Banken verbruiken meer dan drie keer zoveel energie dan bitcoin

Het energieverbruik voor het minen van bitcoin werd een hot topic, naarmate de populariteit van de cryptocurrency groeide. Een onderzoeker aan de Universiteit van Pittsburg geeft echter aan dat dit een zinloze discussie betreft.

Werkelijke uitstoot

Volgens Katrina Kelly-Pitou, onderzoekster clean energy technology aan de Universiteit van Pittsburg, gaat het populaire debat over de vraag of het elektriciteitsverbruik van het bitcoin-netwerk al dan niet ernstige schade toebrengt aan ons klimaat niet de goede kant op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onder verwijzing naar recente studies, die suggereren dat bitcoin het verbruik van elektriciteit op wereldschaal drastisch verhoogt, beweert Kelly-Pitou dat experts een aantal van de basisprincipes achter hernieuwbare energiesystemen niet begrijpen.

De elektriciteitsproductie kan namelijk toenemen zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. In plaats van te focussen op hoeveel energie bitcoin gebruikt, zou de discussie zich moeten richten op wie het produceert en op wat voor wijze dat gebeurt.

Energieverbruik is relatief

Hoewel ze de aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit die gebruikt wordt voor het minen van bitcoin niet willen verwaarlozen, merkt ze op dat enkel banken al naar schatting 100 terawatt verbruiken. Dat is iets meer dan drie keer zoveel als de energie die verbruikt wordt voor het minen van bitcoin.

Een andere opmerking die zij maakt: Er van uitgaande dat bitcoin’s energieverbruik maal 100 gaat zou dat nog steeds slechts 2 procent bedragen van het totale energieverbruik in de wereld.

Volgens Kelly-Pitou zou de focus dan ook niet moeten liggen op het energieverbruik maar op de daadwerkelijke uitstoot die bitcoin produceert en hoe dit verminderd kan worden. Anders zou je met hetzelfde gemak en met meer overtuiging kunnen zeggen dat banken werkelijk een energieprobleem hebben.

Verkeerde conclusies

Onlangs concludeerde een nieuwe studie wederom dat bitcoin een energieprobleem heeft. Dat probleem zou wereldwijd klimaatverandering kunnen beïnvloeden.

Volgens Kelly-Pitou is er echter onvoldoende informatie om dit soort beweringen te staven. Dezelfde mening wordt gedeeld door Stanford-docent Jonathan Koomey.

Koomey: “For two decades, people have been eager to overestimate electricity use by computing. My concern is that we simply don’t have adequate data to come to the strong conclusions that he’s coming to”

Hij gaf tegenover NBC aan dat toen internet in opkomst was eenzelfde soort conclusie werd getrokken, toenmaals aangaande het internet.

Eind jaren ’90 werd beweerd dat tegen 2010 de helft van de Amerikaanse energieproductie nodig zou zijn om het internet in de lucht te houden. Uiteindelijk bleek het uit te komen op slechts 2 procent.

Bronnen: NBC News, Phys, ZME Science

Foto: Flickr / Crypto360

Inschrijven nieuwsbrief


Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
“Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

Bitcoin whales Nieuws
Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

Nieuws
Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

bitcoin bullish Nieuws
“Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

Lees meer