Kraken lanceert eigen Layer-2 blockchain in 2025: Wat betekent ‘Ink’ voor de DeFi-sector?

429 totale weergaven
|

Kraken heeft recentelijk een nieuw project aangekondigd genaamd Ink, een eigen Layer-2 blockchain, wat een belangrijke vooruitgang zal zijn voor de gehele DeFi-sector. 

Kraken kondigt eigen blockchain aan

Recentelijk heeft Kraken een nieuw project aangekondigd genaamd ‘Ink’, een blockchain die ze begin 2025 willen introduceren. Het platform zal verschillende dApps ondersteunen voor handelen, lenen en uitlenen, zonder de noodzaak van tussenpersonen.

Ink wordt een Layer-2 blockchain die wordt aangedreven door de OP Stack van Optimism. Dit is dezelfde technologie die de Base blockchain van Coinbase aandrijft, wat Ink klaarstoomt om een toonaangevend DeFi platform te worden.

De lancering van Ink

In een interview met Bloomberg vertelde de oprichter van Ink, Andrew Koller, dat later dit jaar een testversie van de blockchain live zal gaan. Dit biedt vroege toegang tot het netwerk voor ontwikkelaars.

In eerste instantie zal Kraken de rol van sequencer op de chain op ich nemen. Hierbij worden transacties beheerd en via dit proces inkomsten gegenereerd. In de loop van de tijd zal de verantwoordelijkheid worden gedecentraliseerd, waarbij deze wordt verdeeld over meerdere deelnemers.

Kraken treedt in de voetstappen van Binance en Coinbase

Kraken is niet de eerste crypto-exchange die ervoor kiest om een eigen blockchain te ontwikkelen. Hierbij was Binance de eerste met de lancering van BNB Chain, die sindsdien een aanzienlijke grip op de cryptomarkt heeft gekregen. Ook de lancering van Base, de blockchain van Coinbase, was succesvol.

Echter, Kraken heeft hierbij niet helemaal dezelfde visie als Binance en Coinbase. Zo zijn ze niet van plan een native token te lanceren. Op het moment werkt een team van ongeveer 40 medewerkers aan Ink.

Wat is er zo bijzonder aan Ink?

In de bovengenoemde blogpost heeft Kraken een aantal dingen genoemd die Ink bijzonder maken. Zo lieten ze weten dat ze een ‘kapitaalefficiënt ecosysteem’ willen creëren, waarbij ‘innovatie gedijt, de gemeenschap prioriteit krijgt en iedereen van de voordelen profiteert’.

Hoe dan ook, het is een belangrijke vooruitgang voor de gehele DeFi-sector. Het tekent de derde exchange die een eigen blockchain lanceert, wat voor velen vertrouwder kan voelen en prettiger is om mee te werken. Daarnaast komt er geen native token, wat vrij uniek is voor een blockchain, helemaal van een exchange.

Lees meer over:
InkKraken

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...