Bank of England overweegt negatieve rente. Is Bitcoin een alternatief?

De Bank of England (BoE) is serieus aan het overwegen om over te stappen naar negatieve rentes. Het idee erachter is dat het de economie een vliegende start te geven. Zowel het coronavirus maar ook de Brexit hebben voor een moeilijke situatie gezorgd. Te midden van deze onrust, straalt het bankloze Bitcoin.

Bank of England

In het laatste kwartaal van dit jaar zal de bank starten met een “structured engagement on the operational considerations” van een negatieve rente bij de Prudential Regulation Authority. Dat blijkt uit het Monetary Policy Summary rapport dat ze vandaag publiceren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De overweging om over te stappen op negatieve rente moet de komende tijd dus meer structuur gaan krijgen.

Een negatieve rente betekent dat de Bank of England kosten in rekening gaat brengen voor het bewaren van geld. Of dit nu banken of andere financiële instellingen zijn: geld bewaren is daarmee verliesgevend. Normaal gesproken betalen banken juist een rente uit voor het geld dat klanten in bewaring brengen.

Let op: Geld sparen kost geld

Of nog simpeler gezegd: het kost nu geld, om het te bewaren. En daarbij snijdt het mes aan twee kanten. Aan de ene kant heb je te maken met de genadeloze inflatie en geldontwaarding. Aan de andere kant kost het bewaren van geld een deel van jouw vermogen.

Je raakt dus aan twee kanten koopkracht kwijt, door het geld alleen maar te bewaren. De oplossing? Het geld dan maar uitgeven in plaats van opsparen. En dat is precies de bedoeling. Want alleen op die manier komt de economie weer op gang. Althans, dat is de gedachtegang van de banken.

De hoop is dat er op deze manier makkelijker leningen door commerciële banken worden uitgedeeld aan de burgers.

Banken zijn in een dermate belangrijke positie gekomen dat we er niet meer omheen kunnen. Vroeger was het normaal om contant geld aan te houden in een oude sok of holle tafelpoot. Nu alles digitaal gebeurt, hebben de banken deze (te) belangrijke rol naar zich toe getrokken.

Er zijn ook mensen die denken dat negatieve rentetarieven een averechts effect zullen hebben. Het kan er toe leiden dat banken instorten of juist minder leningen verstrekken. Het is ook slecht nieuws voor spaarders die niet langer worden gestimuleerd om hun geld op te slaan bij banken.

Bitcoin

En zo komen we terecht bij het inkoppertje: Bitcoin. Want waar het mes van de pond, euro en dollar aan twee kanten snijdt, is Bitcoin een krachtig schild. Het maakt ten eerste de banken overbodig: je kunt geld in eigen beheer nemen en het zonder tussenpartij zoals een bank versturen. Geknoei met beleid omtrent rentes zijn daarbij dus verleden tijd.

Ten tweede is de inflatie in Bitcoin in het protocol gebeiteld. We weten exact hoeveel BTC er in omloop komen, namelijk 21 miljoen. Maar ook wanneer dit gebeurt, namelijk iedere ~10 minuten met een halvering iedere vier jaar.

Het gaat vooralsnog om een ‘overweging’ bij de Bank of England. Het huidige rentetarief van de bank staat nog op 0,1%. De negen leden die aanwezig waren op de bijeenkomst van de Monetary Policy Committee ‘oordeelden dat de huidige visie van het monetair beleid nog passend is.’ Op 5 november zal er een besluit worden genomen over de eventuele aanpassing van het rentetarief.

Eerder deze week besloot de Amerikaanse collega’s van de BoE, de Federal Reserve, ook al om de rentetarieven richting tot 2023 de 0% te verlagen. Spelen ze met z’n allen Bitcoin in de kaart? Laat het ons weten in onze Telegram chat.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCrente