Bitcoin (BTC) als betaalmiddel: waarom een satoshi ertoe doet

Bitcoin heeft een ander monetair beleid dan de euro. Bij Bitcoin is er sprake van een gefixeerde voorraad van 21 miljoen stuks. Het is hard geld en tegelijkertijd het meest schaarse goed ter wereld. Schaarser dan goud of zilver.

We zien dat centrale banken de voorraad aan fiat geld juist in versneld tempo verruimen. Printer goes brrrr is een bekende meme in Bitcoin land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door het Coronavirus draait de geldpers op volle toeren. Een van de angstscenario’s is hyperinflatie: een verregaande ontwaarding van het geld wat we kennen.

De euro of de dollar is ook een beperkte technologie in tegenstelling tot Bitcoin. Beperkt omdat niet iedereen er gebruik van kan maken. Beperkt omdat één euro slechts beperkt in kleinere units is te verdelen.

Bovendien is er een probleem met de toegang tot de euro: centrale banken zitten dichter bij de geldkraan en profiteren dus het meeste van de uitgifte ervan (Cantillon Effect).

Die problemen zijn groter en dieper liggend dan het betaalgemak wat men ervoor terug krijgt.

Bitcoin gaat bepaalde sociaal-economische problemen niet direct oplossen. Wel biedt Bitcoin de gebruiker meer vrijheid en onafhankelijkheid dan de euro ooit kan bieden.

De geschiedenis: technologie heeft een zéér disruptieve werking. Die disruptie openbaart zich niet altijd via de oppervlakte, maar vaker onderhuids.

Totdat er een viraal effect optreedt en wij als consumenten andere eisen stellen aan bestaande producten en diensten (denk aan de fysieke winkel of de papieren krant).

En dat is ook van toepassing op geld. Past een centrale entiteit die het geld voor ons beheert wel bij deze tijd van zelfbeschikking en onafhankelijkheid? Kan het financiële systeem niet simpeler en transparanter?

Baas zijn over je eigen geld.

Satoshi Nakamoto gooide naar aanleiding van de financiële en economische crisis van 2008 een flinke steen in het water. Bitcoin, een betaalmiddel zonder middle men. Digitaal, goedkoop en bijna oneindig deelbaar. Hoe zit deze betaaltechnologie in elkaar?

Bitcoin, de betaaleenheden

Bitcoin zijn aan te duiden in satoshi’s, kortweg sats. De naam komt van de anonieme bedenker Satoshi Nakamoto.

Dat is degene (of een groep) die in 2008 de whitepaper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” gepubliceerd (PDF).

Satoshi heeft het zo ontworpen dat 1 BTC gelijk is aan 100 miljoen satoshi’s (sats). 1 sat is dus één honderd miljoenste Bitcoin. Je kunt doordat met veel meer cijfers achter de komma afrekenen dan met de euro.

Of eigenlijk andersom: 100 miljoen sats maakt 1 bitcoin. Het protocol kent zelf bitcoin niet als eenheid, enkel satoshi’s.

Een Bitcoin is op te delen in:

In totaal zijn er 21 miljoen Bitcoin te minen door het oplossen van ingewikkelde, wiskundige formules. Dat leidt tot de onmogelijke rekensom:

100.000.000 x 21.000.000 = 2.100.000.000.000.000 sats in totaal.

Met dat absolute getal kun je leuke rekensommen samen. Uitgaande van 7,5 miljard mensen op aarde, dan krijgt iedere wereldburger 2.800 dollar aan Bitcoin.

Sats versus cents

In de huidige wereld is echter deze utopie niet voor te stellen. Maar in sommige landen is één sat al meer waard dan één cent van hun lokale valuta. Dat komt door lokale hyperinflatie, doorgaans ontstaan door mismanagement en corruptie van overheden en centrale banken.

We kunnen deze landen ook de verliezers noemen in het huidige spel van hyperkapitalisme op mondiaal niveau.

Op fiatmarketcap is de waarde van 1 satoshi te vergelijken met de waarde van verschillende ‘traditionele’ valuta. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met opvallende namen.

In de onderstaande landen is hun één cent minder waard dan één sat:

En in deze landen ligt de waarde nagenoeg gelijk:

Omwisselen

Maar we leven nu eenmaal in een fiat geldstelsel. Bitcoin is bij beurzen en brokers gemakkelijk om te wisselen in euro of dollar. Doorgaans zit daar een commissie tussen 0,25% en 1% aan vast.

Want boodschappen, benzine en hypotheek worden nog ‘gewoon’ afgerekend in euro. Voorlopig beperken Bitcoin transacties zich grotendeels tot de handel.

Maar kleine betalingen zijn in opkomst. Via het Lightning Network is het mogelijk om razendsnel met sats af te rekenen. Die technologie is zich razendsnel aan het ontwikkelen, waarover later meer!

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Coinbase hapert opnieuw tijdens explosieve stijging bitcoin

Het Amerikaanse Coinbase staat erom bekend dat het tijdens bullmarkten van bitcoin weleens in de...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
“Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

Bitcoin whales Nieuws
Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

Nieuws
Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

Lees meer