Wat zeggen analisten over de 765 miljoen dollar aan bitcoin die Tesla verstuurde?

2581 totale weergaven
|

Het Tesla van Elon Musk verstuurde in de nacht van dinsdag op woensdag zijn volledige voorraad van 11.500 bitcoin, ter waarde van 765 miljoen dollar, naar een groep onbekende wallets. Voordat die transacties plaatsvonden stonden de bitcoin sinds juni 2022 stil.

Tesla Motors, Elon Musk, Data
Transacties van Tesla. Bron: Arkham Intelligence

Gaat Tesla profiteren van de hogere koersen en zijn bitcoin op een gunstig moment dumpen?

Stuurde Tesla zijn bitcoin naar de beurzen?

Op dit moment is er nog geen signaal dat Tesla zijn bitcoin naar een beursplatform stuurde. Wat dat betreft hoeven ze dus niet verkocht te zijn. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat ze voor een onderhandse transactie hebben gekozen, en de bitcoin bijvoorbeeld aan een rijkaard hebben verkocht.

Het is dan ook niet duidelijk of Tesla nog steeds de controle heeft over de 11.500 bitcoin, die het bedrijf tot de op drie na grootste bedrijfsmatige eigenaar van BTC zouden maken.

Alleen MicroStrategy, Marathon Digital en Riot Platforms bezitten volgens Bitcoin Treasuries meer bitcoin dan Tesla.

Tesla wilde in eerste instantie nog niet meteen reageren op vraagverzoeken over de transacties. Het bedrijf kocht zijn bitcoin in februari 2021, door destijds voor 1,5 miljard dollar te investeren in de digitale munt.

In de maand daarna verkocht het 4.320 bitcoin, gevolgd door een verkoop van 29.160 bitcoin in 2022. Qua timing hadden ze het dus iets beter kunnen doen.

Wat denken andere analisten?

Ki Young Ju van analistenbedrijf CryptoQuant heeft ook nog geen verklaring wat de redenen achter de transactie zijn. “Het is nog steeds onduidelijk of het interne herschikking of verkoop is. Zelfs als ze verkochten, is de impact qua verkoopdruk meer dan de helft van die van de Duitse overheid. Hun gerealiseerde winst was $816M, terwijl die van Tesla op dit moment $515M is.”

De analisten van Spot on Chain duiden ook de transactie. Zij zeggen: Elon Musk, de CEO van Tesla en een bekende voorstander van Bitcoin, heeft gezegd dat Bitcoin zijn “veilige haven” is en dat hij nog steeds zijn Bitcoin, Ethereum of Dogecoin bezit en niet zal verkopen.”

Het is overigens onwaarschijnlijk dat Tesla op dit moment zijn bitcoin gaat verkopen. Elon Musk is immers aan een gigantische Trump-campagne bezig. Nu probeert Trump bitcoiners voor zich te winnen, waardoor het onlogisch zou zijn voor Musk om op hetzelfde moment zijn BTC te dumpen.

Tesla en bitcoin

De relatie tussen Tesla en bitcoin is en blijft vooralsnog wisselvallig. Zo accepteerde het bedrijf de digitale munt kortstondig voor betalingen, om dit vervolgens weer te annuleren vanwege bedenkingen over het energieverbruik.

Ook het ruimtebedrijf SpaceX van Elon Musk bezit bitcoin. Volgens de laatste getallen hebben zij nog 8.285 bitcoin in bezit, die goed zijn voor een waarde van 553 miljoen dollar.

Mogelijk horen we meer op het moment dat Tesla zijn cijfers voor het derde kwartaal publiceert. Op dat moment zien we of de bitcoin aan het einde van Q3 nog op de balans van het bedrijf van Elon Musk stonden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....