Bitcoin (BTC) Analyse: ’30 december nieuwe CME futures, $8.900 volgende target?’

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – De rechter schouder van een potentiële inverse head and shoulders patroon is aan het vormen. Wat is het prijsdoel voor Bitcoin? En wat valideert het patroon? Ik neem ook een kijkje naar de maandelijkse grafiek omdat we aan het einde van de maand zitten.

Bitcoin halfjaarlijkse futures

Gisteren zijn de halfjaarlijkse futures gesloten zonder al te veel beweging. Eergisteren besprak ik in deze video wat we zouden kunnen verwachten. 30 december starten de nieuwe jaarlijkse futures en die sluiten op 26 juni 2020, wat na de “halvening” van bitcoin ligt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat zal dat opleveren? Gaan de grote jongens wedden dat de koers gaat stijgen of dalen? Ik kijk in ieder geval naar onderstaand scenario op de maandelijkse grafiek.

Bitcoin koers maandelijkse grafiek

Het evenwicht patroon wat ik in figuur 1 op de maandelijkse grafiek heb getekend, staat al een paar maanden zo. Het zou mooi zijn als de koers het blijft volgen en dat we geen diepere bodem gaan vormen.

Voor nu is het positief dat de bulls de 26 EMA als support hebben gehouden en boven de 21EMA weten te sluiten. Dat laatste is belangrijk om in een bull markt te blijven op de hogere timeframes.

De candlestick van deze maand is nog niet gesloten, dus een definitieve uitspraak daarover kan pas vanaf 1 januari getrokken worden. Maar de candlestick is een stuk kleiner dan voorgaande en geeft een vermindering van neerwaarts momentum aan. Dat samen met het aflopende bull volume is een goed teken.

Aan de andere kant betekent dit evenwicht patroon dat de koers misschien niet zo snel een all time high boven de $20.000 zal maken zoals iedereen hoopt. Een grote katalysator zou daar verandering in kunnen brengen.

Bitcoin (BTC) Analyse: '30 december nieuwe CME futures, $8.900 volgende target?'

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 2) zit de koers al een paar weken in de golden pocket regio. Daarnaast sluiten al die candlesticks niet onder de golden pocket wat aangeeft dat dit niveau sterk wordt verdedigd.

Naast dat is er ook een golden cross geweest van de 50WMA met de 100WMA wat ook een indicatie kan zijn voor een ommekeer in trend na maanden van downtrend. We zien ook een double bottom patroon (W patroon in de figuur 2), wat ook vaak een ommekeer aangeeft.

De double bottom moeten in ieder geval de $7.800 verbreken om de koers bullish te houden. Anders is een re-test van de recente bodem niet onlogisch. Mocht de koers naar beneden uitbreken, dan kijk ik naar het 0.786 Fibonacci niveau op $5.500.

Bitcoin (BTC) Analyse: '30 december nieuwe CME futures, $8.900 volgende target?'

BTC prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 3) is een potentiële inverse head and shoulders patroon te zien. De rechterschouder is nu aan het vormen en in de video van gisteren vertelde ik dat de 4uur nog in een downtrend zat en dat de bodem nog moest worden gevormd.

De koers heeft nu de groene box aangetikt en lijkt daar vanaf te stijgen, na een bullish hammer candlestick van gisteren. Bij validatie is de technische target de rode lijn naar $8.900, wat ook de bovenkant van het neerwaartse kanaal is. Hieruit naar boven breken zou extreem bullish zijn.

Bullish scenario

Voor het bullish scenario en valideren van het inverse head and shoulders patroon moet de koers de neckline breken die op $7.680 zit. Dat zou de weg vrij kunnen maken om de technische target richting $8.900 te halen.

Maar er zit wel flinke resistance voordat de koers daar komt (50/100DMA en de $8.800 resistance). Naast dat is de $7.400 grens ook weer een sterke resistance

Bearish scenario

Als het inverse head and shoulders patroon faalt, dan is een re-test van de bodem rond $6.500 en de groene box daaronder tussen $6.350 – $6.200 aannemelijk.

Bitcoin (BTC) Analyse: '30 december nieuwe CME futures, $8.900 volgende target?'

Prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek (figuur 4) is de downtrend geëindigd op de rode downtrend lijn wat voorheen een resistance was en heeft het dus een support/resistance flip gedaan.

Het is positief dat de koers op de 4uur inmiddels boven de 12/26EMA’s en 50/100/200MA’s is gekomen.

Sinds het vinden van support is de koers gaan stijgen, maar er moet wel een uptrend worden gevormd. De 4uur koers lijkt hier bij resistance van $7.340 een top te maken, wat ook te zien is aan het afnemend bull volume.

Een higher low (HL?) moet worden gevormd voor een nieuwe uptrend om de rechterschouder op de dagelijkse te vormen. Support is te vinden op de 12/26EMA’s en $7.200 (groene box).

Bitcoin (BTC) Analyse: '30 december nieuwe CME futures, $8.900 volgende target?'

Conclusie

Hebben we nu op de maandelijkse en wekelijkse grafieken een bodem gevonden? Een gevalideerde inverse head and shoulders patroon op de dagelijkse grafiek zou het ons kunnen vertellen. Op het moment lijkt nu de rechter schouder te vormen en het moet de neckline breken bij $7.680. De technische target is $8.900.

John van Meer

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om te traden!

Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met andere blockchain enthousiasten werkt aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Hou mijn Facebook/Twitter/website in de gaten voor andere interessante updates over crypto!