Nieuwe all-time high voor bitcoin tijdens recessie van 2023?

De Amerikaanse centrale bank verwacht voor 2023 een "milde recessie" zo blijkt uit de notulen van de laatste rentevergadering. Opvallend genoeg voorspelde de Federal Reserve in april 2008 voor het laatst een "milde recessie". Destijds mondde dat uit in de meeste zwaarste recessie van de laatste 100 jaar. Als we de uitspraken van de Federal Reserve sinds januari 2021 op een rijtje zetten, dan blijkt dat de Amerikaanse centrale bank sowieso niet heel succesvol is als het op voorspellen aankomt.

Jan 2021: “De inflatie is tijdelijk, een recessie ligt niet in de lijn der verwachting”

Mei 2021: “Een recessie is onwaarschijnlijk”

Dec 2021: “De inflatie is niet tijdelijk, maar er zal geen recessie plaatsvinden”

Mei 2022: “Er is mogelijk een recessie nodig om de inflatie omlaag te drukken”

Dec 2022: “De inflatie zakt en we krijgen geen recessie”

Mar 2023: “We krijgen in 2023 een milde recessie”

Milde recessie

Voor nu verwacht de Federal Reserve dus een "milde recessie" in 2023. Op zich is dat niet onlogisch, omdat de Amerikaanse centrale bank de afgelopen 12 maanden de rente verhoogde van 0 naar 5 procent. Dat levert op zichzelf al behoorlijk wat druk op de economie op. Niet in de laatste plaats omdat de rente de afgelopen 10 jaar rond het nulpunt lag.

De economie raakte gewend aan de lage rentes en moet het nu plotseling met een relatief hoge rente doen. Het probleem is dat die renteverhogingen er tot nu toe nog niet in slaagden om de inflatie - waar het allemaal om te doen is - richting de doelstelling van 2,0 procent te krijgen.

Als gevolg daarvan moet de rente dit jaar waarschijnlijk nog verder omhoog en moet de Federal Reserve - zelfs op het moment dat zij ook een recessie verwachten - de rente nog verder ophogen. Dat is geen fraaie manier om een potentiële recessie in te gaan.

Het enige voordeel van de Federal Reserve is de de werkloosheid op 3,5 procent ligt, wat een historisch laag niveau is. Voordat we van een recessie kunnen spreken moet de werkloosheid omhoog en dat is precies wat de Federal Reserve lijkt te willen bereiken met de hogere rente.

Nieuwe all-time high voor bitcoin tijdens recessie van 2023?

De bovenstaande grafiek bevat twee belangrijke indicatoren met betrekking tot de werkloosheid. Als eerste wil ik de blauwe lijn uitlichten, welke de WARN layoffs reported vertegenwoordigt. Dit getal geeft de plannen van bedrijven weer om mensen te ontslaan.

Vaak is dit een voorloper op de Initial Jobless Claims die het daadwerkelijke aantal ontslagen voor de afgelopen week weergeeft. Zodra WARNS agressief begint te stijgen, duurt het vaak niet lang voordat het aantal werkloosheidsclaims volgt.

Persoonlijk verwacht ik dat het niet lang duurt voordat de Amerikaanse economie het zwaar krijgt en de ontslagen toenemen. Ook de bankencrisis heeft een behoorlijk afknijpend effect op de kredietmarkt, wat mogelijk voor een tekort aan kapitaal zorgt, wat ook weer extra druk op het bedrijfsleven geeft.

Wat betekent dit voor de markt?

Het belangrijkste vraagstuk is natuurlijk wat al deze ontwikkelingen in potentie voor de markt betekenen. Zelf verwacht ik dat het vervolg van 2023 een lastig jaar wordt voor risico-assets als bitcoin, goud en aandelen. We zijn dit jaar fantastisch begonnen en de Amerikaanse dollar ging juist onderuit.

Nu er een recessie dreigt - en zelfs de Amerikaanse centrale bank dat toegeeft - verwacht ik dat er langzaam maar zeker weer een vlucht richting de Amerikaanse dollar ontstaat. Mensen willen risico van tafel halen en de rekeningen moet men toch betalen met dollars.

Om die reden verwacht ik een wat sterkere periode van de Amerikaanse dollar en zwakte van bitcoin en andere risico-assets. Dat scenario zagen we deze week al een klein beetje uitspelen. Alles bij elkaar lijkt er fundamenteel gezien weinig reden voor een verdere opleving van bitcoin.

Dan heb ik het natuurlijk over de korte termijn.

Voor die korte termijn kies ik voor Amerikaanse staatsobligaties en meer specifiek die met een hele korte looptijd (1 tot 3 maanden). Daar investeer ik in via de SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF. Waar momenteel een jaarlijks rendement van 4,05 procent op te pakken is.

Dat is geen spectaculair rendement, maar op dit moment in de cyclus geeft de Amerikaanse dollar mij wel een relatief gevoel van veiligheid.

Voor de lange termijn ben ik juist wel bullish over risico-assets als bitcoin en goud. Zodra de recessie uitbreekt en de inflatie weer terug is op het voor de Federal Reserve gewenste niveau, verwacht ik dat de renteverlagingen en opkoopprogramma's weer beginnen.

Uiteindelijk moeten centrale banken de economieën weer stimuleren en dat is natuurlijk pure reclame voor de schaarste van zaken als bitcoin en goud.

Abonneer je gratis op mijn nieuwsbrief

Wil je vaker dit soort content lezen? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief. 1 tot 2 keer per week schrijf ik een nieuwe editie waarin ik de laatste macro-economische ontwikkelingen en mijn portfolio-strategie bespreek.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....