Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin (BTC)

Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin (BTC)

Proof of Work (PoW) is het consensus algoritme voor bitcoin (BTC). Het wordt gebruikt om transacties te bevestigen en om blocks te produceren voor de blockchain.

Met PoW concurreren zogenaamde miners met elkaar om blocks te verwerken en daar krijgen zij een beloning voor. Proof of Work zorgt ervoor dat dit alles eerlijk gebeurt.

De transacties worden in de blockchain gestopt, de openbare en decentrale boekhouding wordt bijgehouden door tienduizenden nodes overal ter wereld. Elke node kan de transacties controleren, als iemand probeert vals te spelen komt dan merkt de rest van het netwerk dat.

Consensus

Je spreekt van consensus wanneer een groep of gemeenschap gezamenlijk overeenstemming bereikt. Miners moeten op het protocolniveau 'bewijs van werken' leveren om beloond te worden en transacties te mogen verwerken.

Bitcoin en Proof of Work lossen niet alle problemen in de wereld op, maar wel een oud computerprobleem. Het probleem van de Byzantijnse generaals. Dit gedachte experiment is bedoeld om te laten zien hoe moeilijk het is om veilig te communiceren via een onbetrouwbare link.

De twee generaals kunnen alleen met elkaar communiceren middels een boodschapper die door vijandig gebied moet lopen. Het experiment vraagt hoe zij tot een overeenstemming kunnen komen voor een tijd om een aanval te lanceren.

Een lastige beslissing, want de boodschapper kan van alles overkomen. Hij kan bijvoorbeeld worden gevangen. Het is een niet op te lossen probleem in een situatie van de twee Byzantijnse generaals.

Maar met Proof of Work heeft bitcoin er een goede oplossing voor: iedereen controleert elkaar en er zijn geen derde partijen nodig om transacties en de echtheid van bitcoin te verifiëren. Iedereen die dat wil, kan dat zelf doen.

Dit neemt het gevaar die een derde partij (een boodschapper of dienstverlener) kan brengen weg. En dat is fijn, want we hebben het hier over jouw eigen geld. Waarom zou je daar nog extra instanties voor willen vetrouwen?

Wiskundige puzzels

Miners moeten voor hun bitcoin bewijzen dat zij hebben gewerkt. Het Proof of Work mechanisme maakt gebruikt van hash functies. De hardware van bitcoin miners moeten de juiste oplossing vinden voor een (relatief) eenvoudige puzzel.

Zij krijgen de output, maar moeten de input (de sleutel/oplossing) raden. Er zit voor miners niets anders op dan zoveel en zo snel mogelijk alle mogelijkheden af te gaan. Raad je het goed? Dan vind je het block en krijg je een beloning (de block reward) en mag je de transactiekosten innen van de transacties die je verwerkt.

Het goede antwoord is een specifieke hash (een reeks cijfers en letters). Als jij de juiste sleutel aanlevert, dan weet de rest van het netwerk dat je het nodige werk hebt geleverd. Je hebt dus recht op dat block.

De moeilijkheid van de hash wordt om de 2016 blocks (~2 weken) aangepast. Zo probeert het protocol de uitgifte van bitcoin volgens schema te laten verlopen. Het heeft ook als doel om de 'blocktijd' op de 10 minuten te houden.

Deze mechaniek is eigenlijk het beste te omschrijven als een loterij: lever je meer werk (laat je je hardware beter werken dan de rest) dan maak je meer kans op het goede lot. Heb je het lot uit de loterij? Dan 'win' je deze ronde en begint het riedeltje weer opnieuw.

Iedereen die mee doet op het netwerk gaat akkoord met deze regelset.

Waarom is dit systeem er?

Door Proof of Work is niet degene met het meeste geld baas op het netwerk. Iedereen controleert elkaar en door de concurrentie op het gebied van mining. Op het gebied van goede hardware en goedkope energie vindt er een constante strijd plaats tussen miners.

De hardware gebruikt veel energie en verzet daarmee veel werk om blocks te genereren. Om een transactie in een block te krijgen, moet de verzender verzendkosten betalen.

Dit zorgt ervoor dat het vol spammen van de bitcoin mempool een korstige aangelegenheid wordt. Proof of Work voorkomt dus dan het netwerk constant onder vuur ligt door denial-of-service attacks.

Het systeem garandeert de veiligheid van het netwerk. Er is ook spraken van constante concurrentie. Is er iemand met betere hardware en goedkopere energie? Dan is de kans groot dat je als miner je eigen positie ook moet versterken om bij te blijven.

Aanvallen

Partijen die bitcoin willen aanvallen moeten van goede huizen komen. In theorie kan er een zogenaamde 51%-aanval worden uitgevoerd. Daarvoor heb je 51% van de hashpower van het netwerk nodig. Wanneer dit op wonderbaarlijke wijze lukt, kun je bijvoorbeeld jouw bitcoin dubbel uitgeven.

Dat klinkt als een plausibel idee, maar is bijzonder lastig en kost erg veel geld. Het minen van bitcoin gebeurd op grote schaal met specifieke hardware die alleen hiervoor gemaakt is.

Dat is overigens ook nog een gevaar, buiten het protocol om, centralisatie van de productie voor bitcoin mining hardware.

Een 51%-attack kost je een hoop geld en energie, zonder dat je er veel voor terug krijgt. Wat je ook kunt doen? Meedoen met bitcoin en geld verdienen.

Wanneer een 'double spending' actie plaatsvindt, zorgt dat ervoor dat de basis onder bitcoin relatief snel wegvalt. Mogelijk stort daardoor de prijs in. De vraag is dan: wat heb je aan die dubbel uit te geven BTC? Niet veel.

Andreas Antonopoulos legde het jaren geleden al goed uit, een 51%-aanval op bitcoin is een kostbare onderneming die weinig op gaat leveren. Mocht er toch een partij zijn die het voor elkaar krijgt, dan kun je als netwerk de kwaadwillende miners gewoon uitsluiten.

Proof of Work

Proof of Work is een van de belangrijkste pijlers van bitcoin. Het zorgt ervoor dat miners het netwerk beveiligen, dat iedereen zich aan de regels houdt én het lost het probleem van de Byzantijnse generaals op.

Het is een onmisbare schakel voor een decentrale oplossing voor geld. Zonder Proof of Work zou BTC niet kunnen werken.

Vragen of opmerkingen? Kom gezellig langs op Telegram.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

Belasting betalen over Bitcoin (BTC), lees de tips & tricks

Per 1 maart 2021 is het weer mogelijk om je belastingaangifte over het kalenderjaar 2020 te doen. Reden genoeg om hier aandac...

Korting bij Grayscale kan bitcoin naar $100.000 stuwen, aldus analist

Als de geschiedenis zich herhaalt kan bitcoin (BTC) de komende periode weleens doorschieten naar een koers van $100.000 per b...

'Schiet de Bitcoin koers deze week weer naar $58.000?'

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Noors bedrijf koopt 1,170 BTC, investeert in Bitcoin industrie

Het Noorse bedrijf Aker ASA heeft een speciale unit ingericht die zich bezig houdt met investeringen in bitcoin. Het nieuwe b...

De verdeling van welvaart in de wereld: '0,1 BTC per persoon is genoeg'

Aan hoeveel bitcoin (BTC) heb je genoeg? Het is natuurlijk een wat subjectieve vraag, maar met een beetje inbeeldingsvermogen...

Hup Bitcoin: Amerikaanse miljarden, hacks en goed nieuws uit Noorwegen

In de Hup Bitcoin Podcast word je helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de wereld van bitcoin. Robin...

'Amerikaanse verzekeraars hebben al voor $1 miljard aan Bitcoin exposure'

New York Digital Investment (NYDIG) haalt $200 miljoen op om te investeren in de bitcoin industrie. Daarnaast maakt het bedri...

Moeilijkheid van Bitcoin mining neemt voor eerst in 2021 iets af

Het minen van bitcoin is voor het eerst in 2021 een beetje makkelijker geworden. Doordat de totale rekenkracht van het netwer...

'Bitcoin gaat goud voorbij als spaarmiddel'

Bitcoin (BTC) neemt als spaarmiddel steeds meer het wind uit de zeilen van goud. Dat stelt Mike McGlone van Bloomberg. De str...

Goedemorgen Bitcoin: Chinees techbedrijf koopt $20 miljoen aan BTC

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt. De prijs van 1 bi...

Lees meer

Net binnen

Malafide software voor Electrum Wallet 8 maart

https://bitcoinmagazine.nl/bitcoin-nieuws-overzicht/bitcoin-btc-wallets-uitleg

'Bitcoin gaat goud voorbij als spaarmiddel'

Bitcoin (BTC) neemt als spaarmiddel steeds meer het wind uit de zeilen van goud. Dat stelt Mike McGlone van Bloomberg. De str...

Hup Bitcoin: Amerikaanse miljarden, hacks en goed nieuws uit Noorwegen

In de Hup Bitcoin Podcast word je helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de wereld van bitcoin. Robin...

De verdeling van welvaart in de wereld: '0,1 BTC per persoon is genoeg'

Aan hoeveel bitcoin (BTC) heb je genoeg? Het is natuurlijk een wat subjectieve vraag, maar met een beetje inbeeldingsvermogen...

PayPal neemt crypto security bedrijf Curv over voor $200 miljoen

PayPal heeft het eerste bedrijf in de Bitcoin markt gekocht. De startup Curv is gekocht voor 200 miljoen dollar, een firma di...

Lees meer