
Tot 2024 was het voor de Belastingdienst moeilijk om belastingontduiking met crypto op te sporen. Cryptomunten konden namelijk anoniem worden verhandeld, waardoor fraude vaak lastig te detecteren was. Daar komt nu verandering in.
Bitcoin verschijnt automatisch in aangifte
Bitcoin moet, net als andere cryptomunten, opgegeven worden als vermogen in Box 3 van de belastingaangifte. Hier hoef je binnenkort niet meer zelf aan te denken.
Vanaf de aangifte over 2026, die in 2027 wordt ingediend, zal dit automatisch gebeuren, zei staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen in een Tweede Kamerdebat op 20 februari.
Net zoals je banksaldo automatisch verschijnt in een belastingaangifte, zal volgens Van Oostenbruggen ook Bitcoin binnenkort in de al ingevulde aangifte staan. Nu is het nog aan de persoon zelf om naar waarheid zijn of haar vermogen in crypto op te geven, waar momenteel nog veel fraude plaatsvindt.
Volgens onderzoek van de Europese Commissie loopt Nederland namelijk bijna 80 miljoen euro aan belasting mis. Dit jaar zal dit op nog veel meer uitkomen, nu de prijs van Bitcoin is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.
Nieuwe Nederlandse wetten
De Nederlandse Belastingdienst krijgt volgens Van Oostenbruggen binnenkort zicht op het vermogen in crypto van Nederlandse burgers. Dit komt onder andere door de komst van nieuwe wet- en regelgeving in Europa.
In de Europese Unie (EU) is er het afgelopen jaar het een en ander veranderd binnen de crypto-industrie. Zo is de regelgeving Markets in Crypto-Assets (MiCA) geïntroduceerd. MiCA verplicht cryptoplatformen ertoe persoonlijke informatie te verzamelen bij transacties, waardoor cryptotransacties niet meer anoniem kunnen plaatsvinden in de EU.
Nederland grijpt deze kans aan om meer informatie te krijgen van cryptotransacties en deze informatie door te sluizen aan de Belastingdienst.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
