Maken atomic swaps Bitcoin (BTC) beurzen overbodig?

Het grootste gedeelte van de handel in bitcoin (BTC) vindt plaats op centraal geregelde beurzen. Dat geldt ook voor de handel in andere cryptomunten.

Er is echter ook een andere optie: atomic swaps. Hiermee kun je geld in eigen beheer houden en toch van valuta wisselen. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voorbeeld in de praktijk

Stel je voor, je wilt Dash (DASH) verkopen en wilt hier Litecoin (LTC) voor terug. Op dit moment moeten we dan de Dash verhandelen voor bijvoorbeeld Bitcoin om daarna de Bitcoin te kunnen omwisselen naar Litecoin. Dit gebeurt meestal binnen een exchange waar je dan ook twee keer fees moet betalen voor beide transacties.

Bovendien moet je veel vertrouwen hebben in de exchange. Deze exchanges zijn voornamelijk gecentraliseerd en dus gevoelig voor hacks. Helaas, kunnen we tal van voorbeelden noemen uit het verleden waarbij deze gecentraliseerde exchanges gehackt werden en vele cryptocurrencies verdwenen zijn.

Zou het niet veel makkelijker zijn om deze 2 verschillende tokens peer to peer te verkopen? Dit scheelt een hoop fees, kan zonder exchange en is dus een stuk makkelijker en goedkoper.

Het nadeel hiervan is dat je andere partijen moet vertrouwen, omdat je de coins tegelijk moet oversteken. Om het vertrouwen in de transactie te versterken kunnen we atomic swaps gebruiken.

Dit artikel is geschreven door Robin Bolink, Marle Sewüster en Corné Romeijn. Zij zijn studenten van de Saxion Hogeschool en ze doen de minor Digital Business Models & Blockchains.

Atomic swaps

Atomic swaps zorgen ervoor dat valuta’s pas vrijkomen aan beide kanten van een transactie, als beide delen van de transactie aanwezig zijn. Dus als, zoals in het voorbeeld hierboven, Litecoin (LTC) met Dash (DASH) verruild moet worden, worden de coins pas vrijgegeven als zowel de Litecoin (LTC) als de Dash (DASH) in de transactie aanwezig zijn.

Stel: je hebt nog ergens een restje Litecoin staan en je wilt graag een full Bitcoiner worden, dan kun je ook gebruik maken van deze atomic swaps.

Hierdoor is er geen vertrouwen meer nodig tussen beide partijen. De reden hiervoor is dat als een van de partijen besluit de valuta’s niet te geven, de transactie simpelweg niet doorgaat. Het geld zal bij zo’n mislukte transactie terugkeren naar de oorspronkelijke eigenaar.

Binnen deze swap speelt de hash binnen de transactie een grote rol. De transactie kan alleen doorgaan wanneer de private key, die past bij de hash van het smart contract, gebruikt wordt om de cryptovaluta’s van eigenaar over te laten gaan.

Smart contract

De regels van een atomic swap staan vastgelegd in een smart contract. Dit is een stukje geschreven software waarin staat vastgelegd dat het geld uit een transactie pas vrijkomt wanneer beide partijen de valuta’s in de transactie gestopt hebben.

We noemen atomic swaps ook vaak cross-chain atomic swaps, omdat ze vaak werken met twee cryptovaluta’s met een ander hash algoritme die je met elkaar wilt verhandelen. Deze cryptovaluta’s zijn dan ook afkomstig uit een andere blockchain. Momenteel worden atomic swaps nog niet vaak gebruikt, maar in de toekomst heeft dit zeker veel potentie.

Bekijk het onderstaande filmpje om een atomic swap technisch beter te begrijpen.

Waarom een atomic swap?

In een ideale wereld leven we in een decentrale samenleving. Maar hoe decentraal is die samenleving wanneer we iedere keer gebruik moeten maken van een derde partij om van cryptovaluta te wisselen?

Momenteel maken velen nog gebruik van verschillende exchanges en vertrouwen ze deze blindelings. Maar als we decentraal willen handelen in cryptovaluta’s is een atomic swap wellicht de ideale oplossing. We snijden opnieuw een derde partij weg in onze samenleving.

Met het wegsnijden van de exchanges speelt niet alleen de decentrale gedachte een rol, maar veel andere nadelige factoren die exchanges met zich meebrengen zullen in de toekomst niet meer van toepassing zijn. Een voorbeeld hiervan is de snelheid van het wisselen van jouw valuta.

Zonder een derde partij en/of derde cryptovaluta te gebruiken is het mogelijk veel sneller je gewenste cryptovaluta in je bezit te krijgen. Een volgend voordeel van het handelen zonder exchange is het wegsnijden van de fees en transactiekosten. Deze zullen tot een minimum beperkt worden bij atomic swaps.

Ook op gebied van veiligheid is het verhandelen van cryptovaluta’s door gebruik te maken van atomic swaps veel veiliger. Bij atomic swaps zorgen de smart contracts voor deze zekerheid. Door deze contracten is er geen ruimte voor menselijke fouten of manipulatie door een van de twee handelende partijen.

In deze smart contracts staat beschreven dat wanneer een transactie niet gebeurt binnen de aangegeven tijd, de transactie in zijn geheel van de baan is. Beide partijen zullen hun oorspronkelijke cryptovaluta’s terugkrijgen. De naam voor deze specifieke smart contracts bij atomic swaps noemen we Hashed Time Locked Contract (HTLC).

Echter zijn er momenteel nog altijd een aantal nadelen bij het uitvoeren van een atomic swap. Deze belemmeringen zijn vooral technisch. De belangrijkste belemmering is dat de blockchains van de verschillende cryptovaluta’s hetzelfde hashing algoritme moeten gebruiken.

Hashing algoritme

Een voorbeeld van twee cryptovaluta’s die een verschillend hashing algoritme gebruiken zijn Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Bitcoin maakt namelijk gebruik van het hashing algoritme SHA-256 terwijl de Ethereum blockchain gebruik maakt van SHA-3. Hierdoor is het niet mogelijk een atomic swap te vormen tussen deze twee populaire cryptovaluta’s. Maar ook hiervoor lijkt een oplossing gevonden te zijn, namelijk de cross-chain atomic swap.

Liquality is een voorbeeld van een partij die hier erg mee bezig is. Zij streven ernaar een cross-chain atomic swap te realiseren. Een voorbeeld van een oplossing die zij gerealiseerd hebben zijn de OTC atomic swaps. De OTC atomic swaps maken het mogelijk om met een andere partij via een web interface of desktop applicatie een atomic swap uit te voeren. In zo’n swap kan worden aangegeven hoeveel beide partijen willen geven of ontvangen, waarna de swap kan worden uitgevoerd en de valuta’s worden ontvangen. Dit heeft het maken van een atomic swap veel simpeler gemaakt.

Een ander nadeel is dat de persoonlijke gegevens van gebruikers bij een atomic swap nagegaan kunnen worden op een blockchain explorer. Hierdoor is het mogelijk eenvoudig om adressen aan elkaar te koppelen en de gebruikers te linken aan de swap.

Toekomst

Is de atomic swap een wondermiddel voor de toekomst? Of is het maar een stap in de goede richting? De atomic swap vereist dat gebruikers akkoord gaan met de regels van een atomic swap, maar ze bieden over het algemeen het beste niveau van veiligheid.

Ze zijn slechts een hulpmiddel in het arsenaal tegen de problemen die bij veel gecentraliseerde uitwisselingen voorkomen. Naarmate de onderliggende blockchains cross-chain swaps mogelijk maken en de user interface verbeteren, zal de gebruikerservaring verbeteren.

Het herkennen van de afwegingen en het aanbieden van eenvoudig te gebruiken alternatieven betekent dat een gebruiker niet alle gunstige gedecentraliseerde functies hoeft op te geven door zijn toevlucht te nemen tot een gecentraliseerde exchange.

In de toekomst zullen de beste gedecentraliseerde uitwisselingen waarschijnlijk een pragmatische aanpak hebben en een reeks opties bieden die in de loop van de tijd zullen veranderen om de ervaring en veiligheid te verbeteren.

Het is meer dan duidelijk dat de blockchain- en crypto-industrie verschuift naar de gedecentraliseerde wereld. De atomic swap zal een essentiële rol spelen voor de handel wanneer dit gebeurt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Lees meer over:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...