‘Bitcoin prijs was naar $0 gegaan als BitMEX online bleef’ volgens theorie van concurrent

Vanochtend kon je lezen dat de derivatenbeurs BitMEX in de problemen kwam. Terwijl er vannacht voor $450 miljoen aan Bitcoin long futures werden geliquideerd, was de bitcoin beurs genoodzaakt de deuren te sluiten.

Al snel werd er gecommuniceerd dat het te maken had met een hardwareprobleem bij de cloudprovider. Sam Bankman-Fried, de CEO van FTX, deelt op zijn Twitter account echter een conspiracy theorie: ‘Zonder BitMEX zou Bitcoin naar $0 zijn gegaan’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin beurs BitMEX

Sam Bankman-Fried, ook bekend als SBF, deelde op zijn Twitter account een uitgebreid verhaal over het feit dat BitMEX hun exchange mogelijk expres offline heeft gehaald.

Dit uit angst dat hun liquidatie-engine het XBTUSD orderboek helemaal naar nul zou kunnen storten. En om dat te verdoezelen, communiceerden ze het onder de valse vlag van hardwareproblemen.

Volgens SBG kon de liquidation engine de enorme daling van Bitcoin niet bijhouden. Daardoor zou het niet snel genoeg de liquiderende posities kunnen verwerken die in hefboomposities stonden.

SBF beweerde dat het orderboek tien keer te dun was om de boel in evenwicht te brengen, waardoor er in feite een lawine-effect ontstond die Bitcoin in spiraal omlaag had kunnen meenemen.

Hij stelt twee gebeurtenissen vast:

Hierbij hoort een belangrijke ratio. Dit is R, het aantal liquidaties dat er getriggerd worden per dollar dat BTC verplaatst, gedeeld door de liquiditeit van die dollar. Vannacht was dit getal enorm hoog. Daardoor zou er een oneindig aantal liquidaties komen en daardoor zou het orderboek van BitMEX helemaal leeg komen te staan: een positive feedback loop.

Beurs op offline

Vlak voordat het in de Seychellen gevestigde BitMEX offline ging, stortte de prijs van Bitcoin 10% in. Kort daarna draaide de koers van Bitcoin 180 graden. In dit tijdsbestek van 40 minuten was de derivatenbeurs niet bereikbaar.

BitMEX weerlegt deze theorie door te reageren dat het inderdaad om een ‘insane’ verhaal gaat.

Ze hebben immers een Insurance Fund die volgens eigen inzichten de grootste is van de industrie. Bobby Axelrod laat op Twitter echter weten dat de balans van dit fonds is gezakt van 400 naar 57 BTC.

Intussen had SBF al de conclusie getrokken dat BitMEX maar twee opties had:

Druk van de ketel

Volgens deze theorie is gekozen voor de eerste ‘oplossing’ om zo de druk van de ketel te halen. Overigens: volgens de tweetstorm was ook Deribit offline in dezelfde periode. ‘SBF’ benadrukt tot slot ook dat het om een theorie gaat die verkeerd zou kunnen zijn. Zie dit bericht dus niet als ultieme waarheid.

Het laat overigens ook als te meer zien dat de handel van Bitcoin Futures met hefboom gevaarlijk spul is als je er niet goed mee om gaat. Helemaal als je op de meest kritieke momenten van externe factoren zoals een cryptobeurs afhankelijk lijkt te zijn.

De in Atlanta gevestigde miner BitPico komt met een nog ernstigere conclusie. Zij zeggen dat dit lawine-effect door BitMEX zef is bedacht. Neem deze bewering echter vooral met een korreltje zout.

Zonder echt bewijs te leveren, beweerde BitPico dat BitMEX hun eigen “bots en kapitaal” had gebruikt om $993 miljoen aan longposities te liquideren.

Bron: Cryptoslate