Bitcoin op $69.000 terwijl Open Interest naar $40 miljard stijgt

940 totale weergaven
Bitcoin koers breekt door weerstand en nadert $70.000 |

Op de futuresmarkt gelooft men momenteel heel sterk in nieuwe stijgingen van de bitcoin koers. De zogenoemde Open Interest is voor het eerst in de geschiedenis boven de 40 miljard dollar gekomen. Maar is dat goed of slecht nieuws voor bitcoin?

Wat is de Open Interest?

De Open Interest geeft aan hoeveel futurescontracten er momenteel uitstaan die nog niet verlopen zijn. In feite meet dit getal de hoeveelheid kapitaal die op dat moment in bitcoin-derivaten zit.

Een hoge Open Interest wijst momenteel op een hoge mate van speculatie, hefboomhandel en volatiliteit. Dit kan goed aflopen, maar er bestaat met dergelijke scores ook een scenario waarin bitcoin met stevige correcties te maken krijgt.

De Chicago Mercantile Exchange (CME) is goed voor het leeuwendeel van de Open Interest met 30,7%, gevolgd door Binance met 20,4% en daarna komt Bybit met 15% van het totaal.

Derivatives, Futures

De bovenstaande grafiek van Coinglass laat zien hoe de mate van speculatie voor bitcoin behoorlijk is toegenomen de afgelopen weken.

Oplettende handelaren denken hierdoor echter ook meteen weer aan begin augustus. Destijds werd een gigantische bak aan Open Interest weggespoeld, wat gepaard ging met een hele zware correctie van bitcoin naar 48.000 dollar.

Bitcoin op weg naar nieuwe all-time highs?

Op dit moment handelt bitcoin op het niveau van 69.000 dollar en lijkt de digitale munt een kans te maken om nieuwe all-time highs op de borden te zetten.

Om dat voor elkaar te krijgen moet bitcoin nog naar het niveau van ongeveer 74.000 dollar stijgen. Wat dat betreft heeft bitcoin dus nog veel te winnen, voordat de champagne ontkurkt mag worden.

Daarbij is het nog maar de vraag hoe blij mensen worden van een all-time high van 74.000 dollar. Tijdens de vorige cyclus eindigde bitcoin immers op 69.000 dollar in november.

Om het echte optimisme weer terug te krijgen moet bitcoin tijdens deze cyclus echt voorbij de 100.000 dollar breken. Alles onder die koersen zal voor veel mensen als een teleurstellend resultaat aanvoelen.

Wat denk jij? Gaat bitcoin in 2024/2025 nog naar overtuigende nieuwe koersrecords uitbreken of blijven we nog eventjes kwakkelen?

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....