Poetin bevestigt dat BRICS digitale valuta’s gaat verkennen voor investeringsontwikkeling

1000 totale weergaven
poetin BRICS crypto |

De Russische president Vladimir Poetin bevestigt dat de BRICS landen digitale valuta’s gaan verkennen als onderdeel van strategie om westerse invloed te verminderen.

Poetin bullish over BRICS Pay en crypto

Op het BRICS Business Forum in Moskou heeft Poetin aangekondigd dat het landenblok (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) blijft discussiëren over het gebruik van digitale valuta’s in investeringsontwikkelingen.

Dit onderstreept de bredere strategie van de groep om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen en meer economische onafhankelijkheid te bewerkstelligen. Poetin benadrukt dat digitale valuta’s voordelen bieden voor zowel BRICS-leden als ontwikkelingslanden.

Rusland werkt samen met andere BRICS-leden al aan een SWIFT-achtig financieel berichtenverkeer. En het gebruik van nationale digitale valuta’s voor de financiering van snelgroeiende investeringsprojecten.

Naast digitale valuta’s bereidt het BRICS-blok zich voor op de lancering van het BRICS Pay-platform. Dat is een blockchain-gebaseerd betalingssysteem dat bedoeld is om grensoverschrijdende transacties binnen de alliantie te vergemakkelijken.

Het platform is op het forum geïntroduceerd en is een belangrijk instrument om de afhankelijkheid van westerse financiële systemen te verminderen. BRICS-leden, met name Rusland en China, hebben aangedrongen op de adoptie ervan om Amerikaanse sancties te omzeilen en de afhankelijkheid van de dollar te verminderen.

Nieuwe leden bij BRICS

Naast de discussies over digitale valuta, sprak Poetin over de uitbreiding van BRICS en verwelkomde hij de toetreding van Egypte, Ethiopië, Iran en de VAE tot het blok.

Hij benadrukte dat meer dan 30 landen interesse hebben getoond in samenwerking met BRICS en dat op de komende top in Kazan mogelijke nieuwe leden zullen worden besproken. Onder meer Cuba heeft interesse getoond.

Poetin benadrukt dat BRICS de komende jaren het grootste deel van de mondiale economische groei zal genereren, daarbij verwijzend naar de grote omvang en snelgroeiende economieën van het blok in vergelijking met westerse landen.

Als onderdeel van Rusland’s bijdragen aan BRICS schetst Poetin nieuwe financiële initiatieven, waaronder een gezamenlijk grensoverschrijdend betalingssysteem en een herverzekeringsbedrijf.

Poetin roept de New Development Bank, de multilaterale ontwikkelingsinstelling van BRICS, verder op om te investeren in technologie, infrastructuur, e-commerce en kunstmatige intelligentie in het Mondiale Zuiden.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...