Bitcoin beurs Bitmex in problemen door crash BTC, vannacht $450 miljoen longs geliquideerd

De crash van Bitcoin van het afgelopen etmaal heeft de prijs van BTC naar het laagste punt in meer dan 10 maanden gebracht. De een zijn dood (die van een hodler en trader), is de anders zijn brood. Voor derivatenbeurs BitMEX zijn er namelijk lucratieve tijden aangebroken. Echter kwam de exchange in grote problemen terecht.

Bitcoin daling

Op dit platform kun je namelijk met hefbomen enorme winsten, maar ook zeker verliezen pakken. In mum van tijd daalde de prijs van Bitcoin meer dan 50%. Gisterenochtend kostte één BTC nog $7.700. Het dieptepunt van afgelopen nacht ligt op de $3.850

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De daling resulteerde in een gigantische hoeveelheid geliquideerde long posities op BitMEX.

In het eerste uur van het dieptepunt, waarin de waarde van Bitcoin met 17 procent daalde, waren meer dan een half miljard dollar aan posities ‘REKT’. Dit waren logischerwijs nagenoeg allemaal long posities.

Volgens gegevens van skew markets zag BitMEX in de loop van de dag nog eens de liquidatie van $863 miljoen aan posities.

Bitcoin beurs Bitmex in problemen door crash BTC, vannacht $450 miljoen longs geliquideerd

Gegevens van de datavorser die de gesloten liquidaties in kaart brengt, werd er op 12 maart 10.257 BTC in longposities geliquideerd. Terwijl traders zich haastten om van positie te veranderen en verdere longs te sluiten, zakte de prijs op sommige beurzen van $5.500 naar $3.800.

Tegelijkertijd werd er een relatief kleiner aantal longs in de vroege uren van vandaag geliquideerd. Hierbij ging het over 653.3 BTC. Volgens skew markets waren in de vroege uren van vandaag longs ter waarde van ~$450 miljoen geliquideerd.

Bitcoin beurs Bitmex in problemen door crash BTC, vannacht $450 miljoen longs geliquideerd

Datamish schatte het cijfer echter in op $300 miljoen.

Bitcoin beurs Bitmex in problemen door crash BTC, vannacht $450 miljoen longs geliquideerd

Bitmex problemen

Door het enorme handelsvolume en de liquidaties daalde het verzekeringsfonds van BitMEX gigantisch. Voor de vrije val betrof dit nog 400 BTC, maar op moment van schrijven gaat het om slechts 57,39 BTC. Traders laten weten dat de handel op de beurs inmiddels is stopgezet.

Andere traders hadden zelfs problemen om in hun account te komen. Ze moeten in alle paniek geduldig langs de zijlijn hopen dat alles goed blijft verlopen.

BitMEX kwam echter snel met een verklaring waarin het uitlegde dat de storing in kwestie betrekking had op een hardwareprobleem met een cloudprovider. De Insurance Fund Balance kwam nog meer onder druk te staan.

De prijsactie was zeker niet beperkt tot Bitcoin. De perpetual swapcontracten voor ETHUSD daalden naar slechts $85 en stegen vervolgens terug naar $160, allemaal binnen een periode van één uur. De prijs is sindsdien geconsolideerd op $120.

Bitcoin beurs Bitmex in problemen door crash BTC, vannacht $450 miljoen longs geliquideerd

Terwijl BitMEX tijdens weer terug live ging, voorspelden sommige speculanten dat dit soort incidenten BitMEX ernstig zou kunnen schaden. Dit voorval zou dominante positie van de Bitcoin Futures exchange in 2021 kunnen gaan verdringen.

Anderen zoals Sam Bankman-Fried trokken het feit dat BitMEX niet beschikbaar was vanwege ‘onderhoud’ in twijfel. Zij beweerden dat er iets mis was gegaan met de liquidation engine van de beurs. In een tweet storm vertelt hij zijn verhaal.

BitMEX reageerde echter al snel op zo’n ‘krankzinnige’ theorie en beweerde:

Bronnen: AMBCrypto