Bitcoin Hodl Cursus: Mijn seed phrase is niet meer geheim, wat nu?

In het artikel Hoe bewaar je BTC op een veilige manier? heb je kunnen lezen dat je de seed phrase uit handen van anderen moet houden om de controle over jouw bitcoin (BTC) niet te verliezen.

In dit artikel gaan we bekijken wat je kan doen als het toch fout is gegaan. Hiervoor herhalen we eerst kort de verschillende manieren waarop dit kan gebeuren:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In alle bovenstaande gevallen kan je er vanuit gaan dat iemand anders nu, net als jij, toegang heeft tot jouw bitcoin. Je loopt nu dus het risico dat de ander besluit om jouw bitcoin te verplaatsen naar hun eigen wallet; waar jij er niet meer bij kan.

Wat kun je zélf doen?

Als iemand anders toegang heeft tot jouw bitcoin, is het verstandig om zo snel mogelijk te zorgen dat jij weer de enige bent die toegang heeft. Om dit te doen kan je jouw bitcoin verplaatsen naar een nieuwe seed phrase die alleen jij kent.

De oude seed phrase wordt hiermee waardeloos. De bitcoin is hierna alleen nog maar toegankelijk vanaf de nieuwe seed phrase en dus heb jij weer als enige toegang. Nu gaan we de nodige stappen bekijken, eerst voor een smartphone, en daarna voor een hardware wallet.

Stappenplan smartphone wallet

Je ontdekt dat iemand anders mogelijk toegang heeft tot jouw bitcoin. Hieronder vind je een stappenplan om je bitcoin zo snel mogelijk veilig te stellen.

Stappen bij het gebruik van een hardware wallet

Hier zijn de stappen nogmaals, maar deze keer voor een hardware wallet.

Houd je seedphrase geheim!

Zoals je ziet zijn er een flink aantal stappen nodig om jouw bitcoin weer helemaal veilig te krijgen als de seed phrase op de verkeerde plek terecht gekomen is. Het liefst komen we nooit in de situatie waar deze stappen nodig zijn.

Om daar voor te zorgen kan je het beste de stappen volgen uit het artikel Hoe bewaar je BTC op een veilige manier?

Interesse in de Bitcoin Hodl Cursus? Vul het onderstaande formulier in.

Voor vragen kun je terecht in ons Telegramkanaal.

Vul het formulier in en reserveer een plekje voor de Bitcoin Hodl Cursus

[wpforms id=”57186″ title=”false” description=”false”]

Lees meer over:
Bitcoin nieuws