Chinese banken blokkeren weg naar goud. Biedt Bitcoin een oplossing?

Grote Chinese banken blokkeren de koop van goud en andere edelmetalen. Ook de Shanghai Gold Exchange overweegt maatregelen om de goudhandel af te laten koelen om ‘beleggers te beschermen’.

Kan Bitcoin uitkomst bieden?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goudkoorts

Chinese toezichthouders en grote banken nemen deze maatregelen, omdat de interesse in goud is geëxplodeerd. De prijs bereikte vorige week een all-time high. Momenteel betaal je $1.969 per ounce goud. Om precies te zijn 31,10 gram goud.

Persbureau Reuters luidde vorige week al de alarmklok. Ingrijpen van de autoriteiten zou nodig zijn om de goudkoorts af te koelen. Investeerders zoeken naar safe havens, omdat de financiële markt nog verre van stabiel is.

De redenen zijn zonneklaar. COVID-19 gaat naar een wereldwijde tweede pandemiegolf toe, de waarde van de dollar daalt en de bankrente zijn nihil tot niets. Het is dus niet heel onverwacht dat investeerders hun vermogen willen stallen in hard assets.

Ook in China is er goudkoorts gaande. De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), de grootste kredietverstrekker van het land, verbiedt nu klanten om ‘papieren’ edelmetalen te kopen. Dat zijn beleggingsproducten met fysiek edelmetaal als onderlegger.

‘Risicovolle’ investeringen

Journalisten vroegen de bank om opheldering. De reden van het verbod? ‘Bescherming van de klanten’. De recente prijsschommelingen zouden de activa ’te risicovol’ maken.

Twee andere Chinese banken hebben soortgelijke stappen gezet. De Agricultural Bank of China gaat bedrijven in de goud industrie ook nauwer monitoren. De Bank of China (BOC) heeft nieuwe handelsaccounts voor platina en palladium stopgezet.

Frank Hao, een analist uit Shanghai, geeft de volgende verklaring

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Goud blijft een niche-investering in China vanwege beperkte investeringskanalen. Investeerders vertrouwen voornamelijk op de aankoop van papieren goudproducten bij commerciële banken als een manier om risico’s tegen te gaan.”[/penci_blockquote]

De grote Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs deelt die mening. Ze denken dat de goudprijs met 20% zal stijgen tot $2.300 voor eind 2022.

Analisten van Goldman Sachs verklaarden op 28 juli dat een ‘recordniveau van schuldenlast’ van de Amerikaanse regering en ‘zorgen over de levensduur van de Amerikaanse dollar als reservevaluta’ de prijs van de grondstof zullen beïnvloeden.

Bitcoin als digitaal goud

Opmerkelijk dus dat China de weg naar edelmetalen afsluit. Wil de Chinese staat zelf meer goud inslaan?

Goud heeft een track record van duizenden jaren en heeft zich in de loop der eeuwen gemanifesteerd als uiterst betrouwbaar.

De schaarste van goud is een aspect dat de investeerder zekerheid geeft in tijden van geldontwaarding en bubbels die worden opgeblazen met brrrr-geld.

Daarnaast is het ook typisch dat een centrale partij op deze manier invloed kan uitoefenen op de investeringen van vermogende partijen. En dat maakt direct een link naar Bitcoin.

Omdat Bitcoin digitaal is en dus niet aan plaats is gebonden, kan dit oplossingen bieden. Hoewel China een strikte houding heeft op het gebied van de wisseling van fiat geld voor cryptovaluta, is het wel mogelijk om op een andere manier aan Bitcoin te komen.

De Beijing Arbitration Commission (BAC) bracht hier vorige week een rapport over uit. Het heeft er mee te maken dat Bitcoin in China niet echt als geld wordt behandeld, maar als virtuele asset:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Als Bitcoin niet als valuta gebruikt wordt, kan de transactie niet verboden worden.”[/penci_blockquote]

Beleggers uit China kunnen dus wel Bitcoin in bezit krijgen als ze dat willen. Maar dan niet via de voor ons bekende wisselkantoren met fiat geld. Dit is ook een van de redenen waarom de stablecoin Tether (USDT) enorm populair is bij de OTC handelskantoren in China.

Bron: Bitcoin.com

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCChinagoud