Oud-CEO van crypto-exchange beschuldigd van fraude van $1,5 miljoen

552 totale weergaven
|

De voormalige CEO van Mine Digital wordt beschuldigd van fraude omdat hij naar verluidt $1,5 miljoen dollar heeft weggesluisd die bedoeld was voor Bitcoin aankopen, waardoor hij een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar riskeert.

Beschuldigingen richting Mine Digital CEO

Grant Colthup, voormalig CEO van de Australische crypto-exchange Mine Digital, heeft het heet onder de voeten. Hij wordt beschuldigd van fraude nadat hij naar verluidt $1,47 miljoen (2,2 miljoen AUD) heeft verduisterd van een klant, die van plan was het geld te gebruiken om Bitcoin te kopen.

De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) onthulde dat het geld van de klant, dat bedoeld was om Bitcoin te kopen, voor een ander gebruik werd gebruikt. Colthup zou het geld hebben overgedragen aan ACCE Australia, het moederbedrijf van Mine Digital, maar in plaats van de Bitcoin te leveren, gebruikte hij het geld voor de verplichtingen van ACCE of om cryptocurrency voor andere klanten te kopen.

Het onderzoek van ASIC

Uit ASIC’s onderzoek naar de zaak bleek dat ACCE tussen mei 2019 en september 2022 een crypto-exchange beheerde onder de naam Mine Digital, die diensten voor de handel in digitale activa aanbood. Gedurende deze periode stuurde een klant $2,2 miljoen AUD om Bitcoin te kopen, maar ontving nooit de tokens.

ASIC beschuldigt Colthup ervan het geld op ongepaste wijze te gebruiken, hetzij om bedrijfsschulden te dekken, hetzij om andere klanten te bedienen.

De instorting van Mine Digital

Mine Digital stortte in september 2022 in, waardoor schuldeisers ongeveer $15 miljoen probeerden terug te vorderen. De aanklachten wegens fraude tegen Colthup zijn slechts een van de vele beschuldigingen die verband houden met het faillissement van het bedrijf.

De ernst van de beschuldigingen wordt versterkt door het feit dat als de klant zijn Bitcoin had ontvangen zoals gepland, de investering aanzienlijk in waarde zou zijn gestegen. Bitcoin handelde op het moment van de transactie tussen de $18.000 en $24.000, maar wordt nu gewaardeerd boven de $65.000, wat betekent dat de investering van de klant had kunnen verdrievoudigen.

Uitstelling van de rechtszaak

De zaak van Colthup werd op 21 oktober 2024 behandeld door de Ipswich Magistrates Court. De zaak is uitgesteld tot 16 december 2024. Als hij schuldig wordt bevonden volgens het Wetboek van Strafrecht van Queensland, riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar.

Lees meer over:
ASICfraudezaakMine Digital

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...