Hoe gerechtelijke uitspraken Ripple dichter bij een IPO brengen

909 totale weergaven
|

De CEO van Ripple hint al een tijdje op een mogelijke IPO en de juridische strijd met de SEC kan deze mogelijk dichterbij brengen, maar hoe helpen gerechtelijke uitspraken hierbij?

Ripple overweegt IPO

In 2022 liet Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple Labs, tijdens het World Economic Forum in Davos weten dat het bedrijf beursintroductie zal overwegen zodra de rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voorbij is.

Inmiddels loopt de rechtszaak al meerdere jaren. De hoop dat de recente uitspraak een einde aan de zaak zou breien heeft het onderwerp over een IPO (Initial Public Offering), ook wel beursgang genoemd, weer op doen spelen. Het beroep van de SEC in de zaak heeft dit echter verder uitgesteld.

IPO geen prioriteit

Tijdens een recente verschijning op de podcast Thinking Crypto verklaarde Brad Garlinghouse, dat een IPO geen ‘hoge prioriteit’ is geweest voor Ripple. Zo liet hij weten dat Ripple geen onmiddellijke plannen heeft om naar de beurs te gaan, vanwege de langdurige juridische strijd met de SEC.

Garlinghouse liet weten dat de meeste bedrijven ervoor kiezen om genoteerd te worden aan de beurs, specifiek om kapitaal aan te trekken. Volgens Garlinghouse heeft Ripple het ‘geluk’ dat ze in een sterke financiële positie verkeren:

“We zijn doorgegaan met het doen van overnames. We zijn blijven investeren in veel verschillende projecten rond crypto, rond XRP. Voorlopig blijft een mogelijke beursgang een ondergeschoven kindje. We halen echter niets van tafel.”

Hier voegde Garlinghouse aan toe:

“We willen ervoor zorgen dat onze aandeelhouders over liquiditeit beschikken. We willen ervoor zorgen dat onze aandeelhouders tevreden zijn. En we willen ervoor zorgen dat ons bedrijf op de juiste manier wordt gewaardeerd zodat we niets van tafel halen. Het is geen hoogstaande prioriteit.”

Maken gerechtelijke uitspraken hier verandering in?

Doordat Ripple geen prioriteit ziet in beursgang, is het maar de vraag of gerechtelijke uitspraken hier verandering in maken. Echter, de kans is groot dat het standpunt van Ripple hierdoor wel gaat veranderingen. Ondanks dat we geen prioritering kunnen verwachten, is de kans groter dat ze aan de slag gaan met beursgang.

Een gerechtelijke uitspraak in de nieuwe zaak zorgt ervoor dat Ripple voldoende zekerheid heeft. De rechtszaak kan nu nog een aanzienlijke invloed hebben op de koers van Ripple aandelen, waardoor Ripple niet voldoende stabiliteit ziet om naar de beurs te gaan.

Echter, juridische zekerheid is al gegeven door de beslissing dat XRP geen effect is. Het enige waar nog onzekerheid over is, zijn de boetes die Ripple moet betalen aan de SEC. Of een gerechtelijke uitspraak daadwerkelijk effect gaat hebben op een potentiële beursgang voor Ripple is dus onduidelijk.

Lees meer over:

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...