Cuba vraagt Rusland toestemming om zich bij BRICS te voegen, wat betekent dit voor bitcoin?

501 totale weergaven
|

De Republiek van Cuba heeft Rusland officieel verzocht om een uitnodiging voor de BRICS-alliantie. Dat is volgens de ingewijden een coalitie die bedoeld is om de hegemonie van de Amerikaanse dollar te ondermijnen. Cuba wil zich nu bij landen als Rusland, China en Brazilië voegen. Wat betekent dit voor bitcoin?

Officiële uitnodiging voor Cuba

In een publicatie op Twitter schrijft Cubaanse ambassadeur en minister van buitenlandse zaken Carlos M. Pereira dat zijn land officieel een verzoek indiende bij Vladimir Putin om te overwegen Cuba van een uitnodiging te voorzien.

“Cuba heeft een officieel verzoek ingediend om zich bij BRICS te voegen als ‘partnerland’ via een brief aan de president van Rusland, Vladimir Putin, die momenteel president is van de groep, die zich handhaaft als een sleutelspeler op het geopolitieke wereldtoneel en de hoop is voor landen uit het Zuiden”, aldus Pereira op Twitter.

BRICS is origineel opgericht door Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, maar verwelkomde recent ook Iran, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten, waardoor Cuba het tiende land op de lijst zou kunnen worden.

De groep is opgericht in 2009 met als doel om de relaties tussen de landen in het Globale Zuiden en Global Oosten te versterken, en om de economische handel buiten het dollarsysteem te bevorderen.

Populair onder goldbugs en sommige bitcoiners

Met name onder investeerders in goud is BRICS een populaire alliantie. Zij hopen namelijk al jaren dat de alliantie ooit met een door goud gedekte munt op de markt komt, of in ieder geval met een munt die door meerdere grondstoffen gedekt wordt.

Het is echter nog maar de vraag of ze daarmee een deuk in een pak boter zouden slaan. Je kunt je immers niet voorstellen dat we in Europa gebruik zouden maken van een munt van China en Rusland. Het enige scenario waarin dat zou gebeuren is als het Westen definitief wordt ingehaald door de BRICS-alliantie en we gedwongen zijn om in hun valuta te handelen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....