Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Waarom we vandaag Koningsdag vieren (en andere Nederlandse feestdagen)

Waarom we vandaag Koningsdag vieren (en andere Nederlandse feestdagen) 5094

 

Het is vandaag Koningsdag in Nederland! Normaal gesproken vieren we dit op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Maar als die dag op een zondag valt, zoals dit jaar, dan wordt het feest een dag eerder gehouden. Terwijl de straten oranje kleuren, en veel mensen of op een lokale markt of wellicht een festival staan, nemen wij een kijkje naar de geschiedenis van Koningsdag en naar andere belangrijke Nederlandse feestdagen!

Hoe is Koningsdag eigenlijk ontstaan?

Koningsdag begon in 1885 als Prinsessedag, ter ere van de verjaardag van prinses Wilhelmina. Toen zij koningin werd, veranderde de naam in Koninginnedag. De dag werd jarenlang op 30 april gevierd, de verjaardag van koningin Juliana. Koningin Beatrix hield die datum aan, ondanks haar eigen verjaardag in januari, vanwege het betere weer.

In 2013, met de troonswisseling naar koning Willem-Alexander, werd het Koningsdag en verhuisde het feest naar 27 april. Wanneer deze dag op een zondag valt, wordt het op 26 april gevierd, wat dus vandaag gebeurt!

Andere grote Nederlandse feesten en tradities

Hoewel Koningsdag wordt gezien als de grootste feestdag in Nederland, zijn er nog bijzonder veel andere Nederlandse feesten en tradities. Maar welke zijn dit, en waarom vieren we dit ook al weer?

Goede Vrijdag

Goede Vrijdag valt voor Pasen en is officieel een nationale feestdag. Toch hebben veel mensen geen vrij. Vooral overheidsinstellingen en banken zijn gesloten. Als je wél vrij krijgt, wordt deze dag vaak ingehouden van je vakantiedagen. Goede Vrijdag herdenkt de kruisiging van Jezus Christus. Het is een dag van stilte en bezinning binnen het christelijk geloof.

Pasen: Opstanding van Jezus

Pasen wordt twee dagen gevierd: op zondag en maandag. De datum verschilt elk jaar, maar het valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente, meestal in maart of april. Pasen is van oorsprong een christelijk feest dat de opstanding van Jezus viert. De eieren en vuren stammen uit oudere heidense rituelen rond de lente en het vieren van nieuw leven.

Kinderen zoeken eieren die verstopt zijn in huis of in de tuin. In delen van het land worden paasvuren aangestoken. Deze grote vreugdevuren zijn een oude traditie. Sommige mensen bezoeken op Paaszondag ook een kerkdienst.

Bevrijdingsdag: vieren van de vrijheid

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 na de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1990 is het een jaarlijkse feestdag. Niet iedereen heeft vrij, maar veel steden organiseren festivals en concerten.

De dag is bedoeld om stil te staan bij vrijheid, democratie en vrede. Het markeert het einde van de Duitse bezetting tijdens de oorlog.

Hemelvaart en Pinksteren

Hemelvaartsdag valt 40 dagen na Pasen. Een oude gewoonte is ‘dauwtrappen’: vroeg opstaan en wandelen of fietsen. Tegenwoordig kiezen mensen vaker voor een gewoon uitje in de natuur. Zeven weken na Pasen vieren we Pinksteren, ook op zondag en maandag. Veel mensen gaan er dan op uit of brengen tijd door met familie.

Hemelvaart herdenkt volgens het christendom de hemelvaart van Jezus. Pinksteren markeert het moment waarop de Heilige Geest neerdaalde, wat wordt gezien als het begin van de kerk.

Sinterklaas

Op 5 december vieren veel gezinnen Sinterklaas. Kinderen zetten hun schoen en krijgen cadeautjes. Volwassenen geven elkaar ook cadeaus, vaak verpakt als ‘surprise’ met een grappig of creatief gedicht erbij. De traditie is gebaseerd op Sint-Nicolaas, een goedheilige bisschop uit de vierde eeuw die bekendstond om zijn vrijgevigheid. In Nederland wordt hij al sinds de middeleeuwen gevierd.

Kerst

Kerst in Nederland duurt twee dagen: 25 en 26 december. Veel mensen vieren het met hun directe familie. Cadeaus zijn minder belangrijk dan in andere landen. In plaats daarvan draait het om gezellig samen eten en tijd met elkaar doorbrengen. Hoewel kerst zijn oorsprong heeft in het christendom, ligt in Nederland de nadruk op samenzijn.

Oud en nieuw

Op 31 december eten we oliebollen en vieren we oudjaarsavond met vrienden of familie. Om middernacht wensen mensen elkaar het beste voor het nieuwe jaar. Er worden veel vuurwerkshows gehouden. De volgende dag, 1 januari, is een officiële vrije dag. Veel mensen starten het jaar met goede voornemens.

Oliebollen werden vroeger gegeten om boze geesten te verdrijven. Vuurwerk heeft een vergelijkbare symboliek: het jaagt het oude weg en verwelkomt het nieuwe jaar.

Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar https://dutchblockchainweek.com/dbw-awards/, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Dirk van Haaster

Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...

Array
(
    [0] => 219016
    [1] => 220026
    [2] => 218092
    [3] => 220110
    [4] => 218585
)