
De euro is dinsdag gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, ondanks het positieve handelsnieuws uit Washington en Beijing. Het EUR/USD paar bewoog richting 1,1125 tijdens de Noord-Amerikaanse handelsdag, terwijl de dollar terrein verloor door tegenvallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.
Inflatie drukt op de dollar
De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) voor april viel lager uit dan verwacht. De totale inflatie kwam uit op 2,3% op jaarbasis, tegenover een verwachte 2,4%. De kerninflatie, exclusief voedsel- en energieprijzen, bleef stabiel op 2,8%, conform de verwachtingen. Op maandbasis steeg de CPI met slechts 0,2%, minder dan de geraamde 0,3%.
Deze afkoelende inflatie voedt speculaties over mogelijke renteverlagingen door de Federal Reserve. Hierdoor daalde de US Dollar Index (DXY), die de waarde van de greenback ten opzichte van zes andere grote valuta’s meet, naar ongeveer 101,40.
Hoewel de dollar maandag nog een opleving kende na het nieuws dat de VS en China hun handelsheffingen voor een periode van 90 dagen verlagen, was dit effect van korte duur. Washington en Beijing kwamen tijdens een top in Genève overeen om de extra invoerheffingen tijdelijk te verlagen: van 20% naar 10% voor de VS en van 60% naar 30% voor China. De zogeheten fentanyl-heffing op Chinese producten blijft echter ongewijzigd.
De tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict leidde aanvankelijk tot optimisme op de markten. Amerikaanse aandelenindices stegen fors, en beleggers kregen weer vertrouwen in de economische vooruitzichten van de VS. Toch waarschuwden verschillende Fed-functionarissen, waaronder Austan Goolsbee van de Chicago Fed, dat de inflatiedruk als gevolg van de eerder ingevoerde tarieven nog steeds voelbaar is.
“Tariefniveaus zijn nog steeds drie tot vijf keer hoger dan voorheen. Dat zal de economische groei remmen en prijsstijgingen aanwakkeren.”
Europese zorgen blijven
Ondanks de tijdelijke dollarzwakte zijn er ook zorgen rond de euro. De Europese Centrale Bank blijft volgens markten op koers voor een renteverlaging in juni. ECB-functionarissen gaven recent aan dat de inflatie in de eurozone verder afneemt en tegen het einde van het jaar mogelijk terugvalt naar het streefcijfer van 2%. Deze vooruitzichten drukken op de aantrekkelijkheid van de euro op langere termijn.
Bovendien verloopt het handelsbeleid tussen de EU en de VS stroef. Sinds de aankondiging van nieuwe wederzijdse heffingen door president Trump zijn er weinig vorderingen geboekt. De Europese Commissie heeft inmiddels een consultatieronde gestart over mogelijke tegenmaatregelen op Amerikaanse importgoederen ter waarde van €95 miljard, mocht er geen doorbraak komen.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
