Binance versterkt positie op bitcoin futures markt door aandeel in FTX

Binance heeft een strategisch belang genomen in bitcoin derivatenhandelaar FTX, zo meldt de cryptobeurs uit Malta. Met de deal is een bedrag van ‘tientallen miljoenen dollars’ gemoeid in ruil voor een aandeel. FTX is als derivatenhandelaar pas dit jaar opgericht en onderdeel van market maker Alameda Research.

Binance en bitcoin futures

Het lijkt op een strategische zet van Binance, die hiermee met de grote jongens (OKEx, Huobi en BitMEX) in de derivatenmarkt wil meespelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder in september is het onbekende derivatenplatform JEX ingelijfd, nu bekend als Binance JEX. FTX blijft onafhankelijk en onder dezelfde naam opereren.

Binance geldt als de eerste investeerder in FTX buiten de bestaande aandeelhouders. Beide partijen gaan gezamenlijk nieuwe beleggingsdiensten ontwikkelen.

FTX biedt Binance meer liquiditeit via haar handelsplatform en de cryptobeurs vergroot zoals gezegd haar positie op de derivatenmarkt (opties en futures).

Bitcoin derivaten

De concurrentie op de derivatenmarkt neemt toe. Spelers zoals BitMEX, Huobi en OKEx zijn dominant op deze markt, zo blijkt uit grafieken van The Block Crypto.

OKEx geldt – verrassenderwijs – als marktleider, nog vóór BitMEX en Huobi.

Binance versterkt positie op bitcoin futures markt door aandeel in FTX

Ook de rente van de openstaande contracten (contracten die nog niet zijn gesloten) neemt toe. Op dit moment is bij BitMEX de open interest het hoogte.

Gecombineerd handelsvolume

Nemen we het gecombineerde handelsvolume van Binance en FTX samen, dan verhandelen ze ruim één miljard dollar aan bitcoin per dag. Dat blijkt uit cijfers van Skew Markets.

Binance heeft ook wel uitschieters boven de één miljard dollar per dag, zoals de onderstaande grafiek laat zien.

Bitcoin futures

Een future is te omschrijven als een financieel contract tussen twee partijen: de belegger en de beurs. Zij komen een afspraak overeen over het tijdstip en de hoeveelheid aan bitcoin tegen een prijs in de toekomst.

Net zoals met een put en calloptie kun je met een futures speculeren op de toekomstige BTC prijs. Veelal professionele handelaren zijn hier bekend mee, voor een retail-beleggers is een derivaat risicovol.

Bij Binance kunnen handelaren – met Tether USDT – speculeren met bitcoin, ethereum en bitcoin cash. De maximale hefboom (handelen met geleend geld, red.) ligt bij Binance op zelfs 125x.

Iedere week verschijnt er wel een nieuwe futures product op de markt. Onder meer Bakkt, CME en ErisX, die deze week bitcoin-settles futures lanceerden, zijn zeer actief.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...