Column: Lightning en doneren

Gister was de afsluiting van de Pride Week in Amsterdam met de traditionele botenparade. Voor mij meestal goed voor net een glaasje teveel aan/op de Amsterdamse Prinsengracht, maar gezelligheid kent geen tijd. Voordat het meest zichtbare onderdeel van die hele 9-daagse week langskomt, zijn er al heel veel andere activiteiten geweest. Elk jaar neem ik me weer voor me actiever in te zetten voor activiteiten tijdens de week zelf, ik doe het alleen eigenlijk nooit. Toch jammer, vraag naar vrijwilligers is er genoeg. Misschien dan een kleine donatie? Dat kan natuurlijk ook. Beetje lafjes, maar goed. Toetsenbordactivisme.

Zoekend op de pride.amsterdam-site kon ik eigenlijk niets vinden voor gewoon simpel doneren. Ja, je kunt businessclublid worden, maar dat is wel weer erg officieel. Gewoon een paar tientjes inleggen lijkt lastig. Dat zet vermoedelijk ook te weinig zoden aan de dijk voor zo’n grote organisatie. Aan de andere kant zou de organisatie wel kunnen fungeren als plek waar makkelijk aan kleinere doelen gedoneerd kan worden. Voldoende vrijwilligersgroepen die met een paar honderd euro aan steun al blij zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit deed me eraan denken dat ik bitcoin lang geleden al in de donatiehoek een handige functie zag vervullen. Je kunt redelijk anoniem geld geven aan organisaties, zoals je een paar euro in een donatiebus doet van een collectant. Niemand weet dat jij het bent, al is het met enige moeite wel uit te zoeken natuurlijk, de loopronde van de collectant is immers bekend. En het is nog makkelijk ook, geen gedoe met opgeven rekeningnummers, enzovoort. Nu spreek ik overigens over de tijd ver voor tikkie’s, QR-codes en NFC-betalingen. Ik begrijp ook waarom organisaties liever willen dat je wel je hele doopceel aan ze meegeeft, dan kunnen ze je makkelijk blijven benaderen en geld bij je afschrijven.

Dan maar verder zoeken met termen als “lgbtq+ bitcoin donations”. Dan kom je wel het een en ander tegen, maar de meeste organisaties komen uit de Verenigde Staten en accepteren donaties via The Giving Block. Je kunt daar wel degelijk je bitcoins kwijt, maar vooral ook 78 andere tokens en wat stablecoins. Dat kun je overigens wel verdedigen, je moet toch ergens van je Musk-honden af en zo.

Niet goed te verdedigen is het feit dat ze alleen legacy-bitcoinadressen aanbieden voor donaties. Ja, die dingen die beginnen met een ‘1’. Wow. En het meest jammere is natuurlijk dat Lightning in geen velden of wegen te bekennen is.

Wat wel netjes is, is dat je anoniem kunt doneren, waarbij je overigens wel alsnog je emailadres achter kunt laten voor een bonnetje voor de belastingdienst, niet in de laatste plaats omdat er dan geen vermogenswinstbelasting over de muntjes betaald hoeft te worden. Oké, dan zit je misschien in een iets andere categorie dan zij die een paar tientjes willen doneren, maar toch. Het kan interessant zijn. Dat laatste is overigens niet helemaal zonder gevaar, als de bedragen te hoog worden en ook nog eens blijkt dat het geld voortkomt uit ransomware… Dan kijken mensen er toch ineens anders tegenaan.

Eigenlijk vraag ik me gewoon af wat er nodig zou zijn om het makkelijker te maken voor organisaties om (lightning-)bitcoindonaties te ontvangen. Voor mijn gevoel bestaat alles wat je nodig hebt om btc-donaties te ontvangen eigenlijk al en staat of valt het bij kennis en het wegnemen van mogelijk juridische bezwaren. Dan maar actie voeren met een mok met regenbooglogo…