kieswetter benadrukte dat het agentschap degenen zal vervolgen die opzettelijk de nieuwe belastingregels negeren. Transparantie in de rapportage van crypto activa wordt ook gepromoot door de FSCA, die actief is geweest in het richten van individuen en bedrijven die hun crypto transacties niet openbaar maken.

Wat betekent dit voor de bredere cryptomarkt?

Voor de bredere cryptomarkt is dit ook een belangrijke vooruitgang. Nu Europa een belangrijk voorbeeld vormt van hoe crypto regelgeving eruit kan zien met MiCAR, zijn er steeds meer landen die gaan volgen. Door crypto regelgeving en belasting aan te pakken, kan Zuid-Afrika zich vestigen als een vooroplopend land op het gebied van crypto in heel Afrika.

Lees meer over:
SARSVDPZuid-Afrika

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...