Marc van der Chijs: “Je kunt beter Bitcoin sparen dan voor je pensioen”

Bitcoin (BTC) is een alternatief voor ons huidige pensioenstelsel, omdat je met bitcoin minder risico loopt dan met een pensioenregeling. Dat stelt de Nederlandse ondernemer en bitcoiner Marc van der Chijs tijdens de wekelijkse Hup Bitcoin podcast.

Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat er een nieuwe beurskrach plaatsvindt, die het huidige wankele financiële stelsel ineen doet storten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Van der Chijs vierde diverse zakelijke successen in China en duidt nu vanuit Canada welke effecten het Coronavirus heeft op dat land en op de bitcoin markt.

COVID 19 komt heel dichtbij: zijn twee kinderen moesten noodgedwongen van hun Chinese school drie weken thuisblijven. Onlangs heeft hij ze naar Canada laten overkomen, waar ze nu net uit quarantaine zijn.

Van der Chijs maakte begin deze week bekend dat hij voorlopig afziet van internationale reizen naar China en andere landen.

Gelijk de Hup Bitcoin podcast luisteren?


Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door cryptobroker Bitcoin Meester en cryptobeheerder Yieldt.

Hoe beoordeel je de huidige situatie in China?

'De enige reden om niet meer te reizen is het Coronavirus. Mijn kinderen van tien en twaalf jaar zitten op school in Beijing, maar daar ligt het leven compleet stil. Zij moesten drie weken verplicht thuisblijven uit voorzorg. Ik heb ze naar Canada laten overkomen en ze mogen morgen (dinsdag, red) uit quarantaine hier.

Het Coronavirus is compleet onderschat door de rest van de wereld. Ik ga voorlopig niet meer in vliegtuigen of treinen zitten of op vliegvelden bivakkeren. Want dat is een ideale omgeving om besmet te raken.

Het is in mijn ogen veel erger dan de Chinese overheid voorspiegelt. Ik ben bang dat ze binnenkort alles weer noodgedwongen opengooien, want anders stort hun economie in elkaar. Dat kan tot extra doden gaan leiden.

Het grootste risico is dat de ziekenhuizen in China inmiddels vol liggen. De kans op hulp in Beijing is gewoon vrij klein in een ziekenhuis. En zonder zorg neemt de kans op overlijden toe. Dat vind ik het grote gevaar.

Ik heb vijf weken geleden - na de verhalen van mijn kinderen - al mondkapjes gekocht, net zoals ontsmettingsmiddelen en draagbare beademingsapparatuur. Ook is er voor de komende paar weken voedsel in huis wat ik sowieso eet. Better safe than sorry. Ik wil het voor zijn voordat de supermarkten leeg zijn'.

'Het verbaast me dat er in Nederland nog geen geval bekend is. In Vancouver alleen al zijn er zeven gevallen ontdekt. Ik vermoed dat er in Nederland te weinig getest is. Het testen ervan is relatief duur en de foutmarge ligt vrij hoog. Dat zijn misschien redenen voor de Nederlandse overheid om niet uitvoerig te testen.

Overheden willen het ook de kop indrukken omdat het natuurlijk economische gevolgen heeft. Ik zou in Nederland niet de trein nemen of naar grote evenementen gaan'.

Wat voor zakelijke impact heeft het op je?

'Ik maak geen deals meer in China. Alle communicatie gaat nu via WeChat, alles is virtueel. Als we kijken naar de bitcoin markt, dan hebben fabrikanten van mining rigs of géén personeel en/of geen onderdelen meer'.

Dat leidt tot een lagere hashrate van het bitcoin netwerk en dat is ook gunstig voor de bestaande miners zoals Hut 8 (waar Van der Chijs oprichter van is, red). Je hoeft namelijk minder te investeren om dezelfde BTC te kunnen produceren. Ik vind het niet erg als ik eerlijk ben.

Als belegger zoek je ook naar sectoren waar je wellicht een short positie in kunt nemen. Luchtvaartmaatschappijen zijn minder interessant, want overheden zullen die proberen te redden.

Maar misschien dat hotelketens of evenementenorganisaties zich lenen voor een short. Anderzijds varen de farmaceutische industrie en de video conferencing services zoals Zoom er wel bij.'

Hoe kan bitcoin hierin een rol in spelen als store of value?

'Op de korte termijn profiteert goud nu als store of value meer dan bitcoin. Goud biedt institutionele beleggers meer liquiditeit. Ook kunnen ze het gemakkelijk kopen via hun Bloomberg terminal. Bitcoin staat daar nog niet tussen.

Persoonlijk investeer ik niet in goud. Ik geloof niet dat goudcertificaten zijn gedekt door echt goud. Ook zijn goudstaven zwaar met dure transport - en opslagkosten. Bij de aan - en verkoop zit veel marge en vaak is een bank een tussenpersoon.

Het probleem met bitcoin: weinig mensen begrijpen het. Een grote belegger stapt niet zo snel naar een exchange.

Het moet snel en simpel kunnen en men moet het vertrouwen hebben dat bitcoin niet ineens weg is. Als Binance je bitcoin verliest door een nieuwe hack, ben je je baan kwijt.

Een bitcoin exchange traded fund (ETF) kan de prijs van BTC fors doet stijgen. Ik vermoed dat Grayscale er een aan het voorbereiden is (ze zijn als eerste cryptobedrijf geregistreerd als security company bij de SEC, red.). Dat zou me niet verbazen.

Zodra een bitcoin ETF tussen de aandelen en futures staat, dan gaat de bitcoin prijs stijgen'.

We zien de koersschommelingen op de markt toenemen. Hoe beoordeel je dat?

'Dat zijn een aantal bitcoin whales die met de prijs spelen, in de hoop dat retail beleggers hun bitcoin uit paniek gaan verkopen. Het is een bekend spel. Een paar duizend BTC dumpen op een bepaald prijsniveau en ze later tegen een lagere prijs weer opkopen. Daar verdient men veel geld mee.

Het is niet een spel wat ik speel, maar ik ken er genoeg die dat spel spelen. Ik verwacht dat door de halvening de prijs dit jaar nog fors gaat stijgen. Dat event is nog niet ingecalculeerd.

Het is heel simpel: er is nu circa 18 miljoen dollar aan nieuwe investeringen in BTC nodig om de prijs bij $10.000 te houden. Na de halvening is er nog 9 miljoen dollar aan nieuwe investeringen in BTC nodig om de prijs bij $10.000 te houden. Stel dat er elke dag tóch nog 18 miljoen dollar naar de markt vloeit, dan stijgt de prijs.

Daarom verwacht ik een verdubbeling naar $20.000 om een nieuw evenwicht te bereiken tussen de dagelijkse kapitaalstroom in de markt en de prijs. Maken we een nieuw record, dan volgt er een fase waarop FOMO ontstaat en iedereen weer wilt kopen. Met als gevolg dat de prijs verder stijgt'.

Bitcoin zie je vooral als een spaarmiddel in plaats van een betaalmiddel?

'Ik zou bitcoin zo lang mogelijk vast willen houden, totdat men het echt nodig heeft. Het is een alternatief voor ons pensioenstelsel op de lange termijn. Het hele financiële systeem staat op losse schroeven vanwege het ongebreideld bijdrukken van nieuw geld.

Dat heeft voor een extreme stijging op de aandelenmarkten gezorgd en dat gaat een keer verkéérd. Pensioenfondsen kunnen nu al niet meer voldoen aan hun verplichtingen. Ik heb helemaal geen vertrouwen meer in het huidige stelsel. Blijf er ver vandaan, want bij een volgende beurskrach krijgen pensioenfondsen het heel zwaar.

Nu zijn mensen verplicht om een pensioen te nemen, en mede daarom ben ik een libertarier. Geef mensen de vrijheid om zelf een keuze te maken'.

In ons vorige gesprek gaf je aan: ik ga betalen met de Chinese digitale cryptomunt

'Ja, veel eerder dan bitcoin wordt de digitale renminbi een betaalmiddel. In China en daarbuiten. Mede door de koppeling met WeChat en Alipay, wat ook steeds meer mensen buiten China gebruiken.

Zodra het goedkoop, gaan mensen het gebruiken. Het is gewoon gemak. Het komt gewoon in je wallet te staan en je kunt het inruilen tegen bitcoin.

Privacy interesseert mensen helemaal niet. Anders zou niemand Google en Facebook gebruiken, terwijl we allemaal weten dat onze data voor andere doeleinden gebruikt worden.

Natuurlijk schuilt er ook een risico in: de overheid kan gaan bepalen waar jij je geld aan uitgeeft. Dat zie je nu al met creditcardmaatschappijen die censuur toepassen of een Paypal die geen donaties voor Wikileaks verwerkt.

Decentralisatie van payments zal uiteindelijk gaan gebeuren en dan komt bitcoin om de hoek kijken. Met de digitale bankcurrencies kunnen mensen er al aan wennen.

Maar het is wel een goede manier om alvast te wennen aan digitale currencies en ik denk dat het alleen maar goed is voor bitcoin uiteindelijk'.

Je omschrijft jezelf als libertarier. Kun je dat toelichten?

'Momenteel leidt de verzorgingsstaat tot een te hoge administratieve last. Een systeem met teveel controles en dat kost meer dan dat het oplevert. Libertarisme staat voor ondernemerschap en een zéér kleine rol voor de overheid. Ik ben voor vrijheid en ook minder belastingen.

Je vraagt hoe ik zou omgaan met de zwakkeren in de maatschappij? In tegenstelling tot de meeste libertariers ben ik een groot voorstander van een basisinkomen. Iedereen krijgt 1.000 euro per maand als basisinkomen. Iedereen, dus ik ook. Vervolgens kan iedereen kiezen wat hij of zij daarnaast nog wil doen. Misschien een leukere baan zoeken of vrijwilligerswerk doen.

Nee, ik heb totaal geen politieke ambities. De politiek is echt een rotzooi. Bij de Amerikaanse verkiezingen was Andrew Yang mijn favoriet onder de Democraten. Ik denk dat zodra Sanders verkozen wordt, hij dik van Trump gaat verliezen. Met vier jaar extra Trump gaat de VS extra hard onderuit. Down the drain.

Ik snap niet dat de Democraten geen betere kandidaten hadden en ik snap niet dat de Republikeinen vierkant achter Trump blijven staan. Een aantal van zijn standpunten strookt helemaal niet met de Republikeinse waarden'.

Anchor

Youtube

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...