7 manieren (niet!) je bitcoin te verliezen

Er zijn veel manieren waardoor je cryptocurrencies kunt kwijtraken. We benoemen een paar veelvoorkomende manieren waardoor je virtueel failliet kunt gaan, de meeste van deze redenen heb je echter zelf in de hand.

Overnemen van je telefoonnummer

Deze is redelijk simpel, oplichters nemen het telefoonnummer van mensen over door hun providers te bellen en zich voor te doen als het slachtoffer. De criminelen krijgen zo het telefoonnummer in handen door een nieuwe simkaart aan te vragen. In sommige gevallen zorgt dat voor toegang tot de crypto-accounts van het slachtoffer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ransomware aanvallen

Veel mensen hebben er wel eens last van, of het nu grote bedrijven zijn of een lokaal bedrijf om de hoek: Ransomware aanvallen. Het betreft het plaatsen van een virus op je computer die bepaalde bestanden vasthoudt en vervolgens geld vraagt om deze weer vrij te geven. In dit geval wordt er niet om geld gevraagd, maar om cryptovaluta’s.

Problemen met een exchange

Het lijkt er de laatste tijd op dat er elke week wel weer een exchange is die te maken heeft met hackers die het platform hebben overgenomen, en er van door zijn gegaan met de cryptocurrencies van klanten. In sommige gevallen betalen de exchanges alle gestolen munten weer terug, maar dat is helaas niet altijd het geval.

Investeerders kunnen ook cryptocurrencies verliezen doordat er technische fouten zijn op het platform. Of doordat je cryptocurrencies vast komen te staan, doordat het platform koop en verkopen tijdelijk bevriezen. Zeker tijdens grote marktbewegingen een groot probleem.

Frauduleuze ICO’s

Er wordt enorm veel geïnvesteerd in ICO’s (initial coin offerings). Maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Het kan zomaar zijn dat de ICO waarin je hebt geïnvesteerd, er met de opgebrachte miljoenen vandoor gaat en van de aardbodem verdwijnt.

Je private key verliezen.

Door het kwijtraken van je private key, raak je ook de toegang tot je cryptocurrencies die daaraan verbonden zijn kwijt. Simpeler als dat kunnen we het niet stellen, dit is zeker een van die redenen die je echt helemaal zelf in de hand hebt.

Social media scams

Oplichters hebben een nieuwe twist gegeven aan een oud trucje: Stuur 1 ethereum en krijg er 10 voor terug. Dat klinkt toch te goed om waard te zijn? Dat is het ook! Oplichters denken slim te zijn door het namaken van echte accounts, vaak van influencers of andere bekenden, om zo slachtoffers te laten denken dat het een betrouwbare deal is.

Verkeerde adres

Transacties in crypto zijn onomkeerbaar. Het is niet zo dat je de bank kunt bellen en kunt aangeven dat er een foutieve transactie is gedaan. Wanneer je cryptocurrencies ergens naartoe stuurt, naar wat later blijkt een verkeerd adres, dan heb je gewoonweg pech. Het enige is hopen dat de persoon waar het terecht is gekomen eerlijk genoeg is om het terug te sturen. Mocht dit overigens op een exchange gebeuren, kunnen zij vaak wel nog helpen.

Conclusie

Gekeken naar bovenstaande manieren om crypto’s te verliezen is er direct of indirect een mogelijkheid om dit te voorkomen. Zorg voor een goede beveiliging van je computer, telefoon en wallets. Houd paswoorden veilig en zet geen crypto’s op een exchange (derde partij) langer dan nodig. Beter is een hardware wallet. Hou je hoofd er ten alle tijden bij wanneer je met crypto’s aan de slag gaat en investeer niet blindelings in een ICO.

Bron: Bloomberg

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer