Ierse autoriteiten verliezen toegang tot $378 miljoen aan Bitcoin

640 totale weergaven
|

Een waarde van $378 miljoen aan Bitcoin is onbereikbaar voor het Ierse misdaadbureau CAB. De sleutels zijn kwijtgeraakt, waardoor de autoriteiten vastzitten zonder toegang tot de in 2019 in beslag genomen fondsen.

De inbeslagname van miljoenen aan Bitcoin

In 2019 nam het Criminal Assets Bureau (CAB) van Ierland $56 miljoen aan Bitcoin in beslag van Clifton Collins, een veroordeelde drugshandelaar die betrokken was bij een grootschalige cannabisteelt. Collins had de Bitcoin verzameld in 2011 en 2012, een periode waarin de waarde van de cryptomunt aanzienlijk lager was dan vandaag de dag. Collins gebruikte zijn illegale winst om te investeren in de toen opkomende cryptocurrency.
De rechtbank had bepaald dat de verkregen fondsen, afkomstig van illegale activiteiten, eigendom van de staat zouden worden onder de Proceeds of Crime-wetgeving. Echter, ondanks het in beslag nemen van een aanzienlijk bedrag, bleef één groot probleem onopgelost: de toegang tot de Bitcoin.

Hoe de toegang tot de Bitcoin verloren ging

Collins had zijn Bitcoin verdeeld over 12 verschillende virtuele wallets om zijn groeiende fortuin te beschermen. De toegangscodes voor deze wallets werden opgeschreven op een stuk papier dat hij verborgen hield in een viskoffer in een van zijn huurwoningen in het graafschap Galway. Toen hij werd gearresteerd, beweerde Collins echter dat de viskoffer was gestolen tijdens een inbraak of verloren was gegaan tijdens een opruiming van zijn woning. Zonder deze toegangscodes kunnen noch Collins, noch de autoriteiten toegang krijgen tot de Bitcoin.
De verloren privésleutels hebben geleid tot een blokkade van $378 miljoen aan Bitcoin. Ondanks hun inspanningen hebben de Ierse autoriteiten geen manier gevonden om toegang te krijgen tot het fortuin. Dit is een groot struikelblok in de strijd tegen crimineel verkregen vermogen.

De groeiende waarde van de geblokkeerde Bitcoin

Toen CAB in 2019 de Bitcoin van Collins in beslag nam, was de waarde van de cryptomunt ongeveer $56 miljoen. Sindsdien is de waarde van Bitcoin aanzienlijk gestegen, waardoor het bedrag dat geblokkeerd is in de wallets nu op maar liefst $378 miljoen staat. Dit maakt de zaak extra frustrerend voor de Ierse autoriteiten, omdat een immens fortuin voor hun ogen ligt, maar onbereikbaar blijft.
Collins heeft echter wel andere bezittingen moeten overdragen, waaronder €1 miljoen aan Bitcoin die hij nog wel kon benaderen, samen met een Gyro-vliegtuig, een camper en een vissersboot ter waarde van €1,2 miljoen in totaal.

Technologische hoop op toekomstig herstel

Hoewel de privésleutels op dit moment onvindbaar zijn, blijft CAB hoopvol dat toekomstige technologische ontwikkelingen een oplossing kunnen bieden. Mogelijk worden er in de toekomst methoden ontdekt om alsnog toegang te krijgen tot de geblokkeerde wallets zonder de originele sleutels.
Ondanks de technologische barrières heeft het Criminal Assets Bureau in andere gevallen wel succes geboekt. In 2023 haalde de organisatie €8,6 miljoen aan crimineel verkregen vermogen terug, het grootste bedrag dat het bureau in 15 jaar heeft veiliggesteld. Toch blijft het onbereikbare fortuin van $378 miljoen een groot vraagstuk voor de Ierse autoriteiten.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...