Worden vrouwen in de crypto-industrie ook minder betaald dan mannen?

Uit statistieken van het CBS werd bekend dat er in Nederland nog steeds een loonkloof is tussen mannen en vrouwen. Gemiddeld betalen grote bedrijven mannen meer dan vrouwen. Wel is de loonkloof in 2024 wat gekrompen, maar toch zien we dat er nog een flink verschil in salaris is tussen de twee genders. Waarom is er nog steeds een loonkloof in Nederland en hoe zit dit in de crypto-industrie?
De loonkoof in Nederland
Uit het onderzoek van CBS blijkt dat het gemiddelde uurloon van vrouwen 10,5% minder was dan dat van mannen in 2024. Het gemiddelde uurloon van een vrouw was in 2024 € 27,15,terwijl dit bij de mannen € 30,32 was.
De loonkloof is in Nederland wel kleiner geworden, want in 2010 zat er nog een verschil tussen van 19%, terwijl we nu te maken hebben met een verschil van 10,5%. Dit maakt het uiteraard nog steeds niet oké dat grotere bedrijven er voor kiezen om vrouwen minder te betalen dan mannen. Dit is simpelweg genderdiscriminatie.
We zien de laatste jaren wel dat het verschil tussen de lonen van mannen en vrouwen in Nederland steeds sneller kleiner wordt. De loonkloof zal dus aan het einde van de rit gedicht kunnen worden, als deze trend de komende jaren voortzet.
De crypto-industrie en vrouwen
De crypto-industrie is een goed voorbeeld van de verdeeldheid tussen mannen en vrouwen, die nog altijd aanwezig is. Er wordt vaak aangenomen dat voornamelijk mannen investeren, bijvoorbeeld in aandelen en cryptocurrency. Vrouwen worden vaker en sneller minder serieus genomen en gediscrimineerd.
In de bredere financiële industrie zien we dat er nog altijd een stigma hangt dat alleen de ‘witte rijke man’ welkom is. De crypto-industrie is hier geen uitzondering op, al is het wel minder. Het is goed om te onthouden dat cryptocurrency is ontstaan om meerdere reden, maar ook voor financiële inclusie en individuele empowerment. Toch is de industrie absoluut geen voorbeeld van genderbalans.
Onderzoek naar vrouwen binnen de industrie
Uit een onderzoek van BCD Consulting blijkt dat de genderkloof in crypto bezitting niet alleen een aanname is, maar een feit. Volgens het onderzoek is de kloof juist groter geworden in 2024 dan dat het in 2022 was. Het aandeel vrouwen onder de respondenten daalde van 42% in 2022 naar 31% in 2024.
Naast het feit dat vrouwen dus minder cryptocurrency bezitten, zijn ook de banen binnen de crypto-industrie voor het merendeel in het beheer van mannen. Het Forex Suggest-onderzoek wijst op de ernstige genderongelijkheid onder CEO’s van toonaangevende cryptobedrijven. Als we naar dit onderzoek kijken, dan zien we dat slechts 3 van de 50 topleiders vrouw zijn. 47 van deze topleiders zijn mannen.
Nu hebben we het nog helemaal niet over de loonkloof gehad tussen mannen en vrouwen in de crypto-industrie. Vrouwen in de Web3-sector verdienen gemiddeld 46% minder dan mannen in deze sector. 46%! Hierdoor is het voor vrouwen in de meeste gevallen minder aantrekkelijk om deze sector te betreden.

Bitcoin kopen? Wij leggen je uit hoe en waar je dat het beste kan doen!
Discriminatie in de crypto-industrie
Tot de dag van vandaag ondervinden vele vrouwen discriminatie in de crypto-industrie, maar ook in traditionele financiële markten. Vrouwen worden genegeerd en worden minder serieus genomen wanneer het over discussies gaat rondom geld en investeren. Dit alles vindt alleen maar plaats, omdat een vrouw een vrouw is en een man een man.
Deze problemen maken de cryptowereld en de traditionele financiële markten erg ontoegankelijk voor vrouwen. 60% van de vrouwen die bij een van deze industrieën betrokken is, voelt zich weleens gediscrimineerd of ongemakkelijk in deze industrieën.
Dit alles zorgt ervoor dat de mannen in deze industrieën niet alleen de overhand hebben, maar ook gaan behouden. Vrouwen zullen minder snel besluiten om bezig te zijn crypto of andere financiële markten, omdat je je als vrouw gewoonweg niet welkom voelt.
De traditionele financiële markten vs de cryptowereld
Nu kun je de crypto-industrie de schuld geven voor het niet serieus nemen van vrouwen, maar ook in Nederland zien we dat er een loonkloof is van meer dan 10%. Dit hebben we in het begin van het artikel al benoemd.
Daarnaast zien we ook in de traditionele financiële markten een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Zo is er op 15 april 2025 door de EBA een rapport opgesteld over het verschil in lonen bij Europese banken. Uit dit rapport blijkt dat gemiddeld vrouwelijke medewerkers bij banken 24,48% minder verdiende in 2023 dan hun mannelijke collega’s.
De loonkloof was nog groter bij investeringsmaatschappijen, met vrouwelijke medewerkers die 32% minder verdienden dan mannelijke medewerkers. Dit alles wijst erop dat ook op de traditionele financiële markten een loonkloof aanwezig is, dus dit niet te wijten valt aan de crypto-industrie.
Wel zien we dat steeds meer traditionele financiële instellingen de cryptomarkt betreden, waardoor ze deze genderongelijkheid meenemen naar de crypto-industrie. Op die manier belanden we in een vicieuze cirkel waar het voor vrouwen bijna onmogelijk wordt gemaakt om uit te komen.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar https://dutchblockchainweek.com/dbw-awards/, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.