De BRICS Summit 2024 in Kazan

BRICS werkt aan digitale munt: updates vanuit de conferentie in Kazan
|

 

Tijdens de BRICS-conferentie in Kazan staat het ambitieuze plan van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika om een digitale munt te lanceren centraal.

Deze digitale munt, bedoeld als alternatief voor de Amerikaanse dollar, is een belangrijk onderwerp van gesprek en kan grote invloed hebben op de wereldwijde financiële markten. De landen hopen hiermee hun economische positie te versterken en minder afhankelijk te worden van de dollar in internationale handel en financiële transacties.

Updates door de dag heen

Vandaag houden we je live op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen tijdens de conferentie. De digitale munt van BRICS zou niet alleen de positie van de dollar kunnen uitdagen, maar ook invloed kunnen hebben op de cryptowereld. Terwijl de landen hun plannen verder toelichten, verwachten we belangrijke aankondigingen over de technologie achter de munt en mogelijke adoptie door andere landen.

Blijf de hele dag onze blog volgen voor de laatste updates en inzichten vanuit Kazan. We houden je op de hoogte van elke stap die deze landen zetten om hun plannen te realiseren.

Wie woont de BRICS-summit bij in Kazan?

Op de BRICS-summit in Kazan zijn vandaag wereldleiders aanwezig, waaronder de Indiase premier Narendra Modi, de Chinese president Xi Jinping en de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. Ook leiders uit niet-BRICS-landen zoals de president van de VAE, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, de Iraanse president Masoud Pezeshkian en de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi zijn gearriveerd.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Vietnamese premier Pham Minh Chinh zijn ook aanwezig. Brazilië wordt vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Mauro Vieira, nadat president Lula zijn reis moest annuleren vanwege een blessure. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres is eveneens aanwezig en zal later in de week Poetin ontmoeten.

Brics 2024

Komt er een crypto-revolutie vanuit BRICS?

Tijdens de BRICS-summit in Kazan zijn de gesprekken over de toekomst van cryptocurrency volop aan de gang. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke “crypto-revolutie” die de financiële wereld kan opschudden. De BRICS-landen onderzoeken hoe digitale valuta’s een rol kunnen spelen in hun strategie om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar en het westerse financiële systeem.

Met de groeiende interesse van de BRICS-landen in digitale valuta’s zou een gezamenlijke crypto-aanpak een nieuwe impuls kunnen geven aan de wereldwijde adoptie van blockchain-technologie. Hoewel concrete plannen nog niet zijn aangekondigd, lijkt de top het platform te bieden voor diepgaande gesprekken over hoe crypto een rol kan spelen in een multipolaire wereldorde. We volgen de ontwikkelingen vandaag op de voet en zullen updates blijven geven over mogelijke stappen richting een cryptorevolutie.

Xi Jinping: Meer communicatie en samenwerking cruciaal voor ontwikkeling

Tijdens de BRICS-top in Kazan benadrukte de Chinese president Xi Jinping het belang van communicatie en samenwerking tussen landen. Xi stelde: “Het is belangrijk voor beide zijden om meer communicatie en samenwerking te hebben, onze verschillen en meningsverschillen op de juiste manier te behandelen en elkaar te ondersteunen in het nastreven van ontwikkelingsdoelen. Het is ook belangrijk dat beide zijden hun internationale verantwoordelijkheid dragen, een voorbeeld stellen in het versterken van de kracht en eenheid van ontwikkelingslanden en bijdragen aan het bevorderen van multipolariteit en democratie in internationale betrekkingen.”

Zijn toespraak onderstreepte de bredere doelstellingen van BRICS om een meer evenwichtige en inclusieve wereldorde te creëren.

XI Brics

BRICS: een uitdrukking van mondiale multipolariteit

Tijdens de besloten plenaire sessie van de BRICS-top in Kazan benadrukte de Indiase premier Narendra Modi het belang van een mensgerichte aanpak voor het oplossen van wereldwijde uitdagingen. Modi riep op tot hervormd multilateralisme, waarbij landen meer samen moeten werken om complexe problemen aan te pakken. Hij onderstreepte dat dialoog en diplomatie cruciaal zijn voor wereldwijde vrede en stabiliteit.

Modi’s woorden sluiten aan bij het bredere doel van BRICS om een multipolaire wereld te bevorderen, waarin meerdere machten invloed uitoefenen in plaats van één dominante wereldmacht. De BRICS-landen willen hiermee meer evenwicht en inclusiviteit in de wereldorde brengen. Vandaag volgen we de top op de voet en houden we je op de hoogte van verdere ontwikkelingen en gesprekken.

Oprichting van een BRICS-investeringsplatform

De Russische president Vladimir Poetin introduceert de oprichting van een BRICS-investeringsplatform om wederzijdse investeringen tussen BRICS-landen te vergemakkelijken.

Kan BRICS een tegenwicht bieden aan de huidige wereldorde?

Tijdens de BRICS-top in Kazan wordt steeds meer de vraag gesteld of de BRICS-landen een tegenwicht kunnen bieden aan de huidige, door het Westen gedomineerde wereldorde. De groeiende invloed van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, samen goed voor 45% van de wereldbevolking en 25% van het wereldwijde BBP, maakt dit een reëel scenario.

BRICS wil af van de dominantie van de Amerikaanse dollar en het westerse financiële systeem. De lancering van een gezamenlijke digitale munt is een van de middelen waarmee de groep economische onafhankelijkheid wil bevorderen. Toch blijft de vraag of BRICS echt voldoende cohesie heeft om als sterke tegenhanger te dienen voor de bestaande wereldmachten. Vandaag zullen we in Kazan meer te weten komen over hun strategieën en ambities.

Brics 2024 - 2

Waarom is de BRICS-summit belangrijk voor Putin?

Voor Putin is de BRICS-top in Kazan cruciaal om te laten zien dat Rusland, ondanks de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties, nog steeds sterke internationale partners heeft. Sinds de invasie van Oekraïne in 2022 is Rusland wereldwijd geïsoleerd, en door de sancties van onder andere de EU, VS en VK is het economisch zwaar getroffen. De arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof beperken zijn reisopties, waardoor hij belangrijke bijeenkomsten zoals de G20 moet vermijden.

De BRICS-top biedt Putin echter een kans om zijn netwerk van bondgenoten te versterken en te tonen dat Rusland niet volledig geïsoleerd is. Met partners zoals China en India wil Putin benadrukken dat zijn land nog steeds een belangrijke rol speelt op het wereldtoneel, ondanks de voortdurende druk vanuit het Westen.

Putin Brics 2024

1 nieuwe update

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...

No similar articles found.