USDT en USDC veroveren 50% van de crypto transacties

491 totale weergaven
|

USDT en USDC, de twee grootste stablecoins, vertegenwoordigen nu bijna 50% van het totale transactievolume in de cryptomarkt. Hun groei benadrukt de stijgende vraag naar stabiliteit en liquiditeit in een markt die bekend staat om zijn hoge volatiliteit.

De rol van stablecoins in de cryptomarkt

Stablecoins spelen een cruciale rol in de cryptowereld doordat ze stabiliteit en liquiditeit bieden. In tegenstelling tot volatiele activa zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), zijn stablecoins zoals Tether (USDT) en USD Coin (USDC) gekoppeld aan fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar. Dit maakt hun waarde relatief stabiel, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor investeerders die risico’s willen vermijden.
Stablecoins worden veelal gebruikt om snel tussen cryptomunten te wisselen zonder de zorgen over grote prijsschommelingen. Hierdoor worden ze vaak ingezet als opslag van waarde tijdens onstabiele marktsituaties en bieden ze essentiële liquiditeit in de markt.

Stijgende dominantie van USDT en USDC

Recent onderzoek van Visa en Allium Labs laat zien dat USDC in 2024 USDT heeft ingehaald in termen van transactievolume. In een recente week bereikte USDC $456 miljard aan transactievolume, terwijl USDT $89 miljard registreerde. Sinds begin 2024 heeft USDC zelfs een marktaandeel van 50% in alle crypto transacties, een opvallende verschuiving die USDC’s groeiende dominantie bevestigt.
Ondanks deze verschuiving blijft Tether de grootste stablecoin qua circulerende voorraad, met een marktaandeel van 68%. Dit komt vooral door het brede internationale gebruik van USDT, terwijl USDC voornamelijk populair is binnen de Verenigde Staten.

Implicaties van het toenemende gebruik van stablecoins

De opkomst van stablecoins zoals USDT en USDC heeft grote gevolgen voor de bredere cryptomarkt. Ze bieden niet alleen stabiliteit en risicobeheer, maar hun toenemende gebruik zet druk op andere cryptovaluta om meer te bieden dan alleen speculatie en merkbekendheid. Vooral in tijden van marktvolatiliteit wenden handelaren en beleggers zich tot stablecoins om hun vermogen te beschermen.
De groei van USDT en USDC brengt ook meer regelgevende aandacht met zich mee. USDT is in het verleden bekritiseerd vanwege een gebrek aan transparantie over de reserves die het ondersteunt. USDC heeft daarentegen regelmatige audits en wordt daardoor vaak gezien als een transparantere en betrouwbaardere optie voor institutionele beleggers.

Met USDT en USDC die samen bijna 50% van het cryptotransactievolume vertegenwoordigen, is het duidelijk dat stablecoins een onmisbare pijler zijn geworden in de cryptomarkt. Hun stabiliteit en gebruiksgemak maken ze tot essentiële instrumenten voor handelaren en investeerders. Terwijl de markt zich verder ontwikkelt, wordt de rol van stablecoins steeds prominenter, met meer aandacht voor regelgeving en transparantie.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
stablecoinsUSDCusdt

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...