
Terwijl veel mensen zich vooral richten op de prijs van XRP, probeert Ripple’s Chief Technology Officer, David Schwartz, een veel grotere en belangrijkere boodschap over te brengen. In plaats van te focussen op de koersen, benadrukt hij keer op keer het langetermijnplan achter XRP, een plan dat de manier waarop geld wereldwijd beweegt radicaal moet veranderen.
Een alternatief voor SWIFT
Volgens Schwartz draait het bij XRP niet simpelweg om waardeopslag of speculatie, maar om infrastructuur. Hij vatte het als volgt samen: “We willen een betalingsnetwerk creëren zoals SWIFT. Maar dan één waarbij de afwikkeling, de daadwerkelijke verplaatsing van geld, de ‘plumbing’ onder de oppervlakte, plaatsvindt op een gedecentraliseerd, open netwerk… Het einddoel is dat geld net zo onzichtbaar en eenvoudig beweegt als informatie.”
In het kort: Ripple wil oude, trage en dure systemen vervangen met snellere, goedkopere en transparantere technologie. XRP is daarin de ruggengraat.
"My dream scenario is SWIFT makes a deal with Ripple where all their banks get to use RippleNet for free, maybe even paying SWIFT! Fits our #XRP strategy perfectly!"
What sounded crazy in 2020… might be unfolding right now. pic.twitter.com/28glm30wyi
— David“joelkatz”Schwartz (@joelkatz_david1) April 16, 2025
Persoonlijke motivatie
Schwartz’ motivatie om zich in de wereld van crypto te begeven was niet alleen technisch van aard. Hij maakte ooit mee dat banken geen zaken met hem wilden doen, waardoor hij zelfs geen toegang meer had tot het juridische systeem.
“Als geen enkele bank met mij wil werken, krijg ik geen gehoor in de rechtbank… De wet wordt dan gehandhaafd zonder de normale bescherming.” Deze ervaring zorgde voor zijn interesse in Bitcoin en het idee van financiële onafhankelijkheid van centrale instellingen.
Hij voegt daaraan toe dat sommige partijen die het financiële systeem controleren, geen verantwoording hoeven af te leggen aan het publiek. “Het idee om die ‘shadow regulators’ buiten spel te zetten, mensen die geen democratische legitimiteit hebben, raakte me echt.” Daarom is hij ook zo’n voorstander van het XRP Ledger: een systeem ontworpen om de macht terug te geven aan de gebruikers.
Gebouwd voor snelheid en schaalbaarheid
Wat XRP onderscheidt van traditionele systemen, is dat het volledig from scratch is ontworpen. “Wanneer je een oud systeem probeert te updaten, blijf je vaak vasthangen aan verouderde onderdelen… Een schone lei levert bijna altijd een beter ontwerp op, tegen lagere kosten,” zegt Schwartz.
De bredere visie
Schwartz sloot af met een duidelijke boodschap: “De architectuur van het XRP Ledger biedt op lange termijn voordelen die mensen nog steeds niet volledig begrijpen.” Hij doelt daarmee op de snelheid, lage kosten en energie-efficiëntie van het netwerk, eigenschappen die het klaarstomen voor massaal gebruik.
De boodschap is helder: XRP is niet alleen een munt. Het is onderdeel van een bredere visie om financiële systemen te moderniseren, meer open te maken, en de controle terug te geven aan de gebruikers.
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!