Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers dalen richting $8.800?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Op deze dinsdagmiddag hanteert bitcoin (BTC) een koers van $9.368 (+1,5%) bij Bitstamp.

Na een beweging van 42% is de koers beland in een evenwicht patroon op de 4uur grafiek. Wat kunnen we van de koers verwachten als het daar uit breekt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Kom ook gezellig in onze Telegram chat en praat mee over de analyses en voorspellingen.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (zie figuur 1, hieronder) houdt de koers de support van de 12EMA en $9.400. De laatste was ook lange tijd sterke support van de descending triangle. Toch verwacht ik na zo’n grote beweging omhoog dat de koers moet corrigeren voordat het verder kan bewegen.

Op de wekelijkse grafiek verwacht ik daarbij dat de koers kan terugzakken naar het gebied in het kleine rode driehoekje, wat overeenkomt met de 21/26 EMA’s en een re-test van de zwarte downtrend lijn.

Dit is dan ook een mooi plek om in te stappen als je de eerdere beweging hebt gemist. Dat betekent dat we de komende week nog in deze corrigerende fase zouden kunnen zitten.

Figuur 1: Een correctie richting het rode driehoekje en de zwarte downtrend lijn is te verwachten. Na correctie kan de koers doorstomen naar $11.400 op de 0.236 Fibonacci.

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers dalen richting $8.800?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 2, hieronder) is te zien dat de koers boven de 200DMA blijft, wat een bullish teken is.

Er zijn ook twee downtrend lijnen (zwarte lijnen) te tekenen. Eentje als je de wicks van de candlesticks meeneemt en eentje als je alleen de candlesticks pakt.

We zien dat de koers er eentje heeft doorbroken en dat de andere als weerstand optreedt. De koers zit er nu eigenlijk tussen beide “gevangen”.

Het is belangrijk dat de koers nu een trend verandering maakt om het bullish momentum te behouden. Dat kan alleen maar door een higher low (HL) te maken en vervolgens weer een higher high (HH) ten opzichte van $9.956.

De wick naar $10.369 zie ik als een uitschieter die ik niet meeneem in de analyse. Het zou natuurlijk nog meer bullish zijn als de higher high daar ook overheen komt.

Figuur 2: De koers zit gevangen tussen twee (zwarte) downtrend lijnen. Een higher low moet worden gevormd en het meest waarschijnlijke doel is de groene box.

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers dalen richting $8.800?

Bullish scenario

Het scenario is bullish als de koers een re-test van de zwarte trendlijn maakt of een higher low in de groene box. Daarbij is $8.800 ook een sterke support.

Vervolgens stijgt de koers verder en verandert daarbij de trend volgens de rode pijlen. Daarbij is mijn target voor de beweging $11.400 op de 0.236 Fibonacci niveau.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat er ook weer een futures gap (figuur 3, hieronder) is ontstaan bij $8.900, dus wellicht zakken we niet verder dan $8.900. De gap hoeft overigens niet nu “gevuld” te worden, maar dat kan ook later. Er is er ook een bij $11.600.

Bearish scenario

Het is een bearisch scenario als de koers faalt om een higher low te maken in de groene box en zakt weer onder de 200DMA (gele lijn). Dit zou me toch weer bearish maken op de koersontwikkeling en zet de deur weer open voor een re-test richting de bodem op $7.273.

Figuur 3: Er is een nieuwe futures gap ontstaan op $8.900 die potentieel gevuld kan worden.

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers dalen richting $8.800?

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek (figuur 4, hieronder) zit de koers in een evenwicht patroon waar het vandaag of morgen uit zou moeten breken. Dat is ook goed te zien aan het afnemende volume wat erbij hoort.

Op het moment acht ik de kans groter dat de koers uit het evenwicht patroon naar beneden uitbreekt. Dit is niet erg, en nodig, want anders kan de koers ook geen higher low vormen op in de groene box ($8.960 – $8.546).

Mocht de koers toch naar boven uitbreken, dan is de bodem voor de dagelijkse koers in ieder geval gemaakt en stomen we volgens het bullish scenario door naar $11.400.

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers dalen richting $8.800?
Figuur 4: De koers zit in een evenwicht patroon en zal er vandaag of morgen uit moeten breken.

Dalen naar $8.800?

Na de grote stijging van 42% is de koers op de 4uur grafiek in een evenwicht patroon beland. Daar moet het vandaag of morgen uitbreken.

Ik verwacht dat dat naar beneden zal zijn richting de groene box tussen $8.546 – $8.960. Daarbij is $8.800 een belangrijk steunpunt. Er is ook een futures gap ontstaan bij $8.900 die potentieel gevuld kan worden.

Het is belangrijk dat de koers een higher low maakt op de dagelijkse grafiek om een trend verandering aan de koers te geven.

Daarbij is het meest waarschijnlijke dat de higher low wordt gevormd in de groene box en retest van de onderste zwarte downtrend lijn waar de koers doorheen is gebroken.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af en gaat 1 december online ! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!