Wat kan je leren van de marktturbulentie van het eerste kwartaal?

Nu het eerste kwartaal van 2025 achter ons ligt, is het tijd om eens terug te blikken op wat er allemaal is gebeurd in de cryptomarkt. Het was in ieder geval een turbulente periode, met goed nieuws, slecht nieuws, veel volatiliteit en de grootste crypto-hack ooit.
Bitcoin raakte slechts eenmaal all-time high aan
Het jaar 2024 eindigde, mede door de verkiezingswinst van Donald J. Trump, met een sterke opwaartse periode voor crypto. Zo steeg Bitcoin (BTC) zelfs naar een nieuwe all-time high van ruim 106.000 dollar. Maar richting de jaarwisseling zakte deze weer weg naar de 93.500 dollar.
In februari klom de grootste cryptomunt nogmaals richting haar all-time high, maar inmiddels is deze mede door de onrust van Trumps financiële beleid weggezakt naar ongeveer 86.000 dollar.
Cybercrime viert hoogtijdagen
In de eerste drie maanden van dit jaar werd er veel meer kapitaal gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het totaal stond aan het einde van het eerste kwartaal op 1,78 miljard dollar, terwijl in het gehele voorgaande jaar 2,2 miljard dollar werd gestolen middels scams en hackers. De kans dat het totaal dit jaar hoger zal eindigen is dan ook erg groot.
De grootste bijdrage aan deze geleden schade werd door de crypto-exchange Bybit geleverd. Leden van de beruchte Noord-Koreaanse hackersgroep “The Lazarus Group” wisten in de systemen van het handelsplatform door te dringen. Een aanpassing in de software zorgde ervoor dat grote kapitalen aan crypto naar andere wallets werden overgemaakt, zonder dat men het wist. Uiteindelijk wist de hackersgroep maar liefst 1,4 miljard dollar afhandig te maken en wit te wassen.
Aankondiging Bitcoin-reserve viel tegen
Met de komst van de nieuwe Amerikaanse president, gingen er ook opnieuw deuren open voor de wereld van crypto. Tijdens zijn campagne kondigde Trump namelijk al het plan aan om een nationale crypto-reserve op te richten. Toen dit plan uiteindelijk definitief werd aangekondigd in maart, stelde het veel crypto liefhebbers teleur.
Waar de verwachting was dat Trump ook Bitcoins zou gaan aankopen, bleef de Verenigde Staten een stuk behoudender. De cryptocurrencies die het land al in bezit heeft, bijvoorbeeld voortgekomen uit beslagleggingen, zullen zij opslaan in een reserve. Hierbij kunnen de Bitcoins nooit verkocht worden, terwijl een tweede reserve met altcoins wél verkocht mag worden.
Wel liet de president weten dat men ook zal onderzoeken hoe zij hun Bitcoinbezittingen verder kunnen uitbreiden, zonder dat er extra geld voor nodig is. De belastingbetaler in de Verenigde Staten moest volgens Trump niet gaan opdraaien voor extra kosten van deze aankopen.
Toezichthouder draait 180 graden in handhaving
Ook zorgde de presidentswissel voor een geheel andere houding van de financiële toezichthouder in het land. De Securities and Exchange Commission (SEC) spande eerder onder leiding van Gary Gensler meerdere rechtszaken aan tegen cryptobedrijven. Dit was voornamelijk omdat ze diensten zouden aanbieden waarvoor geen vergunningen waren uitgegeven.
Inmiddels heeft Trump een nieuwe voorzitter aangesteld, namelijk Paul Atkins, die wordt gezien als pro-crypto. De commissie heeft al meerdere rechtszaken laten vallen en zou mogelijk ook de zaak tegen Ripple, het bedrijf achter XRP, hebben laten vallen. Daarnaast buigt het zich momenteel over verschillende nieuwe exchange-traded funds (ETF’s), nadat afgelopen jaar de eerste Bitcoin- en Ethereum (ETH)-fondsen werden gelanceerd.
Belangrijke lessen uit de afgelopen maanden
De huidige tijd staat dus te boek als volatiel, snel veranderend en met oplichters op de loer. Voor cryptobeleggers is het dus zaak om goed onderzoek te doen naar projecten voordat zij hierin investeren. Daarnaast moet men op de hoede zijn voor macro-economische factoren die plots een grote rol kunnen gaan spelen.
Een belangrijk doel in dit soort tijden is het hebben van een diverse portfolio. Zoals we zagen in de afgelopen weken zijn niet alleen de aandelenmarkten, maar ook de cryptomarkt hard onderuit gegaan. De goudprijs daarentegen is verder toegenomen. Wanneer je dus ook een beetje had geïnvesteerd in dit edelmetaal, had de klap van de correctie beperkt kunnen worden.
Waar de cryptomarkt vroeger minder gevoelig was voor de bewegingen op de aandelenmarkten, is dat tegenwoordig steeds meer verweven geraakt. Pas er dus mee op wanneer je je bezighoudt met het verder diversifiëren van de portfolio.
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.