PlanB: ‘Bitcoin in zeldzame positie, $10.000 voor einde jaar geen verrassing’

Bitcoin heeft de afgelopen weken te maken gehad met een sterke en langdurige neerwaartse trend. De koers is sinds 26 oktober niet meer boven de $10.000 geweest, terwijl het op het dieptepunt eerder deze week de $6.600 aantikte.

Bitcoin stijgingen prijs

De volatiliteit is echter helemaal terug in de markt en dus kunnen we volgens enkele analisten grote prijsstijgingen verwachten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het prijsmodel van Stock-to-Flow suggereert dat Bitcoin aan de vooravond staat van een nieuwe rally. Analist PlanB zegt zelfs dat hij er niet raar van zou opkijken als de prijs boven de $10.000 gaat komen. Dit laat hij weten in onderstaande tweet.

Volgens de anonieme Nederlandse quant zitten we in een unieke situatie met een de huidige lage prijs zo’n zes maanden voor de halving. De afgelopen 24 uur steeg de prijs met 1.43%, maar om naar de verwachte psychologische grens van $10.000 te gaan moet de koers in een ruime maand nog ruim 33% doorgroeien.

Deze voorspelling is gebaseerd op het Stock-to-Flow model. Hierin gaat het om de stock (voorraad BTC muntjes) en de hoeveelheid nieuwe muntjes die in circulatie komt (de flow). Hiermee is de schaarste van een bepaalde asset in een getal uit te drukken. Bij edelmetalen zoals goud en zilver zijn dit respectievelijk 62 en 22.

Met meerdere halvings voor de boeg en een vaste voorraad aan munten, is het aannemelijk dat de prijs gaat stijgen. Volgens dit model althans, en dat is waarom PlanB in bovenstaande tweet de stellige uitspraak doet dat de koers nog flink kan stijgen.

fil₿fil₿ deelde een soortgelijke voorspelling in onderstaande tweet. Op dit moment staat de prijs zo’n 15% tot 20% lager dan het S2F model. Geloof jij in een komende bullrun? Laat weten in onze eigen gezellige bitcoin Telegram groep!

Kritiek op model

Er komt ook kritiek op dit model, omdat het volgens sommige criticasters ‘weer een Bitcoin pumper is’. Herbert Blankesteijn, presentator van Cryptocast, kwam over dit onderwerp in discussie met Marcel Burger, een andere quant die geïnteresseerd is in Bitcoin.

Het argument is dat er geen academische data achter de voorspelling zit en dat het hierdoor niet te onderscheiden is van en ordinaire tweet om de prijs mee op te drijven.

Bitcoin Theory reageert hier ook op met de opmerking dat hij de ARIMA (Auto Regressive Integrated Moving Average, red.) en Bayesiaanse voorspellingen binnenkort gaat delen. Volgens hem is PlanB (onder de naam 100trillionUSD) de boel aan het misleiden. Marcel Burger neemt het opnieuw op voor zijn concollega.

Lees hier het interview dat wij eerder met Burger hebben gehad. Hij voorspelt ook dat Bitcoin voor het einde van 2021 naar nieuwe recordhoogtes zal stijgen. In het interview legt hij uit hoe hij ook een grote criticaster is geweest van het Stock-to-Flow model, maar waarom hij deze theorie nu wel aanhangt.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Marcel Burger”]‘PlanB vertelde mij dat er een andere quant ook naar zijn werk had gekeken en dat hij cointegratie had geconstateerd, waardoor het model wel overeind zou blijven staan. Ik controleerde uitvoerig of er inderdaad sprake was van cointegratie, en dat bleek inderdaad het geval te zijn. Het model was daarmee dus toch valide; een mind-blowing inzicht!’[/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCplanb