Beste week in tijden voor Bitcoin ETF’s: meer dan $ 2 miljard instroom

767 totale weergaven
|

Niet alleen de bitcoin (BTC) koers heeft een geweldige week achter de rug, ook de Amerikaanse bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben zich van hun beste kant laten zien. Meer dan $ 2 miljard is er naar de beursfondsen gestroomd, wat het beste resultaat in maanden markeert.

De fondsen hebben vorige week ruim tien keer zoveel bitcoins gekocht dan dat er in omloop zijn gebracht, wat natuurlijk enorm gunstig is voor de onderliggende bitcoin koers.

Tweede beste week ooit voor BTC-fondsen

De in januari gelanceerde bitcoin ETF’s hebben vorige week op iedere dag honderden miljoenen dollars binnengeharkt. Op maandag werd zelfs de beste handelsdag sinds 4 juni neergezet, zoals te lezen was in het Bitcoin nieuws, met een indrukwekkende instroom van $ 555,9 miljoen.

De rest van de dagen werden ook buitengewoon hoge instromen genoteerd. In onderstaande afbeelding vind je de resultaten van vorige week, verzameld door Farside Investors.

Alles bij elkaar opgeteld hebben de fondsen $ 2.129,6 miljard opgehaald. Dit markeert de op één na beste week sinds de lancering. Alleen in de tweede week van maart werd dit resultaat overtroffen, met een totale instroom van $ 2.565,4 miljard. Dat was tevens de week waarin de bitcoin koers zijn all-time high van $ 73.800 printte.

HODL15Capital liet op socialmediaplatform X weten dat de bitcoin ETF’s vorige week in totaal 31.438 bitcoins van de markt hebben geplukt. Dit is bijna tien keer zoveel dan het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop zijn gebracht. Sinds de bitcoin halving in april worden er dagelijks namelijk grofweg 450 nieuwe bitcoins in circulatie gebracht. In een week tijd worden er dus ongeveer 3150 bitcoins ‘gemaakt’. 

Het is natuurlijk erg bullish dat de vraag vanuit de bitcoin ETF’s veel groter is dan het aanbod van nieuwe bitcoins. Het zorgt er simpelweg voor dat er minder bitcoins beschikbaar zijn op de markt. Het is bovendien niet voor het eerst dat de vraag het aanbod ruimschoots overstijgt. De ETF’s hebben sinds de lancering al 346.637 bitcoins gekocht, terwijl er slechts 178.124 bitcoins zijn gemined.

BlackRock aan kop

BlackRock’s IBIT-fonds heeft vorige week met ruime afstand het meeste kapitaal verwelkomt: maar liefst $ 1.141,1 miljard om precies te zijn. Fidelity’s FBTC-fonds komt op een tweede plek met een totale instroom van $ 318,8 miljoen.

Alle Amerikaanse bitcoin ETF’s tezamen behaalden vorige week tevens de grote mijlpaal van $ 20 miljard aan totale netto-instroom. Een indrukwekkende prestatie waar het goud ETF’s bijvoorbeeld zo’n vijf jaar over deden.

Momenteel beheren deze fondsen voor bijna $ 66 miljoen aan bitcoins. BlackRock’s IBIT-fonds steekt met een beheerd vermogen van ongeveer $ 26,5 miljoen met kop en schouders boven de concurrentie.

Lees meer over:
BTC ETFETF

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...