Amsterdam even bitcoin hoofdstad

De redactie van Bitcoin Focus heeft enkele dagen rondgelopen op Bitcoin Amsterdam 2022, hét evenement voor elke rechtgeaarde bitcoiner. Lees hieronder het verslag van dit bijzondere evenement! Op bitcoinfocus.nl vind je ook de foto's.

Speciaal voor jou hebben we een kortingscode om dit evenement te vieren. Met code BTC22 krijg je 21% korting zo lang je Focus-abonnement loopt. Bekijk hier de premium mogelijkheden voor nog meer Focus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Luister je liever dan dat je leest? Check de extra Hup Bitcoin-aflevering over Bitcoin 2022.

Bitcoin 2022 – 12 t/m 14 oktober

Bitcoin 2022 in Amsterdam is een groot succes te noemen. Circa 3.000 bezoekers zijn op het grootste Europese bitcoinevenement van het jaar gekomen.

Naast tal van panels en presentaties zijn dit soort bijeenkomsten ook vooral interessant om met elkaar te praten en te netwerken. Een tirade over centrale bankiers valt bij deze doelgroep nu eenmaal wat beter dan op de gemiddelde kringverjaardag.

De meest opvallende thema’s zijn weinig verrassend: het lightning netwerk, overheidsdruk en de staat van de wereldeconomie.

Heb je heel het event gemist en wil je meer weten? Geen paniek. In deze Focus lichten we een aantal hoogtepunten uit, en er is online genoeg te vinden.

De organisatie en tal van andere partijen hebben het voor je vastgelegd. Een snelle Google-opdracht brengt je naar tal van artikelen en video’s. Voor het gemak hebben we wat handige links voor je op een rij gezet:

Luister je liever dan dat je leest? Check de extra Hup Bitcoin-aflevering over Bitcoin 2022. De agenda van Bitcoin 2022 staat nog online, daar kun je kijken wat je gemist hebt.

Naast de ruimte om te netwerken en lekker bij te kletsen waren er vier verschillende hoofdonderdelen: Moon Arena, Sats Stage, Proof of Workshop, The Deep Sessions en de Expo Hall.

Moon Arena

De Moon Arena is het toneel voor de bekendste sprekers en panels. We lichten het panel over de euro en bitcoin eruit.

Gespreksleider Dylan LeClair, een Amerikaanse on-chainanalist, begeleidt een gesprek over de financiële situatie van de wereld en specifiek Europa. Macrodenkers, auteurs en ondernemers Willem Middelkoop, Marc van der Chijs, Marc Friedrich en Alfonso Peccatiello delen hun mening.

De heren komen tot de conclusie dat het huidige geldstelsel niet meer werkt. Willem Middelkoop: ‘De dollar is nu ruim 80 jaar oud, maar we zien dat Rusland en China zich aan het herpositioneren zijn en dat Saudi Arabië aan het flirten is met die beide naties’.

Tussendoor gaf de gold bug de aanwezige bitcoiners ook een waarschuwing. ‘De wereldleiders gaan de sleutels écht niet overgeven. Zowel bitcoin als goud zijn monetaire assets, maar goud is onderdeel van het systeem. Ze denken niet aan bitcoin.’

Volgens Alfonso ‘Macro Alf’ Peccatiello, een voormalige bankier bij ING, is er ook geen simpele oplossing om de weeffouten in het huidige stelsel te dichten. ‘Momenteel is er sprake van hoge inflatie, en overheden en centrale banken kunnen de energiecrisis niet stoppen. Wil je de inflatie stoppen, dan moet je koopkracht verminderen. Dat betekent dat je minder banen moet creëren om de continue vraag te verminderen, maar dan raak je in een recessie.’ En ja, een recessie, dat ligt electoraal heel lastig natuurlijk. Geen enkele politieke leider gaat daar voor tekenen, aldus deze experts.

Macro Alf gaat nog even verder: ‘Het huidige systeem staat onder stress, want geen leverage betekent weinig economische groei en dat is niet acceptabel. Japan kiest wel die weg, maar die hebben een andere cultuur, hun economie krimpt. Het wordt in Europa waarschijnlijk meer van hetzelfde namelijk meer liquiditeit in de economie pompen, en dat is fragiel.’

Hij noemt het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld dat door een financiële en economische crisis gaat en steeds afhankelijk wordt van de buitenwereld als eiland.Veel doom en gloom door de sprekers, maar zijn er dan ook oplossingen? Middelkoop breekt (logischerwijs) een lans voor goud. De Nederlander, met ook een kantoor in Zwitserland: ‘Ik geloof niet in een bitcoin standaard, dan moet eerst het huidige geldstelsel weggevaagd zijn. Ik geloof wel in de devaluatie van de dollar en een herwaardering van het goud, dat is in de jaren dertig ook gebeurd namelijk’.

Naast de treurige staat van de wereldeconomie is er ook aandacht voor praktische zaken. Welke acties kun je zelf ondernemen om je te beschermen (met bitcoin?). Maar ook politieke figuren als Nigel Farage en veel bekende bitcoiners passeren de revue.

Bitcoin’s media problem

Als je wat langer rondloopt in de wereld van bitcoin, weet je dat er ook veel verschillende meningen zijn. Er is niet één bitcoin community met dezelfde normen en waardes. Iedereen als individu heeft een eigen kijk op het zaakje.

Moderator Daniel Prince had de taak om een gesprek hierover te begeleiden over de rol van de media in de bitcoinwereld. Pete Rizzo (Bitcoin Magazine), Joe Hall (Cointelegraph), Izabelle Kaminska (The Blind spot, ex-Financial Times) en Jemima Kelly (Financial Times) gaan in discussie.

Kelly en Kaminska geven duidelijk aan hoe zij naar bitcoin kijken. Zij willen ‘neutraal’ de zaak bespreken. Beide vinden bitcoin interessant als idee, maar vinden ook dat het daarom tegen kritiek moet kunnen. Of zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen, scrutiny.

Rizzo en Hall nemen logischerwijs een andere positie in dan de twee andere journalisten. Kelly is helder: ze volgt bitcoin al jaren en vindt het niets. In haar relaas komt vooral naar voren dat ze zich richt op loze beloftes en memes. Simpelweg gewoon hodlen en rijk worden is niet voor iedereen weggelegd. En daar heeft ze ook wel een punt.

Op de conferentie is er ook veel ruimte voor gesprekken over hoe goed bitcoin kan zijn voor de wereld. Hall komt met praktische voorbeelden uit zijn tijd in Afrika. Waar hij merkte dat mensen bitcoin kunnen gebruiken om goedkoper geld te sturen en te ontvangen van en naar andere landen.

Kelly wuift dat soort argumenten weg: ‘Jullie willen gewoon rijk worden, het is niet erg om dat toe te geven.’ En die uitspraak vat de clash en het probleem met bitcoin in de media goed samen. Er lijkt op veel plekken onevenredig veel aandacht voor de (mogelijk) negatieve aspecten rondom bitcoin.

Kelly heeft vooral kritiek op de (sub)cultuurtjes rondom bitcoin. Op de technische vragen van Rizzo gaat de Britse journaliste niet echt in.

Kelly: “Als een journalist is mijn denkproces dat bitcoin streng toezicht moet krijgen. Ik noem het niet FUD, maar we zitten er bovenop qua schaalbaarheidsproblemen en energieproblemen. Dit is niet FUD of bias, maar kritiek.”

Kaminska legt uit dat ze door haar achtergrond (haar ouders groeide op onder communisme) langzaam maar zeker meer in bitcoin is gaan geloven. Ze noemt zichzelf een ‘doomcoiner’.

En je raadt het al: de zaal was niet op de hand van Kelly. Naast wat boegeroep en geklap bij discussies viel haar stopwoordje op: like.

Uiteraard hoort daar dan een meme bij. Kelly kan er de humor wel van inzien. Of iets wat er op lijkt.

Discussie

Zoals je wel vaker in Focus kunt lezen wordt er steeds vaker gesproken over regels rondom bitcoin. En dan hebben we het niet over nieuwe updates of mooie nieuwe tools. Nee, het gaat over wetten en richtlijnen die worden opgelegd door verschillende toezichthouders of beleidsbepalers.

En daar zit niet iedereen op te wachten. Je hoort geluiden vanuit de industrie dat men met smart wacht op ‘duidelijkheid’. Maar in de praktijk zorgt die oproep ook voor frictie en meer risico’s voor de gemiddelde bitcoiner.

Die kant van de discussie is goed samen te vatten met een reactie van de Amerikaanse privacyvoorstander en bitcoiner Matt Odell op over meer regels voor de industrie: “These regulations and the burdensome compliance measures that they result in do not stop criminals… they just put law abiding, honest people at risk… [FATF] can go fuck themselves”

Aan de andere kant van het spectrum zitten partijen die baat hebben bij dit soort regels. Wie dat zijn mag je zelf invullen.

Sats stage

De Sats Stage was wat intiemer, maar daarom kon men wel wat meer de diepte in. Ook was er bij veel gesprekken ruimte voor vragen vanuit het publiek.

Denk bijvoorbeeld aan een gesprek over bitcoin maximalisme. Het is een term die je vaak voorbij ziet komen, maar niemand heeft er echt een definitie voor. Of beter gezegd: iedereen heeft er een andere kijk op.

Proof of Workshop

Voor de (wannabe) bitcoin pioniers was er Proof of Workshop. Twee dagen lang vertelde bouwers over hun progressie en huidige producten Met presentaties en workshops is er genoeg te doen zoals het belang van zelfbeheer van je sleutels door middel van een hardware wallet, benadrukte Bitbox in een praatje.

Het is duidelijk: de lightning community staat in vuur en vlam met volop vernieuwing. Alle mogelijke betaalopties via lightning kwamen voorbij. Met onder meer een mini-workshop van Ben Arc naast de lockers.

Expo hall

Er is bij dit soort evenementen natuurlijk altijd ruimte voor de commercie. In de Expo Hall kwamen de bekende (lokale en internationale) brokers, custodians en andere dienstverleners voorbij.

Daarnaast weten ook andere niches dat er wat te halen valt bij bitcoiners. Bedrijven gericht op het repareren van je mining hardware. Een van de meest opvallende stands richtte zich op het aanbieden van een tweede paspoort. Om precies te zijn voor het zonnige Saint Kitts en Nevis.

Bitcoin 2022

Bitcoin 2022 in Amsterdam is wat ons betreft een groot succes te noemen. Gezelligheid, goede sprekers en vooral een hoop bitcoingeneuzel.

De spaarzame artikelen bij grote Nederlandse mediaplatformen over Bitcoin 2022 doen soms alsof ‘de bitcoin community’ één grote groep is met dezelfde visies en idealen. Allemaal doemdenkers die graag willen dat alles kapot gaat, behalve bitcoin. Als je even rondloopt op dit soort bijeenkomsten (of even online kijkt) dan merk je dat niets minder waar is.

De panels en gesprekken waren overwegend positief over bitcoin. Met hier en daar een uitzondering. Naast alle technische en praktische verhalen gaat het bij dit soort evenementen vaak over heftige onderwerpen. Een eurocrisis, onderdrukking, schuldenbergen en ineenstortingen van systemen. Daar kun je vaak als individu weinig aan doen.

Ondanks die heftige onderwerpen merk je juist veel hoop voor de toekomst. Of dat ijdele hoop is, gaan we met zijn allen meemaken.

Lees de hele nieuwsbrief op bitcoinfocus.nl!

Lees meer over:
Bitcoin Focus

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...