Rusland en BRICS: Bitcoin en AI als strategische spelstukken

1998 totale weergaven
Russische Centrale Bank Crypto |

Volgens de laatste geruchten is Rusland van plan om Bitcoin-mines te bouwen in andere landen. Nico Smid, oprichter van Digital Mining Solutions, stelt dat Rusland hiermee andere landen kan dwingen om hetzelfde te doen, of het risico te lopen om achterop te raken.

“De speltheorie is nu in beweging,” aldus Smid in commentaar op de vermeende plannen van Rusland.

Groot nieuws dat onder de radar bleef

Midden oktober, tijdens het BRICS Business Forum in Moskou, ging het Russische staatsinvesteringsfonds een samenwerking aan met de Russische datacenteroperator BitRiver om bitcoin-mining en AI-computingfaciliteiten te bouwen voor de BRICS-landen.

Dit project zou volgens Smid kunnen betekenen dat BRICS-landen bitcoin zullen gebruiken als valuta voor internationale handel. Als alternatief voor de aanvankelijk overwogen combinatie van lokale valuta’s en goudgedekte valuta-ideeën.

BRICS is een groep van belangrijke opkomende economieën die aanvankelijk bestond uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, maar in 2024 werd uitgebreid met Egypte, Iran, Saoedi-Arabië, Argentinië, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het heeft momenteel een gezamenlijk bruto binnenlands product dat groter is dan dat van de G7-landen, een concurrerende economische alliantie onder leiden van de Verenigde Staten, Japan en Duitsland.

Dit nieuws bleef grotendeels onder de radar, omdat de crypto-industrie blijft “hyperventileren” over de aanstaande verkiezingen in de Verenigde Staten, aldus Matthew Sigel van VanEck in een interview met CNBC op 28 oktober.

Argentinië, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn al begonnen

Volgens de verhalen zijn Argentinië, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten al begonnen met het minen van bitcoin.

Alen Makhmetov, oprichter bij Hashlabs Mining, vertelde aan Cointelegraph dat Rusland’s plannen voor bitcoin mining en AI onderdeel zijn van een bredere poging om een geopolitieke voorsprong te creëren.

“Met de beperkte IT-infrastructuur in deze regionen, ziet Rusland een kans om zijn invloed uit te breiden,” zo legt Makhmetov uit.

Volgens Smid zouden de plannen van Rusland zelfs goed zijn voor bitcoin, omdat een groot deel van de hashrate nu in Amerika zit. “Het creëert een mogelijkheid voor oudere mining-apparatuur om productief te blijven in regionen met lagere energiekosten, waar mining op de huidige locaties wellicht niet winstgevend is,” zo vertelt hij.

Rusland kende een mining-verbod, maar die gaat op 1 november van tafel.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....