Onderzoek Yale: zoektermen Google en Twitter beïnvloeden koers bitcoin
Niet geheel verrassend, maar zoektermen in Google en Twitter correleren met de koers van bitcoin, blijkt uit onderzoek van National Bureau of Economic Research (NBER). De onderzoekers, de economen Yukun Liu en Aleh Tsyvinski van Yale University, concluderen dat cryptovaluta anders dan bijvoorbeeld aandelen, veel afhankelijker zijn van de dagelijkse hype op social media.
Bitcoin zoekterm
Kortom, de cryptovalutamarkt reageert anders op externe factoren (consumentenvertrouwen, bedrijfsnieuws etc) dan de ‘normale’ financiële markten. De onderzoekers duiden het als “crypto-specifieke factoren”. Dat betekent dat deze markt sterker reageert op nieuws op sociale media. Zo zijn zoekopdrachten op Google en Twitter onderzocht. Zodra er sprake was van een statistische afwijking (stel: er wordt veel meer gezocht op bitcoin), dan reageert de koers daar direct op. Iets wat bij aandelen en bijvoorbeeld goud niet of veel minder gebeurt. Zoekacties als “bitcoin hack” zorgt anderzijds voor een lichte koersdaling.
Volatiele cryptomarkt
Nogmaals wordt bevestigd dat deze markt een stuk volatieler is, iets wat de afgelopen weken weer duidelijk is geworden. Eerder deze week, toen de Amerikaanse toezichthouder SEC zijn besluit over een mogelijk bitcoin-beleggingsfonds (ETF) heeft uitgesteld, zakte de markt fors in. Volgens sommigen is deze fikse correctie ook weer een overreactie. Het uitstellen van een dergelijk besluit komt namelijk vaker voor.
Anderzijds heeft de markt wellicht ook weer te sterke verwachtingen gehad dat een bitcoinfonds al in de ‘pocket’ was. Op 30 september, w weten we meer.
Google Trends
Kijken we naar Google Trends, dan ligt de piek – niet geheel verrassend – nog op eind 2017.
Koersstijgingen
De koersstijgingen die worden genoemd zijn 2,75% (Google Search) en 2,5% (Twitter), zodra er dus significant meer gezocht wordt op de term bitcoin. De onderzoekers hebben de prijsindex van Coindesk gebruikt voor hun onderzoek en zich beperkt tot de koersen van bitcoin, ethereum en XRP.
Ze maakten gebruik van de zogenaamde analysetool CAPM, die werkelijke rendementen tegen geprojecteerde rendementen kan afzetten en daarbij een grote brok data in haar analyse kan meenemen (koersen euro, goud en macro-economische factoren zoals consumentenvertrouwen).
Bron: Coindesk