‘Bitcoin faalde door niet te profiteren van coronacrisis’ aldus Bloomberg

Bitcoin (BTC) is er niet in geslaagd om te profiteren van de “perfecte storm” die de coronacrisis veroorzaakt. Dat schreef persbureau Bloomberg eerder deze week. Ze zijn van mening dat het de titel “digitaal goud” niet heeft waargemaakt.

Bitcoin in de crisis

Toen het coronavirus de hele wereld in zijn greep begon te krijgen, was dit volgens veel mensen hét moment voor Bitcoin om op te staan. Mike Novogratz, CEO van Galaxy Digital, was één van de promoters van een bullish verhaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaanse Federal Reserve drukte enkele duizenden miljarden aan Amerikaanse dollars bij. Terwijl oogst van nieuwe Bitcoin door de halving is gehalveerd.

De cryptomunt is door sommigen betiteld als niet-gecorreleerde asset of als hedge tegen economische onzekerheid. Anders dan normale bedrijven, is er géén CEO, kantoor of kwartaalrapportages.

Maar volgens een commentator van Bloomberg heeft Bitcoin zelfs ‘gefaald’ door deze ‘belofte’ niet na te komen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Joe Weisenthal, redacteur van Bloomberg”]“Ondanks forse koersschommelingen op de financiële markten is Bitcoin niet opzienbarend gestegen.

De algemene trend is het maken van lower highs oftewel lagere koerstoppen. En dat neemt het argument weg dat de economische crisis een boost is voor Bitcoin.”[/penci_blockquote]

Weisental wijst op de duidelijke correlatie tussen de BTC prijs en de traditionele markten. Op 12 maart stortten bijna alle markten van over de hele wereld in.

Ook Bitcoin zakte doen fors in op Black Thursday. De prijs daalde in 48 uur van ongeveer $9.000 tot ~$3.800. En toen de markt herstelde, deed Bitcoin dat ook.

Zes punten

In het artikel van Weisenthal staan zes redenen waarom de grootste cryptomunt haar status (voorlopig) niet waar heeft kunnen maken:

Weisenthal kon rekenen op veel kritiek vanuit de Bitcoin community. In hun ogen zijn het voorbarige en kortzichtige conclusies van de kritische reporter.

Feit is dat Bitcoin door de halving schaars (er) is geworden: zo halveerde de inflatie van 3,6% naar 1,8%.

Daarnaast presteert Bitcoin dit kalenderjaar procentueel gezien veel beter dan bijvoorbeeld de S&P500 (-2% tegenover ruim 30%). Het jaar begon met een koers van $7.200 en de huidige koers schommelt bij $9.500.

Tegelijkertijd zit de kracht van Bitcoin juist op de langere termijn.

Het bepleit de ideologie namelijk een low time preference, iets dat in de aandelenmarkt helemaal zoek is geraakt. Een direct gevolg van de halving lag ook helemaal niet in de lijn der verwachting.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBloombergBTC